УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

від 17 вересня 2021 року № 357

Про скаргу Чередниченка Ю.А., Кісенка В.П., Бачурського В.Б., Бєлграда С.М., Задир А.В., Громика О.О., Сирбула А.М., Кучера І.Ю., Діденко Н.Д., Печеніна А.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 14 вересня 2021 року за № 21-30-9543

До Центральної виборчої комісії надійшла скарга Чередниченка Юрія Анатолійовича, Кісенка В’ячеслава Петровича, Бачурського Вячеслава Борисовича, Бєлграда Сергія Миколайовича, Задир Алли Володимирівни, Громика Олександра Олександровича, Сирбула Андрія Миколайовича, Кучера Ігоря Юрійовича, Діденко Наталі Дмитріївни, Печеніна Анатолія Андрійовича (далі – суб’єкти звернення зі скаргою), суб’єктом оскарження в якій визначено Кароліно-Бугазьку сільську територіальну виборчу комісію Білгород-Дністровського району Одеської області (далі – Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкти звернення просять визнати протиправною бездіяльність Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії, що полягає у нерозміщенні на її стенді офіційних матеріалів реквізитів рахунків для внесення грошової застави, непередачі таких реквізитів рахунків до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті, та у зв’язку з цим зобов’язати вказану територіальну виборчу комісію розмістити на її стенді офіційних матеріалів реквізити відповідних рахунків, а також передати їх до Комісії для розміщення на її офіційному вебсайті.

Обґрунтовуючи свої вимоги, суб’єкти звернення зі скаргою зазначають, що Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія постановою від 03 вересня 2021 року № 279 “Про призначення повторних виборів” призначила повторні вибори депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області (далі – Кароліно-Бугазька сільська рада) в багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7 і повторні вибори Кароліно-Бугазького сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області (далі – Кароліно-Бугазький сільський голова) на 31 жовтня 2021 року та оголосила з 11 вересня 2021 року початок виборчого процесу відповідних місцевих виборів. Разом з тим станом на 20 годину 13 вересня 2021 року вказана територіальна виборча комісія не розмістила на стенді офіційних матеріалів реквізити рахунків для внесення грошової застави та не передала таких реквізитів до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті, чим порушила вимоги частини третьої статті 225 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс).

Отже, на думку суб’єктів звернення зі скаргою, Кароліно-Бугазькою сільською територіальною виборчою комісією допущено протиправну бездіяльність, яка дає підстави для зобов’язання зазначеної територіальної виборчої комісії розмістити на її стенді офіційних матеріалів реквізити рахунків для внесення грошової застави, а також передати їх до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подання письмових пояснень по суті скарги.

Також згідно з пунктом 1 частини третьої статті 29 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (далі – Закон) суб’єкту оскарження 14 вересня 2021 року надіслано лист за підписом члена Комісії з проханням надати пояснення по суті порушених у скарзі питань і докази, що можуть свідчити про відкриття рахунку для внесення грошової застави та про розміщення його реквізитів відповідно до частини третьої статті 225 Кодексу.

Так, до Центральної виборчої комісії 15 вересня 2021 року надійшли письмові пояснення від Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії, у яких, зокрема, повідомлялося, що станом на 15 вересня 2021 року відповідні рахунки для внесення грошової застави в Управлінні Державної казначейської служби в Овідіопольському районі Одеської області відкриті та розміщені на офіційному стенді цієї виборчої комісії за адресою: вул. Приморська 3, с. Кароліно-Бугаз, Одеська обл. На підтвердження вказаного, згідно з Порядком інформування Центральної виборчої комісії про перебіг виборчого процесу місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 25 серпня 2020 року № 200, до пояснень також додано відомості про спеціальні рахунки Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії для внесення грошової застави (форма № 10). Крім того, Кароліно-Бугазькою сільською територіальною виборчою комісією надіслано фотоматеріали щодо розміщення реквізитів відповідного рахунку на її офіційному стенді.

Згідно з частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Ураховуючи вимоги частини першої, пункту 2 частини третьої статті 65, частини першої статті 66 Кодексу, пункту 2.1, підпункту 1 пункту 3.1, пункту 4.1 Порядку, Комісія констатує, що скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта її розгляду та у визначені Кодексом строки.

Під час розгляду по суті скарги щодо дії (бездіяльності) суб’єкта оскарження виборча комісія вирішує, зокрема, чи мала місце оскаржувана дія (бездіяльність) суб’єкта оскарження (пункт 1 частини сьомої статті 72 Кодексу).

Так, розглянувши скаргу, беручи до уваги наявну в Комісії інформацію та документи, Центральна виборча комісія зазначає.

Однією з умов реєстрації кандидатів у депутати сільської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), кандидатів на посаду сільського голови є подання до сільської територіальної виборчої комісії документа про внесення грошової застави відповідно до статті 225 Кодексу.

Частиною третьою статті 225 Кодексу та пунктом 6 Порядку внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 193, передбачено, що територіальна виборча комісія, яка здійснює організацію підготовки та проведення місцевих виборів, відкриває в органах Державної казначейської служби України в установленому законодавством порядку спеціальний (депозитний) рахунок для внесення грошової застави та не пізніш як на другий день після початку виборчого процесу розміщує його реквізити на своєму офіційному вебсайті (за наявності) та/або на стенді офіційних матеріалів, а також передає зазначені реквізити до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті.

Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія прийняла постанову 03 вересня 2021 року № 279, якою призначила повторні вибори депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради в багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7 та повторні вибори Кароліно-Бугазького сільського голови на 31 жовтня 2021 року, а також оголосила з 11 вересня 2021 року початок відповідного виборчого процесу. Отже, на повторних виборах депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради в багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7 та повторних виборах Кароліно-Бугазького сільського голови 31 жовтня 2021 року рахунок для внесення грошової застави мав бути відкритий указаною територіальною виборчою комісією не пізніше 13 вересня 2021 року включно.

Як вбачається з наданих Кароліно-Бугазькою сільською територіальною виборчою комісією Центральній виборчій комісії пояснень та фотоматеріалів, зазначена територіальна виборча комісія 14 вересня 2021 року подала документи до Управління Державної казначейської служби в Овідіопольському районі Одеської області. 15 вересня 2021 року ця територіальна виборча комісія відкрила відповідний рахунок для внесення грошової застави, розмістила його реквізити на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії, облаштованому у приміщенні за адресою: вул. Приморська 3, с. Кароліно-Бугаз, Одеська обл., а також передала реквізити рахунку до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті. 16 вересня 2021 року реквізити рахунку для внесення грошової застави щодо виборів депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради та Кароліно-Бугазького сільського голови було розміщено на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії (www.cvk.gov.ua).

Таким чином, на сьогодні Кароліно-Бугазька сільська територіальна виборча комісія вчинила всі необхідні дії щодо розміщення реквізитів рахунку для внесення грошової застави на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії, облаштованому у приміщенні за адресою: вул. Приморська 3, с. Кароліно-Бугаз, Одеська обл., а також передала реквізити відповідного рахунку до Центральної виборчої комісії для розміщення на її офіційному вебсайті.

Згідно з пунктом 4 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпунктом 4 пункту 10.16 Порядку виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що на момент розгляду скарги виборчою комісією – суб’єктом оскарження вчинено необхідні дії, скасовано рішення, що є предметом оскарження, або іншим способом поновлено права суб’єкта звернення зі скаргою відповідно до вимог Кодексу (відсутність предмета оскарження).

Отже, розміщення реквізитів рахунку для внесення грошової застави на стенді офіційних матеріалів виборчої комісії та розміщення реквізитів відповідного рахунку на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії обумовлює відмову в задоволенні вимоги суб’єктів звернення зі скаргою стосовно визнання протиправною бездіяльності Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії, що полягає у нерозміщенні на її стенді офіційних матеріалів реквізитів рахунків для внесення грошової застави, непередачі вказаних реквізитів до Комісії для розміщення на її офіційному вебсайті, а також щодо зобов’язання вчинити відповідні дії, що є похідною вимогою від попередньої.

За наведених обставин Комісія дійшла висновку про наявність підстав для відмови в задоволенні скарги Чередниченка Ю.А., Кісенка В.П., Бачурського В.Б., Бєлграда С.М., Задир А.В., Громика О.О., Сирбула А.М., Кучера І.Ю., Діденко Н.Д., Печеніна А.А.

Окремо Комісія звертає увагу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії на необхідність своєчасного здійснення виборчих процедур та неухильного дотримання вимог Кодексу під час виконання своїх повноважень та організації роботи, а також на відповідальність, яку несуть виборчі комісії та їх члени, зокрема кримінальну, за порушення вимог законодавства України про місцеві вибори.

При цьому згідно зі статтею 157 Кримінального кодексу України перешкоджання здійсненню виборчого права є кримінально караним діянням.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 65 – 72, 206, 225 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, статтями 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в задоволенні скарги Чередниченка Юрія Анатолійовича, Кісенка В’ячеслава Петровича, Бачурського Вячеслава Борисовича, Бєлграда Сергія Миколайовича, Задир Алли Володимирівни, Громика Олександра Олександровича, Сирбула Андрія Миколайовича, Кучера Ігоря Юрійовича, Діденко Наталі Дмитріївни, Печеніна Анатолія Андрійовича, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 14 вересня 2021 року за № 21-30-9543.

2. Звернути увагу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області на необхідність своєчасного здійснення виборчих процедур та неухильного дотримання вимог Виборчого кодексу України під час виконання своїх повноважень та організації роботи, а також на відповідальність, яку несуть виборчі комісії та їх члени, зокрема кримінальну, за порушення вимог законодавства України про місцеві вибори.

3. Копію цієї постанови надіслати Чередниченку Ю.А., Кісенку В.П., Бачурському В.Б., Бєлграду С.М., Задир А.В., Громику О.О., Сирбулу А.М., Кучеру І.Ю., Діденко Н.Д., Печеніну А.А., Кароліно-Бугазькій сільській територіальній виборчій комісії Білгород-Дністровського району Одеської області.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО