УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

26 січня 2021 року № 25

Про окремі питання діяльності Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області

До Центральної виборчої комісії 14 січня 2021 року надійшла постанова Чернівецької міської територіальної виборчої комісії  Чернівецького району Чернівецької області (далі – Чернівецька міська територіальна виборча комісія) від 13 січня 2021 року № 1 про реєстрацію депутатами Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області (далі – Чернівецька міська рада) Бешлея Володимира Васильовича, Продана Василя Сафроновича, Чинуша Валерія Миколайовича, висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Рідне місто”, та Бабюк Антоніни Анатоліївни, Козака Сергія Яковича, Михайлішина Віталія Михайловича, Найдиша Валерія Миколайовича, Олевич Аліни Анатоліївни, Тимофєєва Дениса Олександровича, Чесанова Анатолія Анатолійовича, висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Команда Михайлішина”.

Також до Комісії 22 січня 2021 року надійшло звернення членів Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Мамон В.І., Мулика І.В., Юзефова О.В., Фудули В.О., Гнатюка А.В., Гладирь В.В., Гурника І.В., Левченко С.І., Луневського І.Ю. та Чучко Ю.В. стосовно обставин прийняття вказаною виборчою комісією постанови від 13 січня 2021 року № 1, у якому, зокрема, зазначено, що “під час поіменного голосування за кожного представника вищевказаних парторганізацій членами Чернівецької міської територіальної виборчої комісії було віддано 7-8 голосів, що є недостатнім для затвердження рішення про реєстрацію”.

До звернення додано копії документів, зокрема копії протоколу Чернівецької міської територіальної виборчої комісії від 13 січня 2021 року та окремих думок її членів.

Крім того, до Комісії 26 січня 2021 року надійшли пояснення Чернівецької міської територіальної виборчої комісії за підписом її голови Сімак А.О. стосовно обставин прийняття вказаною виборчою комісією постанови від 13 січня 2021 року № 1, у яких ідеться про те, що під час прийняття цієї постанови “жодних зауважень від членів виборчої комісії або присутніх в цей момент не надходило”. Також указано, що голова зазначеної виборчої комісії неодноразово скликала засідання, а саме на 26, 28, 29, 30 грудня 2020 року, 4, 5, 6, 11 січня 2021 року, проте “вони не відбувались у зв’язку  з тим, що не було зібрано кворуму через неявку членів комісії”.

Вивчивши вказані документи, відповідно до частин першої, другої статті 16 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” Комісія вважає за необхідне за власною ініціативою розглянути питання діяльності Чернівецької міської територіальної виборчої комісії.

Перші вибори депутатів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови Чернівецького району Чернівецької області відбулись 25 жовтня 2020 року.

Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією 3 грудня 2020 року складено протокол про результати виборів Чернівецької міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі та 10 грудня 2020 року відповідно до частини першої статті 282 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) їх офіційно оприлюднено у місцевому друкованому засобі масової інформації “Молодий Буковинець”.

Спеціальним нормативно-правовим актом, який визначає основні засади, організацію і порядок проведення місцевих виборів, є Кодекс.

Згідно з частиною першою статті 283 Кодексу особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, для її реєстрації зобов’язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів протягом двадцяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів заяву про реєстрацію її депутатом, сільським, селищним, міським головою, а в разі наявності в неї іншого представницького мандата – копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим або відповідної місцевої ради.

Територіальна виборча комісія у п’ятиденний строк з дня отримання документів, визначених частиною першою статті 283 Кодексу, приймає рішення про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови.

Як вбачається з наявних у Комісії документів, заяви Бешлея В.В., Продана В.С., Чинуша В.М., Бабюк А.А., Козака С.Я., Михайлішина В.М., Найдиша В.М., Олевич А.А., Тимофєєва Д.О., Чесанова А.А. про реєстрацію депутатами Чернівецької міської ради надійшли до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії 24 грудня 2020 року.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 36 Кодексу та пунктів 2.1, 2.3, 2.5 Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 173 (далі – Порядок), основною формою роботи виборчої комісії є засідання.  Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини складу комісії. На засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання.

Згідно з поясненнями голови Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Сімак А.О. вона скликала засідання комісії на 26, 28, 29, 30 грудня 2020 року, 4, 5, 6, 11 січня 2021 року, проте “вони не відбувались у зв’язку  з тим, що не було зібрано кворуму через неявку членів комісії”.

Останнім днем строку прийняття вказаною виборчою комісією рішення про реєстрацію обраних депутатів було 29 грудня 2020 року, але у цей строк його не було прийнято.

Також голова Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Сімак А.О. у поясненнях зазначає, що “з десятого разу, 13 січня 2021 року, відбулось засідання Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, був наявний кворум, засідання проводилось відкрито”.

За змістом частини дванадцятої статті 36 Кодексу та пунктів 9.1, 9.2 Порядку рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених Кодексом.

Враховуючи, що склад Чернівецької міської територіальної виборчої комісії з урахуванням постанови Центральної виборчої комісії від 11 січня 2021 року № 9 станом на 13 січня 2021 року становив 16 осіб, необхідна для прийняття рішення кількість голосів членів комісії – 9 і більше.

Як вбачається з протоколу засідання Чернівецької міської територіальної виборчої комісії № 4, участь у засіданні цієї виборчої комісії, що відбулося 13 січня 2021 року, брали 14 її членів.

Голова вказаної виборчої комісії Сімак А.О. також у поясненнях зазначає, що “на початку засідання були присутні 14 членів комісії, проте троє з них покинули засідання  без поважної причини і під час голосування були присутні 11 членів комісії, що також складає кворум”.

При цьому згідно з указаним протоколом другим питанням на засіданні був “розгляд заяв про реєстрацію обраних депутатів Чернівецької міської ради”. Під час розгляду такого питання головою Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Сімак А.О. було внесено пропозицію розглядати заяви про реєстрацію кожного обраного депутата окремо, за що проголосували 11 членів комісії.

Так, за результатами розгляду кожної заяви про реєстрацію члени Чернівецької міської територіальної виборчої комісії проголосували: “ЗА” Продана В.С. – 7 голосів, “ЗА” Чинуша В.М. – 8 голосів, “ЗА” Бешлея В.В. – 8 голосів, “ЗА” Олевич А.А. – 8, “ЗА” Найдиша В.М. – 7, “ЗА” Тимофєєва Д.О. – 8, “ЗА” Михайлішина В.М. – 8, “ЗА” Бабюк А.А. – 7, “ЗА” Козака С.Я. – 8, “ЗА” Чесанова А.А. – 7.

Також у протоколі засідання Чернівецької міської територіальної виборчої комісії № 4 зазначено, що “після голосування за заяви про реєстрацію обраних депутатів голова Сімак А.О. озвучила текст постанови щодо реєстрації депутатами Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії “Рідне місто” та реєстрації  депутатами Чернівецької міської ради від Чернівецької обласної регіональної парторганізації політичної партії “Команда Михайлішина”, з присутніх на той момент 11 членів цієї комісії, за прийняття вказаної постанови проголосували 7 членів комісії, 4 – утримались. При цьому, як зазначено у протоколі, “оголошено головою ТВК – рішення прийнято”.

Таким чином, постанову Чернівецької міської територіальної виборчої комісії від 13 січня 2021 року № 1 про реєстрацію депутатами Чернівецької міської ради Бешлея В.В., Продана В.С., Чинуша В.М., висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Рідне місто”, та Бабюк А.А., Козака С.Я., Михайлішина В.М., Найдиша В.М., Олевич А.А., Тимофєєва Д.О., Чесанова А.А., висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Команда Михайлішина”, підтримали сім членів цієї виборчої комісії, що є недостатнім для прийняття рішення.

Зважаючи на вказане, зазначену постанову Чернівецької міської територіальної виборчої комісії від 13 січня 2021 року прийнято з порушенням передбачених частиною дванадцятою статті 36 Кодексу та Порядком вимог, а отже, у не встановлений Кодексом та Порядком спосіб. Як наслідок, ця постанова є такою, що порушує вимоги законодавства.

З огляду на викладене Центральна виборча комісія зазначає, що згідно з частинами першою, четвертою, восьмою статті 33, частиною першою статті 206 Кодексу постійно діючими колегіальними органами, що в межах своїх повноважень та в порядку, передбачених законами України, забезпечують організацію та проведення місцевих виборів, є територіальні виборчі комісії.

За змістом частини першої статті 206 Кодексу територіальна виборча комісія на період здійснення своїх повноважень забезпечує організацію і проведення місцевих виборів у межах повноважень та в порядку, передбачених Кодексом.

Частиною третьою статті 32 Кодексу визначено, що виборчі комісії зобов’язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, установлені Конституцією України та Кодексом.

Частиною другою статті 33, частиною першою статті 202 Кодексу передбачено, що Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 205 Кодексу Центральна виборча комісія може з власної ініціативи в разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом (частина п’ятнадцята статті 36 Кодексу).

Враховуючи зазначене, Центральна виборча комісія вважає за необхідне скасувати постанову Чернівецької міської територіальної виборчої комісії від 13 січня 2021 року № 1 про реєстрацію депутатами Чернівецької міської ради Бешлея В.В., Продана В.С., Чинуша В.М., висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Рідне місто”, та Бабюк А.А., Козака С.Я., Михайлішина В.М., Найдиша В.М., Олевич А.А., Тимофєєва Д.О., Чесанова А.А., висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Команда Михайлішина”, та зобов’язати вказану виборчу комісію повторно розглянути питання про реєстрацію обраних депутатів Чернівецької міської ради на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Кодексу та Порядку.

Комісія наголошує, що прийняття Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією постанов з порушенням передбачених частиною дванадцятою статті 36 Кодексу та Порядком вимог перешкоджає реалізації встановленого статтею 38 Конституції України права громадян України обирати і бути обраними до органів місцевого самоврядування та свідчить про одноразове грубе порушення нею Конституції України та Кодексу.

Відповідно до частини третьої статті 208 Кодексу та пункту 2.1 Роз’яснення щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу та окремих членів виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 6 жовтня 2020 року № 351, повноваження всього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Чернівецької міської територіальної виборчої комісії у зв’язку з одноразовим грубим порушенням положень Конституції України та Кодексу.

Згідно з вимогами частини п’ятої статті 208 Кодексу, пункту 2.5 указаного Роз’яснення виборча комісія, яка достроково припинила повноваження всього складу виборчої комісії, не пізніше наступного дня повідомляє про це суб’єктів, за поданнями яких до складу виборчої комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено. Такі суб’єкти можуть не пізніше наступного дня з дня отримання такого повідомлення внести подання з новими кандидатурами до складу відповідної виборчої комісії.

При цьому відповідно до статей 157 та 366 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, а також складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів є кримінально-караними діяннями. Крім того, статтею 21224 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу.

З огляду на викладене вказані обставини потребують перевірки правоохоронними органами.

Частиною першою статті 2 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” визначено основні принципи діяльності Комісії, встановлено, зокрема, що Комісія в межах своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України та законами України принципів і засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України.

Відповідно до частини третьої статті 19 Кодексу особи, винні в порушенні законодавства про вибори, притягуються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Частиною четвертою статті 13 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” передбачено, що в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали.

Згідно з частиною першою статті 23 Закону України “Про Національну поліцію” поліція відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень; виявляє причини та умови, що сприяють вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, вживає у межах своєї компетенції заходів для їх усунення; вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події; здійснює досудове розслідування кримінальних правопорушень у межах визначеної підслідності.

Отже, Комісія вважає за необхідне звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування, для чого передати їй копії відповідних документів та матеріалів.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 32, частин першої, другої, четвертої статті 33, частин дванадцятої та п’ятнадцятої статті 36, частини третьої статті 201, статей 202, 205, 206, 208, 283 Виборчого кодексу України, Роз’яснення щодо порядку дострокового припинення повноважень усього складу та окремих членів виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 6 жовтня 2020 року № 351, Порядку організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 173, Закону України “Про Національну поліцію”, керуючись статтею 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, 16, 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Визнати протиправною та скасувати постанову Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області від 13 січня 2021 року № 1 щодо реєстрації осіб, обраних депутатами Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

2. Встановити факт одноразового грубого порушення Чернівецькою міською територіальною виборчою комісією Чернівецького району Чернівецької області Конституції України та Виборчого кодексу України.

3. Достроково припинити повноваження всього складу Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області у зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею Конституції України та Виборчого кодексу України.

4. Встановити, що місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Чернівецького району Чернівецької області було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, можуть не пізніше 18 години 27 січня 2021 року подати до Центральної виборчої комісії кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії.

5. Зобов’язати Чернівецьку міську територіальну виборчу комісію Чернівецького району Чернівецької області у п’ятиденний строк після сформування її нового складу повторно розглянути питання про реєстрацію Бешлея Володимира Васильовича, Продана Василя Сафроновича, Чинуша Валерія Миколайовича, висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Рідне місто”, та Бабюк Антоніни Анатоліївни, Козака Сергія Яковича, Михайлішина Віталія Михайловича, Найдиша Валерія Миколайовича, Олевич Аліни Анатоліївни, Тимофєєва Дениса Олександровича, Чесанова Анатолія Анатолійовича, висунутих Чернівецькою обласною регіональною партійною організацією політичної партії “Команда Михайлішина”, обраних депутатами Чернівецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року відповідно до вимог Виборчого кодексу України, та про прийняте рішення невідкладно поінформувати Центральну виборчу комісію, надіславши його копію.

6. Звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування, для чого передати їй копії відповідних документів та матеріалів.

7. Копію цієї постанови надіслати Чернівецькій міській територіальній виборчій комісії Чернівецького району Чернівецької області.

8. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО