УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

10 листопада 2010 року № 521

Про скаргу Бачура М.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 листопада 2010 року за № 21-30/1-58798

До Центральної виборчої комісії 9 листопада 2010 року надійшла скарга Бачура Михайла Семеновича.

У скарзі суб’єкт звернення просить "розглянути з власної ініціативи і ухвалити рішення, щодо повідомлення в цій моїй скарзі, доказів суттєвих порушень Секретаріатом Центральної виборчої комісії моїх виборчих прав при прийомі та реєстрації 22.10.2010, 01.11.2010 і 07.11.2010 моїх звернень; розглянути з власної ініціативи і ухвалити рішення, щодо повідомлення в цій моїй скарзі, доказів суттєвих порушень 01.11.2010 і 05.11.2010 Територіальною виборчою комісією міста Києва мого виборчого права на особисте подання моїх скарг до цієї комісії; ухвалити рішення про зобов’язання Територіальної виборчої комісії міста Києва надіслати інформацію про номери телефонів цієї комісії до ВАТ "УКРТЕЛЕКОМ" (для державної довідки міста Києва за номером телефону "109"); офіційно повідомити мені реєстраційні номери, дати реєстрації і формулювання рішень щодо моїх звернень до Центральної виборчої комісії та її Голови, які були подані уповноваженим особам Секретаріату Центральної виборчої комісії 22.10.2010, 01.11.2010 і 07.11.2010; ухвалити рішення з власної ініціативи Центральної виборчої комісії щодо розгляду на засіданні цієї комісії, наведених в моїй заяві від 22.10 2010 до Голови даної комісії, доказів суттєвих порушень мого гарантованого права на звернення до Центральної виборчої комісії під час виборчого процесу на останніх виборах Президента України; забезпечити пересилання листів і телеграм, що адресовані на моє прізвище, особисте ім’я, по батькові та офіційне місце проживання, через Українське державне підприємство поштового зв’язку "Укрпошта".

Також Бачуро М.С. просить Центральну виборчу комісію направити до Верховної Ради України його пропозиції щодо вдосконалення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Ознайомившись з предметом скарги, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" суб’єкти виборчого процесу мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому цим Законом, Законом України "Про звернення громадян" та іншими законами України. Під зверненням за Законом України "Про Центральну виборчу комісію" слід розуміти, зокрема, скаргу, в якій містяться інформація про порушення законодавства України про вибори та вимога забезпечити реалізацію і захист виборчих прав, законних інтересів суб’єктів виборчого процесу, поновити порушені виборчі права.

Центральна виборча комісія згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" зобов’язана діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Конституцією та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на дії самої ж Комісії або її працівників, а також щодо зобов’язання Центральної виборчої комісії вчинити певні дії.

Щодо зобов’язання Центральної виборчої комісії ухвалити рішення про офіційне направлення до Верховної Ради України пропозицій щодо вдосконалення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" зазначаємо, що згідно із статтею 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Відтак, пропозицій щодо вдосконалення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" можуть бути надіслані суб’єктом звернення зі скаргою безпосередньо до Верховної Ради України.

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон) виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.

Згідно з частиною сімнадцятою статті 27 Закону ніхто не має права втручатися в діяльність виборчої комісії, крім випадків, передбачених Законом.

Центральна виборча комісія уповноважена розглядати лише скарги щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів (частина сьома статті 85 Закону).

Відповідно до пункту 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення виборів визначаються виключно законами України.

Основні засади, особливості та порядок організації і проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних, Київської та Севастопольської міських рад та сільських, селищних, міських голів визначаються Законом.

Згідно з пунктом 30 частини першої статті 85 Конституції України  та частиною другою статті 14 Закону призначення чергових виборів до органів місцевого самоврядування належить до виключної компетенції Верховної Ради України.

Так, Постановою Верховної Ради України від 1 липня 2010 року № 2412-VI "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році" чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів призначено на 31 жовтня 2010 року.

Відповідно до пункту 5 розділу XIV Закону чергові вибори 31 жовтня 2010 року проводяться всіх без винятку сільських, селищних, міських голів, сільських, селищних, міських, районних у місті, районних та обласних рад, крім виборів Київського міського голови, депутатів Київської міської ради та Тернопільської обласної ради.

Таким чином, Київська міська виборча комісія не є суб’єктом виборчого процесу з місцевих виборів 31 жовтня 2010 року та не здійснювала організацію підготовки та проведення виборів Київського міського голови,  депутатів Київської міської ради.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 40, 85, 92 Конституції України, статей 14, 27, 85 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись статтею 1, частиною другою статті 3, статтями 11 – 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Бачура Михайла Семеновича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 9 листопада 2010 року за № 21-30/1-58798, залишити без розгляду.

2. Цю постанову надіслати Бачуру М.С.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА