УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

від 17 березня 2017 року № 51

Про скаргу Голенко А.М., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 14 березня 2017 року за № 21-30-1631

До Центральної виборчої комісії 14 березня 2017 року повторно надійшла скарга Голенко Антоніни Миколаївни разом із доданими до неї документами, суб’єктом оскарження в якій визначено Петриківську районну виборчу комісію Дніпропетровської області (далі – Петриківська районна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення вказує на незаконність, на її думку, постанови зазначеної виборчої комісії від 21 лютого 2017 року № 1 "Про розгляд скарги Бутрика І.М. – представника ініціативної групи для збирання підписів виборців селища Миколаївки на підтримку пропозиції про відкликання голови Миколаївської селищної ради Погребняка В.П. за народною ініціативою", у зв’язку з чим просить це рішення визнати протиправним і скасувати.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом ХІІІ Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

До Комісії 6 березня 2017 року вперше надійшла скарга Голенко А.М. з указаного питання.

Відповідно до частини другої статті 97 Закону та пункту 6.7 Порядку наведену скаргу 7 березня 2017 року з огляду на її оформлення без дотримання вимог, передбачених статтею 96 Закону та розділом 6 Порядку, повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду.

Зокрема, в поданій скарзі не було вказано адрес електронних пошт, якщо такі є, суб’єкта звернення зі скаргою та суб’єкта оскарження. Серед документів, що надійшли до Центральної виборчої комісії разом із скаргою, містились окремі документи, яких не було зазначено в переліку документів і матеріалів, що додаються до скарги. Також до скарги не було додано її копій та копій усіх документів, приєднаних до неї, у визначеній частиною другою статті 96 Закону та пунктом 6.6 Порядку кількості. Крім того, у скарзі вказувалося про долучення до неї як доказів копій відповіді Миколаївської селищної ради на звернення вх. № 22 від 6 лютого 2017 року та оскаржуваної постанови Петриківської районної виборчої комісії від 21 лютого 2017 року № 1, яких до скарги не було додано.

Водночас Голенко А.М. було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Повторно скарга Голенко А.М. надійшла до Комісії 14 березня 2017 року.

Проте всупереч вимогам частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку і до цієї скарги не додано її копій та копій усіх документів, приєднаних до неї, у визначеній Законом та Порядком кількості.

Так, у скарзі суб’єкт звернення визначає суб’єкта оскарження –Петриківську районну виборчу комісію та вказує на необхідність залучення до розгляду скарги заінтересованої особи – Якушенко Л.І. 

Однак копію скарги та копії всіх долучених до неї документів додано лише в одному примірнику.

Відтак Голенко А.М. повторно подано скаргу з невиправленими недоліками.

Разом з тим Комісія зазначає, що згідно з частиною сьомою статті 94 Закону, пунктом 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії оскаржується лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Отже, Комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на рішення Петриківської районної виборчої комісії.

Загальний строк оскарження встановлено частиною першою статті 95 Закону та пунктом 4.1 Порядку, за змістом яких скарга до виборчої комісії може бути подана у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією (частина п’ята статті 95 Закону, підпункт 6 пункту 4.3 Порядку).

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону (частина шоста статті 95 Закону, підпункт 4 пункту 4.3 Порядку).

Уперше скарга Голенко А.М., в якій оскаржується рішення Петриківської районної виборчої комісії від 21 лютого 2017 року № 1, надійшла до Центральної виборчої комісії 6 березня 2017 року. Після повернення її 7 березня 2017 року без розгляду повторно скарга надійшла до Комісії 14 березня 2017 року, тобто з порушенням установлених Законом і Порядком строків оскарження.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Отже, скарга Голенко А.М. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, шостої, сьомої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95, частини другої статті 96, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Голенко Антоніни Миколаївни, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 14 березня 2017 року за № 21-30-1631, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Голенко А.М., Петриківській районній виборчій комісії Дніпропетровської області, Якушенко Л.І.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   М. ОХЕНДОВСЬКИЙ