УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

30 березня 2006 року №1123

Про скаргу Білгород-Дністровської міської організації партії
„Реформи і Порядок”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії
27 березня 2006 року за № 21-34-14277

До Центральної виборчої комісії 27 березня 2006 року надійшла скарга Білгород-Дністровської міської організації партії „Реформи і Порядок” на рішення, бездіяльність Білгород-Дністровської міської територіальної виборчої комісії Одеської області та рішення Білгород-Дністровського міського управління юстиції.

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію „створити комісію для перевірки викладених доказів у скарзі для прийняття обґрунтованого рішення, визнати протиправним та скасувати рішення Білгород-Дністровського міського управління юстиції від 25 березня 2006 року про державну реєстрацію Білгород-Дністровської міської організації Партії регіонів та визнати недійсним свідоцтво про державну реєстрацію Білгород-Дністровської міської організації Партії регіонів, визнати незаконним та скасувати рішення Білгород-Дністровської територіальної виборчої комісії від 10 лютого 2006 року про реєстрацію кандидатів у депутати міської ради від Партії регіонів”.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Повноваження Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки і проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів визначено статтею 21 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” та статтею 23 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

Проте Законом України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та іншими законодавчими актами Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на дії чи бездіяльність територіальних виборчих комісій.

Крім того, частиною п’ятою статті 30 зазначеного Закону встановлено, що рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, члена територіальної виборчої комісії може бути оскаржено до суду.

Відповідно до частин сьомої, п’ятнадцятої статті 11 Закону України „Про політичні партії в Україні” реєстрація міських організацій або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється відповідними органами юстиції Міністерства юстиції України лише після реєстрації політичної партії Міністерством юстиції України. У реєстрації політичної партії може бути відмовлено, якщо документи, подані для реєстрації політичної партії, не відповідають Конституції, цьому та іншим законам України.

Згідно з частиною дев’ятнадцятою цієї ж статті рішення Міністерства юстиції України чи його органу юстиції щодо реєстрації або неприйняття будь-якого рішення з цього питання може бути оскаржено до суду.

Отже, до повноважень Центральної виборчої комісії також не належить скасування рішення Білгород-Дністровського міського управління юстиції та визнання недійсним свідоцтва про державну реєстрацію міської організації політичної партії.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, статті 23, частини п’ятої статті 30 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, частин сьомої, п’ятнадцятої, дев’ятнадцятої статті 11 Закону України „Про політичні партії в Україні”,  керуючись частиною другою статті 3, частиною першою статті 11, статтями 12, 13, частиною четвертою статті 14, статтею 21 Закону України
„Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Білгород-Дністровської міської організації партії „Реформи і Порядок” на рішення, бездіяльність Білгород-Дністровської міської територіальної виборчої комісії Одеської області та рішення Білгород-Дністровського міського управління юстиції залишити без розгляду.

2. Копії цієї постанови надіслати Білгород-Дністровській міській організації партії „Реформи і Порядок”, Білгород-Дністровській територіальній виборчій комісії Одеської області та Білгород-Дністровському міському управлінню юстиції.

Голова Центральної виборчої комісії   Я. ДАВИДОВИЧ