УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

20 червня 2013 року № 152

Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Білоцерковця Д.О., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 18 червня 2013 року за № 21-36-4116

До Центральної виборчої комісії 18 червня 2013 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Білоцерковця Дмитра Олександровича разом з доданими до неї матеріалами щодо визнання дій кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Новинського Вадима Владиславовича такими, що не відповідають вимогам частини другої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон), та оголошення йому попередження.

Суб’єкт звернення зі скаргою свої вимоги обґрунтовує тим, що 14 червня 2013 року приблизно з 10 до 11 години 30 хвилин кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Новинським В.В. проведено зустріч з виборцями на кораблі управління Військово-Морських Сил Збройних Сил України "Славутич".

На підтвердження викладених у скарзі доводів суб’єкт звернення зі скаргою додав акт від 14 червня 2013 року про виявлення порушень вимог Закону та фотокартки.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 18 червня 2013 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 19 червня 2013 року надійшли пояснення з доданими матеріалами кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Новинського В.В., у яких йдеться про те, що 14 червня 2013 року він перебував на кораблі "Славутич" як Президент акціонерного товариства "СМАРТ-ХОЛДИНГ" (яке є одним з найбільших інвесторів у базових галузях української економіки, що включають суднобудівні підприємства України) на запрошення командування Військово-Морських Сил Збройних Сил Українивзяти участь у засіданні круглого столу за темою "Стратегія удосконалення системи судноремонту із залученням підприємств оборонно-промислового комплексу". Новинський В.В. також зазначає, що в ході засідання питання його політичної програми не обговорювалися та дії агітаційного характеру не здійснювалися. Вказаний захід висвітлювався в засобах масової інформації.

На підтвердження зазначеного кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Новинським В.В. до пояснень додано лист-запрошення командування Військово-Морських Сил Збройних Сил Українивід11 червня 2013 року № 154/22/1-646 та CD-диск з відеоматеріалами проведеної зустрічі.

Постановою Центральної виборчої комісії від 4 червня 2013 року № 140 зареєстровано кандидата у народні депутати України Білоцерковця Дмитра Олександровича, який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 224 у порядку самовисування на проміжних виборах народного депутата України 7 липня 2013 року.

Постановою Центральної виборчої комісії від 16 травня 2013 року № 97 зареєстровано кандидата в народні депутати України Новинського Вадима Владиславовича, який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 224 у порядку самовисування на проміжних виборах народного депутата України 7 липня 2013 року.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок), кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали суб’єкта звернення зі скаргою, а також пояснення з доданими до нього матеріалами суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина перша статті 68 Закону).

Статтею 74 Закону встановлено обмеження щодо ведення передвиборної агітації. Так, згідно з частиною другою цієї статті у військових частинах (формуваннях), в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах передвиборна агітація обмежується. Відвідання військових частин (формувань), установ виконання покарань і слідчих ізоляторів окремими кандидатами у народні депутати України, їх довіреними особами чи уповноваженими особами політичних партій забороняється. Зустрічі цих осіб з виборцями організовуються відповідною окружною виборчою комісією спільно з командиром військової частини (формування) або керівником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора з обов’язковим повідомленням не пізніш як за три дні до дня зустрічі всіх уповноважених осіб партій, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або їх довірених осіб у відповідному одномандатному окрузі.

Із пояснень кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Новинського В.В та доданих до них матеріалів вбачається, що зустріч, яка відбулася 14 червня 2013 року на кораблі "Славутич" за його участю, не пов’язана з веденням передвиборної агітації.

Крім того, із доданих до скарги матеріалів, зокрема фотокарток, не вбачається проведення кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Новинським В.В. передвиборної агітації з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у народні депутати України під час зустрічі з виборцями.

Разом з тим, командування Військово-Морських Сил України листом від 19 червня 2013 року № 154/11/1-1868 повідомило Центральну виборчу комісію, що корабель управління "Славутич" дислоковано в Нахімовському районі міста Севастополь (бухта Центральна) та перебуває в підпорядкуванні військової частини А0825.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 12 квітня 2012 року № 66 "Про утворення звичайних та спеціальних виборчих дільниць на постійній основі" військова частина А0825 входить в межі звичайної виборчої дільниці № 850173.

Згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2012 року № 82 "Про утворення одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя" звичайну виборчу дільницю № 850173 віднесено до меж одномандатного виборчого округу № 225.

Частинами першою – третьою статті 112 Закону визначено, що докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Відповідно до частини сьомої статті 112 Закону виборча комісія оцінює, зокрема, достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності.

Твердження суб’єкта звернення зі скаргою, що суб’єктом оскарження здійснювалися дії щодо ведення передвиборної агітації з порушенням Закону, не знайшли свого підтвердження та спростовуються фактичними обставинами, поясненнями суб’єкта оскарження, а також нормами Закону.

Отже, Центральна виборча комісія дійшла висновку, що вимоги скарги є безпідставними, необґрунтованими, не відповідають фактичним обставинам та не ґрунтуються на законі, що обумовлює прийняття рішення про відмову в задоволенні скарги.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 68, частини другої статті 74, статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Білоцерковця Дмитра Олександровича на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Новинського Вадима Владиславовича відмовити.

2. Копію цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 224 Білоцерковцю Д.О. та Новинському В.В.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   В. ШАПОВАЛ