УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

25 лютого 2006 року №771

Про скаргу Блоку „НАША  УКРАЇНА”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії  21 лютого 2006 року за № 21-34-6179

До Центральної виборчої комісії 21 лютого 2006 року надійшла скарга Блоку “НАША УКРАЇНА” від уповноваженої особи в загальнодержавному виборчому окрузі Кустової Світлани Миколаївни на постанову окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 від 18 лютого  2006 року № 28 “Про порядок розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях”.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію витребувати від окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 постанову від 18 лютого 2006 року № 28; визнати цю постанову такою, що не відповідає вимогам Закону України “Про вибори народних депутатів України” та скасувати її, крім того, зобов’язати зазначену окружну виборчу комісію виконати дії, передбачені законодавством, що регламентує організацію та порядок проведення виборів депутатів.

На думку суб’єкта звернення зі скаргою, оскаржувану постанову  прийнято з порушенням виборчого законодавства.

Своє твердження суб’єкт звернення обґрунтовує тим, що 7 та 8 лютого 2006 року уповноваженою особою Блоку “НАША УКРАЇНА” в територіальному виборчому окрузі № 109 Байрамовим Є.В.О. було внесено подання для включення осіб до складу дільничних виборчих комісій зазначеного виборчого округу від Партії промисловців і підприємців України, Політичної партії “Народний Союз Наша Україна”, Народного Руху України.

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу № 109 18 лютого 2006 року провела жеребкування щодо розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях, результати якого затвердила вказаною постановою. Відповідно до цієї постанови  суб’єкт оскарження прийняв рішення про розподіл керівних посад у дільничних виборчих комісіях з урахуванням кандидатур від Блоку “НАША УКРАЇНА” в цілому, а не від кожної партії, що входять до нього,  окремо, що, на думку суб’єкта звернення, порушує права та законні інтереси не тільки Політичної партії “Народний Союз Наша Україна”, але права та законні інтереси Блоку “НАША  УКРАЇНА”.  

При розгляді цієї скарги Центральна виборча комісія виходить, зокрема, з такого.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 103 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (далі – Закон) суб’єктом звернення із скаргою, що стосується процесу виборів депутатів, може бути виборчий блок політичних партій – суб’єкт виборчого процесу в особі, зокрема, уповноваженої особи блоку. Виборчий блок Політичних партій “Народний Союз Наша Україна”, Народний Рух України, Партія промисловців і підприємців України, Конгрес Українських Націоналістів, Українська республіканська партія “Собор”, Партія Християнсько-Демократичний Союз (скорочена назва – Блок “НАША  УКРАЇНА”) висунув кандидатів у народні депутати України 18 грудня 2005 року на  І Міжпартійному з’їзді цього блоку, відтак набув статусу суб’єкта виборчого процесу з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.

До Центральної виборчої комісії звернулася зі скаргою уповноважена особа Блоку “НАША  УКРАЇНА” в загальнодержавному виборчому окрузі Кустова Світлана Миколаївна, яка є належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 104 Закону скарга, що стосується призначення, підготовки і проведення виборів депутатів, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою на рішення, дію чи бездіяльність виборчої комісії з урахуванням особливостей, встановлених статтями 111 – 115 Закону.

Відповідно до частин першої, третьої статті 116 Закону суб’єкт виборчого процесу має право оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії; скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності окружної виборчої комісії подається, зокрема, до Центральної виборчої комісії.

Скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення суб’єктом оскарження (частина перша статті 106 Закону). Оскаржуване рішення було прийнято суб’єктом оскарження 18 лютого 2006 року. Скарга подана до Центральної виборчої комісії 21 лютого 2006 року.

Отже, скаргу подано належному суб’єкту розгляду в установлений Законом строк оскарження.

Таким чином, розгляд скарги Блоку “НАША  УКРАЇНА” на рішення окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 належить до повноважень Центральної виборчої комісії.

На виконання вимог частини одинадцятої статті 108 Закону суб’єкта оскарження Центральною виборчою комісією повідомлено про отримання скарги Блоку “НАША  УКРАЇНА” та вказано про можливість, передбачену зазначеною нормою Закону, надати до Комісії письмові пояснення по суті цієї скарги.

У своїх поясненнях суб’єкт оскарження просить Центральну виборчу комісію  відмовити в задоволенні вимог суб’єкта звернення та визнати дії окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 правомірними і такими, що відповідають законодавству України.

При цьому суб’єктом оскарження на запит Центральної виборчої комісії надано постанову окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 від 18 лютого 2006 року  № 28 “Про порядок розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях”.

Затримку з видачею копії зазначеної постанови суб’єкту звернення зі скаргою суб’єкт оскарження пояснює недостатнім технічним обладнанням комісії на час прийняття оскаржуваного рішення.

Розглянувши скаргу, додані до неї документи, пояснення суб’єкта оскарження та долучену до них постанову від 18 лютого 2006 року № 28, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 109 від 18 лютого 2006 року № 28 затверджено розподіл керівних посад у дільничних виборчих комісіях окремо серед малих, середніх та великих виборчих дільниць.

Згідно з додатками до зазначеної постанови при розподілі керівних посад враховано кандидатури, крім інших, від Партії промисловців і підприємців України, Політичної партії “Народний Союз Наша Україна” та Народного Руху України, а не від Блоку “НАША УКРАЇНА” в цілому.

Відповідно до частини другої статті 109 Закону  докази виборчій комісії надають суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія згідно з частиною третьою статті 109 Закону вирішує справу на основі наявних доказів. 

Частиною сьомою зазначеної статті Закону встановлено, що виборча комісія оцінює належність, достовірність кожного доказу, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, керуючись законом.

З доказів, витребуваних Центральною виборчою комісією та наявних у матеріалах справи, а також з пояснень суб’єкта оскарження неможливо встановити як порушення виборчого законодавства України з боку суб’єкта оскарження, так і достовірність розподілу керівних посад згідно з чинним законодавством.

Враховуючи викладене, відповідно до  пункту 2 частини першої статті 103, пункту 1 частини першої статті 104, частини першої статті 106, частини одинадцятої статті 108,  частин другої, третьої, сьомої статті 109, частини дев’ятої статті 110, частин першої та третьої статті 116 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, керуючись частиною другою статті 3, частиною першою статті 11, статтями 12, 13, пунктом 19 статті 19 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія   постановляє :

1. Скаргу Блоку “НАША  УКРАЇНА” задовольнити частково.

2. Зобов’язати окружну виборчу комісію територіального виборчого округу № 109 невідкладно перевірити своє рішення щодо формування керівного складу дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу № 109. У разі встановлення передбаченим Законом підстав внести відповідні зміни до постанови від 18 лютого 2006 року № 28 “Про порядок розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях”. Про результати перевірки та прийняте рішення до 2 березня 2006 року повідомити Центральну виборчу комісію.

3. В інших вимогах скарги Блоку “НАША УКРАЇНА”, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 21 лютого 2006 року за № 21-34-6179, відмовити.

4. Копії цієї постанови надіслати окружній виборчій комісії територіального виборчого округу № 109 та видати представнику Блоку “НАША  УКРАЇНА” в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

Голова Центральної виборчої комісії   Я. ДАВИДОВИЧ