УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

31 серпня 2012 року № 694

Про скаргу Березовського Я.В.,  зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 серпня 2012 року за № 21-36-16894

До Центральної виборчої комісії 29 серпня 2012 року надійшла скарга довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка Володимира Богдановича Березовського Ярослава Васильовича на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Петровського Володимира Михайловича.

У своїй скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить визнати дії суб’єкта оскарження стосовно виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про замовника, такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон), порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси інших суб’єктів виборчого процесу; зобов’язати суб’єкта оскарження припинити розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, які не містять відомостей про замовника; оголосити кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровському Володимиру Михайловичу попередження.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 27 серпня 2012 року було виявлено розповсюдження невідомими особами друкованих матеріалів передвиборної агітації, а саме друкованого матеріалу "Українська справа ЗА Петровського!", в якому міститься інформація про кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М. Відповідальною особою за випуск зазначено О. Вітвіцького, який є довіреною особою вказаного кандидата. Натомість відсутні відомості про замовника друкованих матеріалів передвиборної агітації.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї документами 30 серпня 2012 року надіслано суб’єкту оскарження поштою, а також 31 серпня 2012 року факсимільним зв’язком, та повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 31 серпня 2012 року факсимільним зв’язком надійшли пояснення кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М., у яких вказано, що зазначений у скарзі друкований матеріал передвиборної агітації був виготовлений на його замовлення друкарнею "Місто НВ", проте через технічну помилку макетувальника до кінцевого варіанта макета агітаційної продукції не було внесено відомості про замовника.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали та пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно із частиною сьомою статті 69 Закону друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Частиною двадцять другою статті 74 Закону заборонено, зокрема, виготовлення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

З доданих до скарги матеріалів вбачається, що друкований матеріал "Українська справа ЗА Петровського!", в якому міститься інформація про кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М., не містить відомостей про замовника друкованого передвиборного агітаційного матеріалу. Відповідальною особою за випуск зазначено О. Вітвіцького, який зареєстрований довіреною особою цього кандидата (постанова Центральної виборчої комісії від 13 серпня 2012 року № 324).

Вказаний факт також не спростовується суб’єктом оскарження у його письмових поясненнях.

Відповідно до частини шостої статті 113 Закону виборча комісія, встановивши, що рішення, дії чи бездіяльність суб’єкта оскарження не відповідають законодавству про вибори депутатів, задовольняє скаргу. При задоволенні скарги виборча комісія може задовольнити усі або частину вимог суб’єкта звернення зі скаргою.

Центральною виборчою комісією встановлено, що дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М. щодо виготовлення друкованого передвиборного агітаційного матеріалу, який не містить відомостей про його замовника, не відповідають вимогам Закону, що є підставою для задоволення скарги довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка В.Б. Березовського Я.В. у цій частині.

Відповідно до частини першої, пункту 5 частини другої статті 61 Закону Центральна виборча комісія приймає рішення про попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати у разі порушення кандидатом у народні депутати України обмежень щодо проведення передвиборної агітації.

Враховуючи викладене, Центральна виборча комісія вважає за необхідне оголосити попередження кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровському В.М. згідно з пунктом 5 частини другої статті 61 Закону.

Разом з тим Центральна виборча комісія зазначає, що з доданих до скарги матеріалів неможливо встановити, чи мали місце оскаржувані дії щодо розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації саме суб’єктом оскарження, як це вимагається пунктом 1 частини третьої статті 113 Закону.

Частиною другою статті 61 Конституції України встановлено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Отже, підстави для задоволення скарги в частині визнання дій суб’єкта оскарження щодо розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, які не містять відомостей про замовника цих матеріалів, та зобов’язання кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М. припинити розповсюдження таких друкованих передвиборних агітаційних матеріалів відсутні.

Водночас згідно з частиною двадцять п’ятою статті 74 Закону у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 5 частини другої статті 61, статей 68, 69, частин двадцять другої, двадцять п’ятої статті 74, статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка В.Б. Березовського Я.В. задовольнити частково.

2. Визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровського В.М. щодо виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про їх замовника, такими, що порушують вимоги Закону України "Про вибори народних депутатів України".

3. Оголосити попередження кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровському В.М. відповідно до пункту 5 частини другої статті 61 Закону.

4. У задоволенні інших вимог скарги довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка В.Б. Березовського Я.В. відмовити.

5. Скаргу довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка В.Б. Березовського Я.В. з доданими до неї матеріалами та поясненнями кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Петровського В.М. надіслати до Міністерства внутрішніх справ України для перевірки та відповідного реагування згідно із законодавством України.

6. Цю постанову надіслати довіреній особі кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Бойка В.Б. Березовському Я.В., кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 165 Петровському В.М., а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії     А. МАГЕРА