УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

2 жовтня 2020 року № 338

Про скаргу ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 1 жовтня 2020 року за № 21-34-14407

До Центральної виборчої комісії 1 жовтня 2020 року надійшла скарга ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, суб’єктом оскарження в якій визначено Уманську міську територіальну виборчу комісію Уманського району Черкаської області (далі – Уманська міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати бездіяльність Уманської міської територіальної виборчої комісії такою, що не відповідає вимогам законодавства (є протиправною), порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”.

Свої вимоги суб’єкт звернення обґрунтовує тим, що 28 вересня 2020 року Уманською міською територіальною виборчою комісією на засіданні було прийнято рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Уманської міської ради Уманського району Черкаської області від ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” у зв’язку з присутністю двох кандидатів у депутати одночасно у двох територіальних виборчих округах, та ще з двох формальних  причин.

Також суб’єктом звернення повідомлено, що лише після зазначеного засідання йому “стало відомо про допущену технічну (друкарську) помилку в поданих Єдиному та територіальних виборчих списках та розбіжність із затвердженими Єдиним та територіальними списками кандидатів у депутати, висунутих на Зборах організації партії, зазначеними у протоколі організації партії від 18 вересня 2020 року”.

30 вересня 2020 року від ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” до Уманської міської територіальної виборчої комісії було подано заяву з доданим Витягом з протоколу Зборів ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” від 18 вересня 2020 року, в якому підтверджується правильність висування кандидатів у депутати від цієї політичної партії, а саме відсутністю однієї і тієї ж людини в двох і більше територіальних виборчих округах. Водночас Уманська міська територіальна виборча комісія, “прийнявши зазначену заяву від ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” 30 вересня 2020 року не прийняла її до уваги та не винесла на засідання комісії для розгляду, чим проявила протиправну бездіяльність, залишивши надані документи без розгляду”.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія зазначає, що фактично суб’єкт звернення зі скаргою оскаржує бездіяльність Уманської міської територіальної виборчої комісії до прийняття 28 вересня 2020 року рішення щодо відмови в реєстрації висунутих ним кандидатів у депутати Уманської міської ради Уманського району Черкаської області.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Виборчого кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів (далі – Порядок).

Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Частиною першою статті 22 Кодексу визначено, що суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є, зокрема, організація партії, яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Згідно з частинами першою, шостою, сьомою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1, підпунктом 6 пункту 4.3 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій вказаної статті Кодексу. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Отже, враховуючи, що скаргу подано до Комісії 1 жовтня 2020 року, а відповідне рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати від суб’єкта звернення зі скаргою ухвалено Уманською міською територіальною виборчою комісією 28 вересня 2020 року (про що зазначено у скарзі), слід констатувати, що скаргу подано належним суб’єктом без дотримання встановленого Кодексом строку.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія дійшла висновку про необхідність прийняття рішення про залишення скарги без розгляду по суті, як такої, що подана з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 65, статей 66 та 69, частин другої та третьої статті 72, Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, 16, 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 1 жовтня 2020 року за № 21-34-14407, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” і Уманській міській територіальній виборчій комісії Уманського району Черкаської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО