УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

29 травня 2008 року № 40

 

Про скаргу Бачуро М. С.,
зареєстровану в Центральній виборчій комісії
25 травня 2008 року за № 21-30-1840

До Центральної виборчої комісії 25 травня 2008 року надійшла скарга Бачуро Михайла Семеновича на дії Верховної Ради України.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати окремі положення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" неконституційними, а також звернутися до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення окремих положень цього Закону.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що окремі положення зазначеного Закону є такими, що не відповідають Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 

Ознайомившись з предметом скарги, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" суб’єкти виборчого процесу мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому цим Законом, Законом України "Про звернення громадян" та іншими законами України. Під зверненням за Законом України "Про Центральну виборчу комісію" слід розуміти, зокрема, скаргу, в якій міститься інформація про порушення законодавства України про вибори та вимога забезпечити реалізацію і захист виборчих прав, законних інтересів суб’єктів виборчого процесу, поновити порушені виборчі права.

Згідно із статтями 147 та 150 Конституції України, пунктом 1 статті 13 Закону України "Про Конституційний Суд України" вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність) законів та інших правових актів Верховної Ради України, якими відповідно до статті 91 Конституції України є закони, постанови та інші акти, прийняті більшістю від її конституційного складу, віднесено до повноважень Конституційного Суду України.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Отже, Конституцією та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на дії Верховної Ради України та прийняття рішень стосовно конституційності законів та інших правових актів парламенту України.

Пунктом 7 статті 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" передбачено, що Комісія звертається в разі необхідності до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення Конституції України, законів України або окремих їх положень з питань, що стосуються організації підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні.

Проте Центральна виборча комісія не вважає за необхідне звертатися до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення зазначених у скарзі положень Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Враховуючи викладене, відповідно до статей  91, 147, 150 Конституції України, пункту 1 статті 13 Закону України "Про Конституційний Суд України", статей 14, 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія  постановляє:

1. Скаргу Бачуро Михайла Семеновича залишити без розгляду.

2. Цю постанову надіслати Верховній Раді України та Бачуро М. С.

 

Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА