УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

30 червня 2022 року № 78

Про скарги Нагаткіна О.М., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 02 червня 2022 року за № 21-30-1731 та № 21-30-1732

До Центральної виборчої комісії 02 червня 2022 року надійшли скарги Нагаткіна Олега Миколайовича, суб’єктом оскарження в яких визначено Центральну виборчу комісію.

У скаргах суб’єкт звернення просить скасувати відповідні рішення Центральної виборчої комісії щодо введення до складу Одеської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області (далі – Одеська міська територіальна виборча комісія) Узунова Сергія Опанасовича від місцевої організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” та Буртина Владислава Віталійовича від місцевої організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПАРТІЯ ШАРІЯ”.

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргами обґрунтовує тим, що станом на 22 лютого 2022 року на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії містилася інформація, що Узунов С.О. та Буртин В.В. є членами Одеської міської територіальної виборчої комісії. При цьому, враховуючи інформацію, розміщену також на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії, Узунов С.О. одночасно є кандидатом у депутати Одеської міської ради Одеського району Одеської області (далі – Одеська міська рада), а Буртин В.В. – кандидатом у депутати Одеської обласної ради.

Таким чином, на думку суб’єкта звернення зі скаргами, рішеннями Центральної виборчої комісії щодо включення до складу Одеської міської територіальної виборчої комісії зазначених осіб порушено вимоги частини третьої статті 34 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс), відповідно до якої кандидати, зареєстровані на місцевих виборах, не можуть входити до складу виборчих комісій на відповідних місцевих виборах (усіх виборах, виборчі процеси яких проводяться одночасно).

На підтвердження зазначеного суб’єктом звернення зі скаргами додано скрінкопію сторінки з офіційного вебсайту Центральної виборчої комісії щодо складу Одеської міської територіальної виборчої комісії, членами якої є, зокрема, Узунов Сергій Опанасович та Буртин Владислав Віталійович, а також скрінкопії сторінок з офіційного вебсайту Центральної виборчої комісії щодо реєстрації вказаних осіб кандидатами в депутати відповідно Одеської міської ради та Одеської обласної ради.

Порядок подання до Комісії скарг, а також порядок і строки їх розгляду регламентовано статтями 14, 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (далі – Закон).

Зокрема, згідно з частиною четвертою статті 14 Закону скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії у порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми. Скарги, що не стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії у порядку та строки, встановлені Законом України “Про звернення громадян” та іншими законами України, з особливостями, встановленими частиною десятою цієї статті.

Відповідно до частини четвертої статті 15 Закону скарги, що стосуються виборів чи референдуму, розглядаються Комісією в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми. Скарги, що не стосуються виборів чи референдуму, розглядаються Комісією на загальних підставах, встановлених Законом України “Про звернення громадян” та іншими законами України.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок).

Беручи до уваги предмет оскарження, визначений у скаргах, Центральна виборча комісія зауважує, що відповідно до частини четвертої статті 69 Кодексу, підпункту 3 пункту 8.8 Порядку скарга, що стосується відповідних виборів, зокрема порядку формування виборчої комісії з місцевих виборів, однак надійшла до виборчої комісії поза межами виборчого процесу таких виборів, розглядається виборчою комісією протягом тридцяти днів з дня отримання скарги.

Проаналізувавши скарги, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданих скарг до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія звертає увагу, що згідно з частиною третьою статті 65 Кодексу та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії як до комісії вищого рівня може бути оскаржено бездіяльність окружної виборчої комісії або територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 64 Кодексу, підпунктів 1, 2 пункту 3.4 Порядку рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена Центральної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Конституцією України та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність самої Комісії або її членів.

У зв’язку з цим Центральна виборча комісія констатує, що є неналежним суб’єктом розгляду скарг Нагаткіна О.М.

Виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона, зокрема, подана до неналежного суб’єкта розгляду скарги (частина третя статті 72 Кодексу та пункт 10.6 Порядку).     

Отже, скарги Нагаткіна О.М. підлягають залишенню без розгляду по суті.

Водночас Центральна виборча комісія вважає за необхідне зазначити, що за інформацією, отриманою Комісією відповідно до частини третьої статті 232, частин третьої, сьомої статті 283 Кодексу та Порядку інформування Центральної виборчої комісії про перебіг виборчого процесу місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 серпня 2020 року № 200, Узунова Сергія Опанасовича 23 листопада 2020 року зареєстровано депутатом Одеської міської ради (рішення Одеської міської територіальної виборчої комісії від 23 листопада 2020 року № 331), а Буртина Владислава Віталійовича 21 листопада 2020 року – депутатом Одеської обласної ради (рішення Одеської обласної територіальної виборчої комісії від 21 листопада 2020 року № 166).

Частиною третьою статті 34 Кодексу встановлено заборону кандидатам, зареєстрованим на відповідних виборах, входити до складу виборчих комісій. Проте обмежень щодо входження до складу територіальних виборчих комісій депутатам місцевої ради Кодексом не передбачено.

Зазначене підтверджується й тим, що однією із підстав для дострокового припинення повноважень члена територіальної виборчої комісії є реєстрація його кандидатом у депутати місцевої ради (пункт 5 частини четвертої статті 208 Кодексу), водночас такої підстави для дострокового припинення повноважень члена виборчої комісії, як набуття ним статусу депутата місцевої ради, Кодекс не містить.

За таких обставин Комісія констатує, що Узунова С.О. та Буртина В.В. було включено до складу Одеської міської територіальної виборчої комісії (рішеннями Центральної виборчої комісії від 07 квітня 2021 року № 151 та від 15 квітня 2021 року № 163 відповідно) вже після їх обрання депутатами відповідних рад.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 34, пункту 1 частини другої статті 64, частини четвертої статті 69, частин другої, третьої статті 72 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скарги Нагаткіна Олега Миколайовича, зареєстровані в Центральній виборчій комісії 02 червня 2022 року за № 21-30-1731 та № 21-30-1732, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Нагаткіну О.М.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії    О. ДІДЕНКО