УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

31 березня 2006 року №1134

Про скаргу Чирки Л.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії
30 березня 2006 року за № 21-30-14950

До Центральної виборчої комісії 30 березня 2006 року надійшла скарга Чирки Леоніда Андрійовича на дії кандидата на посаду Вепринського сільського голови Старовойта Володимира Борисовича.

У скарзі суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію дати оцінку фактам, викладеним у скарзі, зокрема, щодо підкупу виборців кандидатом на посаду Вепринського сільського голови Старовойтом В.Б.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Повноваження Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки і проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів визначено статтею 21 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” та статтею 23 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (далі – Закон).

Згідно  з чинним законодавством України до повноважень Центральної виборчої комісії не належить розгляд питань, порушених у зверненні
Чирки Л.А.

Частиною першою статті 38 Закону  передбачено, що реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови здійснює відповідна територіальна виборча комісія.

Частиною першою статті 48 Закону визначено, що відповідна територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у депутати  в разі встановлення у судовому порядку факту підкупу виборців таким кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, а так само на його прохання або за його дорученням – іншими особами.

Згідно з частиною першою статті 30 Закону суб’єкт виборчого процесу має право звернутися до виборчої комісії або до відповідного суду зі скаргою чи позовною заявою, що стосується виборчого процесу.

Крім того, відповідно до частини другої статті 30? Закону скарга або позовна заява щодо порушень, що мали місце до дня голосування, можуть бути подані не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, статті 23, частини першої статті 30,  частини другої статті 30?, частини першої статті 38, пункту 6 частини першої статті 48 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”,  керуючись частиною другою статті 3, частиною першою статті 11, статтями 12, 13, частиною четвертою статті 14, статтею 21, частиною другою статті 27 Закону України „Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Чирки Леоніда Андрійовича залишити без розгляду.

2. Копію цієї постанови надіслати Чирці Л.А.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   М. СТАВНІЙЧУК