УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

26 квітня 2019 року № 869

Про скаргу Бадюли Т.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 24 квітня 2019 року за № 21-30-14116

До Центральної виборчої комісії 24 квітня 2019 року повторно надійшла скарга Бадюли Тетяни Вікторівни разом із доданими до неї матеріалами на дії та бездіяльність Миколаївської районної виборчої комісії Миколаївської області (далі – Миколаївська районна виборча комісія) та Петрівської сільської виборчої комісії Миколаївського району Миколаївської області (далі − Петрівська сільська виборча комісія), вчинені ними з порушенням вимог Законів України "Про місцеві вибори" (далі – Закон), "Про статус депутатів місцевих рад" та Порядку організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії 5 вересня 2015 року № 228, під час здійснення процедури відкликання Петрівського сільського голови Миколаївського району Миколаївської області (далі – Петрівський сільський голова) за народною ініціативою.

Суб’єкт звернення у своїй скарзі просить: "прийняти до розгляду дану скаргу; скасувати постанову Петриківської сільської виборчої комісії № 1 від 14 березня 2019 року; скасувати постанову Миколаївської районної виборчої комісії № 4 від 4 квітня 2019 року; постановити нове рішення по суті; притягнути до відповідальності посадових осіб Петриківської сільської виборчої комісії та Миколаївської районної виборчої комісії, які зловживаючи своїми повноваженнями, порушили права виборців".

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, а також вимоги до їх форми і змісту встановлено статтями 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статтями 96, 97 Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

Згідно з частиною десятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частиною першою статті 96 Закону та пунктом 6.2 Порядку скарга подається до виборчої комісії в письмовій формі та повинна містити визначені вказаними положеннями відомості.

Відповідно до частини другої статті 96 Закону і пункту 6.6 Порядку до скарги додаються її копії, докази, зазначені у скарзі, та копії усіх документів, що додаються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі. При цьому письмові докази подаються в оригіналі або в засвідченій в установленому порядку копії.

Скарга, оформлена з дотриманням вимог частини десятої статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статті 96 Закону та розділу 6 Порядку, розглядається Центральною виборчою комісією на засіданні. За підсумком розгляду скарги Комісія приймає рішення (частина четверта статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частина четверта статті 97 Закону, пункти 7.1, 9.1 Порядку).

Частиною одинадцятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частиною другою статті 97 Закону та пунктом 6.7 Порядку встановлено, що скарга, оформлена без дотримання передбачених частиною десятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статтею 96 Закону та розділом 6 Порядку вимог, підлягає поверненню без розгляду.

Скарга Бадюли Т.В. з порушеного питання разом із доданими до неї матеріалами вперше надійшла до Комісії 12 квітня 2019 року.

Згідно з частиною одинадцятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частиною другою статті 97 Закону та пунктом 6.7 Порядку вказану скаргу 12 квітня 2019 року повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду, та повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Повторно скарга Бадюли Т.В. надійшла до Комісії 24 квітня 2019 року.

Комісія зазначає, що згідно з частиною сьомою статті 94 Закону, пунктом 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії оскаржується лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Рішення чи дії територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, оскаржуються виключно до суду (частина шоста статті 94 Закону, підпункт 2 пункту 3.2 Порядку).

Таким чином, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарг на рішення Петрівської сільської виборчої комісії та Миколаївської районної виборчої комісії.

Згідно з частиною шостою статті 95 Закону строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Крім того, відповідно до покладених законодавством України повноважень Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду спорів стосовно правовідносин, які виникають у сфері правового регулювання питань, пов’язаних зі статусом посадових осіб місцевого самоврядування, до яких відноситься Петрівський сільський голова. Надання правової оцінки застосуванню територіальними виборчими комісіями положень Законів України "Про статус депутатів місцевих рад" та "Про місцеве самоврядування в Україні" у процесі реалізації ними своїх повноважень під час процедури відкликання сільського голови за народною ініціативою до компетенції Комісії не належить.

Таким чином, скарга Бадюли Т.В. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, п’ятої, шостої статті 95, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97, частини шостої статті 98 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду  скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Бадюли Тетяни Вікторівни залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Бадюлі Т.В., Миколаївській районній виборчій комісії Миколаївської області та Петрівській сільській виборчій комісії Миколаївського району Миколаївської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   Т. СЛІПАЧУК