УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

29 вересня 2020 року № 316

Про скаргу ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 вересня 2020 року за № 21-34-13125

До Центральної виборчої комісії 26 вересня 2020 року надійшла скарга ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, суб’єктом оскарження в якій визначено Уманську міську територіальну виборчу комісію Уманського району Черкаської області (далі – Уманська міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправною бездіяльність Уманської міської територіальної виборчої комісії щодо неповідомлення про виявлені недоліки у поданих до цієї виборчої комісії документах для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, та у зв’язку з цим “скасувати постанову Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року про відмову в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області від ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, а також поновити порушені виборчі права цієї місцевої організації політичної партії “щодо виправлення помилок в поданих від 24 вересня 2020 року документах для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області”.

Свої вимоги суб’єкт звернення обґрунтовує тим, що Уманська міська територіальна виборча комісія на своєму засіданні 25 вересня 2020 року “після розгляду документів організації партії повідомила про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови, а саме Цебрія Олександра Володимировича, 1974 року народження у зв’язку з допущеною помилкою – зазначення у автобіографії кандидата на посаду міського голови про відсутність представницького мандату. В обґрунтування постанови комісія зазначила, що оскільки Цебрій Олександр Володимирович є діючим міським головою міста Умань, ця інформація є помилковою і має бути інша, а саме “представницький мандат Уманського міського голови”. Та можливість виправити виявлену помилку в документах кандидата на посаду міського голови не було надано в зв’язку з тим, що Уманська міська територіальна виборча комісія Уманського району Черкаської області не повідомила відповідного суб’єкта подання щодо помилки і неточності, виявлених у поданих на реєстрацію документах ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, вчинивши таким чином бездіяльність щодо суб’єкта виборчого процесу”.

На виконання частини п’ятої статті 70 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії електронною поштою 27 вересня 2020 року надійшла постанова Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 26 “Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, 04.06.1974 року народження, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року” (далі – оскаржувана постанова).

Так, за змістом оскаржуваної постанови правовою підставою відмови в реєстрації кандидата на посаду міського голови слугували недоліки, виявлені в документах, поданих для реєстрації кандидатом на посаду Уманського міського голови Цебрія О.В., що обумовило відмову в його реєстрації на підставі пункту 1 частини другої статті 230 Кодексу – невідповідність поданих документів вимогам Кодексу.

Також до Центральної виборчої комісії 28 вересня 2020 року надійшли окремо пояснення заступника голови та членів Уманської міської територіальної виборчої комісії.

Відповідно до пояснення заступника голови Уманської міської територіальної виборчої комісії Дарморос К.С. 24 вересня 2020 року о 17 год 44 хв до “ТВК звернувся Цебрій Олександр Володимирович, 1974 р.н, як представник ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” за довіреністю від 18.09.2020 року, надав документи для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови, висунутого організацією партії – Цебрія Олександра Володимировича, 1974 р.н., який є на даний час міським головою”.

Разом з тим заступником голови Уманської міської територіальної виборчої комісії поінформовано, що “під час приймання документів підстав для їх повернення не було, всі документи, визначені статтею 224 Виборчого кодексу України були надані в повному обсязі та належним суб’єктом подання. Цебрію О.В. видана довідка із зазначенням дати і часу прийняття документів та переліком прийнятих документів.

До засідання ТВК, яке було призначене на 17 год 00 хв 25.09.2020 року всі члени комісії мали можливість ознайомитись з документами, поданими для реєстрації та надати свої зауваження. Мені, як заступнику голови ТВК та виконуючому обов’язків головуючого через відсутність голови ТВК Джим Т.Є., не було повідомлено членами комісії про те, що в поданих документах для реєстрації кандидата на посаду міського голови Цебрія О.В. кимось із них були виявлені помилки чи неточності, тому до початку засідання суб’єкт подання кандидатури у будь-який спосіб не повідомлявся про виявлені недоліки в поданих документах в порядку, визначеному абзацом другим частини третьої статті 230 Виборчого кодексу України”.

Водночас у поясненні шістьох членів Уманської міської територіальної виборчої комісії зазначається інформація про виявлені під час засідання виборчої комісії неточності в документах (у тому числі і в автобіографії), поданих для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія О.В.

Також 29 вересня 2020 року на адресу Центральної виборчої комісії надійшов протокол засідання Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 8, згідно з пунктом 11 якого розглядалося питання реєстрації на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, і було ухвалено оскаржувану постанову.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу.

Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок.

Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Частиною першою статті 22 Кодексу визначено, що суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів є, зокрема, організація партії, яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

Згідно з частинами першою, шостою, сьомою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1, підпунктами 4, 6 пункту 4.3 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій вказаної статті Кодексу. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Отже, скаргу подано належним суб’єктом із дотриманням встановленого Кодексом строку.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія зазначає.

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

За змістом пункту 11 частини другої статті 64, підпункту 5 пункту 3.4 Порядку рішення чи дії територіальної виборчої комісії, крім установлених Кодексом випадків, оскаржуються виключно до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, шляхом подання позовної заяви.

З огляду на висунуті у скарзі вимоги Центральна виборча комісія є належним суб’єктом розгляду скарги лише стосовно вимоги про визнання протиправною бездіяльність Уманської міської територіальної виборчої комісії щодо неповідомлення про виявлені недоліки у поданій на реєстрацію автобіографії кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія О.В.

Згідно з частиною третьою статті 72 Кодексу та пунктом 10.6 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

Таким чином, скарга ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” в іншій частині (крім вимоги про визнання протиправною бездіяльність Уманської міської територіальної виборчої комісії) підлягає залишенню без розгляду по суті.

Водночас за результатами розгляду питання щодо бездіяльності Уманської міської територіальної виборчої комісії Комісія зазначає.

Частиною третьою статті 32 Кодексу визначено, що виборчі комісії зобов’язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, встановлені Конституцією України, Кодексом та законами України.

Умови реєстрації кандидатів на посаду міського голови регламентовано статтею 224 Кодексу. Відповідна міська виборча комісія реєструє кандидата на посаду міського голови, висунутого організацією партії, за умови отримання нею документів, визначених частиною першою цієї статті Кодексу, зокрема автобіографії кандидата на посаду міського голови, яка серед іншого повинна містити відомості про наявність чи відсутність представницького мандата та про наявність чи відсутність судимості (пункт 5 частини першої статті 224 Кодексу).

Територіальна виборча комісія згідно з пунктом 1 частини другої статті 230 Кодексу відмовляє в реєстрації кандидата на посаду міського голови в разі відсутності хоча б одного з документів стосовно кандидата на посаду міського голови, зазначених у частині першій статті 224 Кодексу, невідповідності таких документів вимогам Кодексу (в тому числі щодо розміру грошової застави кандидата на посаду міського голови).

При цьому помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію документах, якщо їх наявність не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, не є підставою для відмови в реєстрації кандидатів на посаду міського голови. У разі відсутності в поданих на реєстрацію документах інформації, яка обов’язково повинна бути зазначена відповідно до вимог Кодексу, про це невідкладно повідомляється відповідний суб’єкт подання документів. Виявлені недоліки у поданих документах можуть бути усунуті шляхом подання не пізніше наступного дня після отримання зазначеного повідомлення уточнених або інших документів для реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Якщо уточнені або інші документи не надійшли у цей строк, відповідні документи вважаються відсутніми (частина третя статті 230 Кодексу).

Суб’єкт звернення зі скаргою стверджує, що Уманською міською територіальною виборчою комісією не вчинено дій, передбачених частиною третьою статті 230 Кодексу, після виявлення недоліків у поданих документах для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія О.В. не надано можливості суб’єкту подання документів виправити такі недоліки.

За змістом частин першої – третьої статті 71 Кодексу, пунктів 9.1, 9.3 Порядку докази, на підставі яких виборча комісія під час розгляду скарги встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інших обставин, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Виборча комісія – суб’єкт розгляду скарги може звернутися із запитом (витребувати) щодо додаткових доказів за власною ініціативою або на прохання суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження, заінтересованих осіб.

Якщо суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Як вбачається з протоколу засідання Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 8, Цебрію О.В. під час засідання було запропоновано виправити встановлені недоліки в порядку частини третьої статті 230 Кодексу, чим він і скористався шляхом внесення змін до заяви на згоду балотуватися кандидатом на посаду Уманського міського голови та наданням нової автобіографії. Зазначене підтверджується довідкою від 25 вересня 2020 року № 104 щодо прийнятих документів для реєстрації кандидатом на посаду міського голови від місцевої організації політичної партії в порядку частини першої статті 224 Кодексу.

Враховуючи викладене, Комісія зазначає, що суб’єктом оскарження спростовано твердження скарги стосовно бездіяльності Уманської міської територіальної виборчої комісії щодо неповідомлення суб’єкта звернення зі скаргою про виявлені недоліки та ненадання можливості щодо їх виправлення.

За змістом пункту 2 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпункту 2 пункту 10.16 Порядку виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що суб’єктом звернення зі скаргою не надано підтвердження порушення суб’єктом оскарження законодавства про вибори, а наявних у матеріалах скарги доказів недостатньо для встановлення цього факту виборчою комісією.

З огляду на зазначене Центральна виборча комісія дійшла висновку про необхідність відмови в задоволенні скарги Черкаської обласної організації політичної партії “ПРОПОЗИЦІЯ” у частині вимоги про визнання протиправною бездіяльності Уманської міської територіальної виборчої комісії щодо неповідомлення про виявлені недоліки у поданій на реєстрацію автобіографії кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія О.В. та ненадання можливості виправити виявлені недоліки.

Разом з тим, зважаючи на виявлені за результатами розгляду скарги обставини, Центральна виборча комісія зазначає таке.

Частиною другою статті 33, частиною першою статті 202 Кодексу передбачено, що Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.

Згідно з частиною четвертою статті 72 Кодексу Центральна виборча комісія, приймаючи рішення про залишення скарги без розгляду по суті, може з власної ініціативи взяти до розгляду факти, викладені у скарзі.

Відповідно до частини першої статті 16 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому цим Законом порядку.

Постановою Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 26 відповідно до пункту 1 частини другої статті 230 Кодексу відмовлено в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія О.В., висунутого Черкаською обласною організацією політичної партії “ПРОПОЗИЦІЯ”.

Отже, правовою підставою для відмови в реєстрації зазначеного кандидата на посаду міського голови слугував пункт 1 частини другої статті 230 Кодексу, за яким територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови в разі відсутності хоча б одного з документів стосовно кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, зазначених у пунктах 5 – 12 частини першої статті 222, пунктах 3 – 7 частини першої статті 223, частині першій статті 224 Кодексу, невідповідності таких документів вимогам Кодексу (в тому числі щодо розміру грошової застави кандидата на посаду міського голови).

Водночас вичерпний перелік документів, необхідних для реєстрації кандидата на посаду міського голови, висунутого організацією партії, визначено пунктами 1 – 7 частини першої статті 224 Кодексу.

Як вбачається з наданих Комісії документів, для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія О.В. суб’єктом висування було надано всі необхідні документи, визначені пунктами 1 – 7 частини першої статті 224 Кодексу.

При цьому довіреність від організації партії на підтвердження повноважень представника, який подає документи на реєстрацію до територіальної виборчої комісії, не входить до числа документів, зазначених у пунктах 1 – 7 частини першої статті 224 Кодексу, а стосується лише порядку подання відповідних документів до комісії.

Крім того, в документах, які надійшли до Комісії, міститься довіреність від 18 вересня 2020 року, видана на ім’я Цебрія О.В. як представника Черкаської обласної організації політичної партії “ПРОПОЗИЦІЯ” перед Уманською міською територіальною виборчою комісією, наявність якої підтверджується поясненнями заступника голови Уманської міської територіальної виборчої комісії Дарморос К.С.

Інші порушення, про які зазначено в постанові Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 26 як підстави для відмови в реєстрації кандидата, а саме незазначення в автобіографії повних відомостей про наявність або відсутність судимості, а також зазначення у заяві про згоду балотуватися кандидатом на посаду міського голови відомостей, що вказують на наявність представницького мандата, що є несумісним із зайняттям посади міського голови, фактично є неточностями у поданих документах, які не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, можуть бути усунуті в порядку, визначеному частиною третьою статті 230 Кодексу.

Отже, такі недоліки не можуть вважатися підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду міського голови відповідно до пункту 1 частини другої статті 230 Кодексу.

Частина четверта статті 230 Кодексу містить імперативний припис, який зобов’язує виборчу комісію навести у відмові в реєстрації кандидата на посаду міського голови вичерпні підстави відмови.

Комісія бере до уваги, що за положеннями частини восьмої статті 7 Кодексу не допускаються обмеження стосовно участі громадян України у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та Кодексом.

Частиною другою статті 1, пунктами 1 – 3 частини першої статті 17, пунктами 1, 2 частини першої статті 21 зазначеного Закону на Центральну виборчу комісію покладено повноваження щодо забезпечення реалізації і захисту виборчих прав громадян України, дотримання передбачених Конституцією та законами України принципів і засад виборчого процесу, контролю за діяльністю виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення місцевих виборів, а також за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про місцеві вибори на всій території України.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом (частина п’ятнадцята статті 36 Кодексу).

З огляду на викладене Комісія зазначає, що наслідком прийняття постанови Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 26 всупереч вимогам Кодексу стало позбавлення суб’єкта виборчого процесу – Черкаської обласної організації політичної партії “ПРОПОЗИЦІЯ” гарантованого Кодексом права на висування кандидатів на виборах Уманського міського голови Уманського району Черкаської області, а відповідного кандидата – права бути обраним.

За таких обставин постанова Уманської міської територіальної виборчої комісії від 25 вересня 2020 року № 26 повинна бути скасована як така, що суперечить вимогам Кодексу.

При цьому Комісія дійшла висновку, що скасування зазначеної постанови не призведе до повного захисту прав суб’єкта виборчого процесу, а тому з метою поновлення його порушених прав є необхідним зобов’язання Уманської міської виборчої комісії повторно розглянути документи, подані для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року, у відповідності до вимог Кодексу та з урахуванням цієї постанови.

Окремо Комісія вважає за необхідне звернути увагу Уманської міської територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 65, статті 69, частин другої – четвертої, восьмої – десятої статті 72, статті 224, пункту 1 частини другої, частини третьої статті 230 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, 16, 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити у задоволенні скарги ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” в частині визнання протиправною бездіяльності Уманської міської виборчої комісії Уманського району Черкаської області.

2. В іншій частині скаргу ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” залишити без розгляду по суті.

3. Скасувати постанову Уманської міської виборчої комісії Уманського району Черкаської області від 25 вересня 2020 року № 26 “Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, 04.06.1974 року народження, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року”.

4. Зобов’язати Уманську міську виборчу комісію Уманського району Черкаської області до 21 год 00 хв 30 вересня 2020 року повторно розглянути документи, подані для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Цебрія Олександра Володимировича, висунутого ЧЕРКАСЬКОЮ ОБЛАСНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ”, на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року, у відповідності до вимог Виборчого кодексу України та з урахуванням цієї постанови, а також невідкладно повідомити Центральну виборчу комісію про прийняте рішення.

5. Звернути увагу Уманської міської територіальної виборчої комісії Уманського району Черкаської області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

6. Копію цієї постанови надіслати ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ПРОПОЗИЦІЯ” і Уманській міській територіальній виборчій комісії Уманського району Черкаської області.

7. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО