УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

від 12 вересня 2017 року № 190

Про скаргу Енергодарської міської виборчої комісії Запорізької області, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 вересня 2017 року за № 21-33/1-6564

До Центральної виборчої комісії 11 вересня 2017 року повторно надійшла скарга Енергодарської міської виборчої комісії Запорізької області (далі – Енергодарська міська виборча комісія), суб’єктом оскарження в якій визначено голову цієї виборчої комісії Голіщева Володимира Юрійовича.

У своїй скарзі суб’єкт звернення повідомляє про незаконні, на його думку, дії голови вказаної виборчої комісії Голіщева В.Ю., зокрема, щодо прийняття ним скарги депутата Енергодарської міської ради Запорізької області Пушкарьова В.М., повернення її без розгляду листом за своїм підписом, прийняття повторно поданої скарги, внесення питання щодо розгляду цієї скарги до порядку денного засідання комісії, надання Пушкарьову В.М. запитуваних ним у поданих до територіальної виборчої комісії зверненнях документів та у зв’язку з цим просить встановити факт систематичного грубого порушення Законів України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та "Про статус депутатів місцевих рад" головою Енергодарської міської виборчої комісії Голіщевим В.Ю. та замінити його.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, визначено розділом XIII Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

До Центральної виборчої комісії 21 серпня 2017 року вперше надійшла скарга Енергодарської міської виборчої комісії з порушеного вище питання.
Відповідно до частини другої статті 97 Закону та пункту 6.7 Порядку вказану скаргу 22 серпня 2017 року повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду.

Так, подана скарга на порушення вимог пунктів 3, 8 частини першої статті 96 Закону та підпунктів 3, 8 пункту 6.2 Порядку не містила адреси електронної пошти суб’єкта оскарження, якщо така є; зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги (або зазначення про відсутність таких осіб).

Крім того, всупереч вимогам частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку додані до скарги копії окремих письмових доказів не засвідчені в установленому порядку.

Одночасно Енергодарській міській виборчій комісії було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону.

Повторно скарга Енергодарської міської виборчої комісії надійшла до Центральної виборчої комісії 11 вересня 2017 року.

Проте і додані до повторної скарги окремі письмові докази не засвідчені в установленому порядку.

При цьому в повторній скарзі на порушення вимог частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку не додано одного з доказів (диску "з виступом голови комісії на сесії ЕМР") у кількості, визначеній Законом та Порядком.

Отже, Енергодарською міською виборчою комісією повторно подано скаргу з невиправленими недоліками та з допущенням нових.

Разом з тим, відповідно до частини шостої статті 94 Закону, підпункту 3 пункту 3.2 Порядку рішення, дії чи бездіяльність члена територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, оскаржуються виключно до суду.

До Центральної виборчої комісії оскаржується лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів (частина сьома статті 94 Закону, пункт 3.3 Порядку).

Таким чином, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на дії голови Енергодарської міської виборчої комісії Голіщева В.Ю.

Відповідно до частини першої статті 95 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією (частина п’ята статті 95 Закону).

Згідно з частиною шостою вказаної статті Закону строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону.

Так, у скарзі оскаржуються дії голови Енергодарської міської виборчої комісії, що мали місце у липні, серпні 2017 року.

Уперше скаргу до Комісії подано 21 серпня 2017 року. Після повернення скарги без розгляду 22 серпня 2017 року повторно скарга надійшла до Центральної виборчої комісії 11 вересня 2017 року, тобто з порушення строків, установлених Законом.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини шостої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95,  частин першої, другої статті 96, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Енергодарської міської виборчої комісії Запорізької області, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 вересня 2017 року за № 21-33/1-6564, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Енергодарській міській виборчій комісії Запорізької області та голові цієї виборчої комісії Голіщеву В.Ю.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   Ж. УСЕНКО-ЧОРНА