УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

10 травня 2023 року № 29

Про скаргу громадської організації “Центр контролю передвиборчих програм”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 квітня 2023 року за № 21-37-1752

До Центральної виборчої комісії 11 квітня 2023 року надійшла скарга громадської організації “Центр контролю передвиборчих програм”, суб’єктом оскарження в якій визначено Лохвицьку міську територіальну виборчу комісію Миргородського району Полтавської області (далі – Лохвицька міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить, зокрема:

визнати такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Лохвицької міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття рішень про визнання обраними наступних за черговістю кандидатів у депутати Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області (далі – Лохвицька міська рада) від ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА”;

встановити факт грубого порушення Лохвицькою міською територіальною виборчою комісією Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) та законів України;

достроково припинити повноваження всього складу Лохвицької міської територіальної виборчої комісії у зв’язку з грубим порушенням Кодексу та сформувати новий склад комісії відповідно до Кодексу;

прийняти рішення про визнання обраними депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати Лохвицької міської ради від ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА”.

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що 06 березня 2023 року ЧЕТВЕРТИЙ (ПОЗАЧЕРГОВИЙ) З’ЇЗД ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА” прийняв низку рішень, а саме: № 1 “Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області Лісовського Олександра Миколайовича за народною ініціативою”, № 2 “Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області Коленка Богдана Миколайовича за народною ініціативою”, № 3 “Про відкликання депутата Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області Литвиненко Ніни Сергіївни за народною ініціативою”. Вказані рішення з супровідними документами були подані 09 березня 2023 року до Лохвицької міської територіальної виборчої комісії. Як зазначає скаржник, засідання Лохвицької міської територіальної виборчої комісії, на яких планувалось розглянути питання щодо заміщення депутатів Лохвицької міської ради, не відбуваються у зв’язку з відсутністю кворуму, більшість членів Лохвицької міської територіальної виборчої комісії, ігноруючи обов’язки члена комісії, не беруть участь в роботі територіальної виборчої комісії. Громадська організація “Центр контролю передвиборчих програм” зауважує, що відповідно до частини дев’ятої статті 41 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, статті 284 Кодексу, пункту 5.9 Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433 (далі – Роз’яснення), тридцятиденний строк для прийняття Лохвицькою міською територіальною виборчою комісією на підставі рішень ЧЕТВЕРТОГО (ПОЗАЧЕРГОВОГО) З’ЇЗДУ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА” від 06 березня 2023 року відповідних рішень про визнання депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати у відповідному територіальному або єдиному виборчому списку від вказаної місцевої організації політичної партії минув, а тому, на її переконання, має місце протиправна та така, що порушує виборчі права громадян, бездіяльність Лохвицької міської територіальної виборчої комісії.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження з проханням надати письмові пояснення по суті скарги.

Від Лохвицької міської територіальної виборчої комісії до Центральної виборчої комісії 17 квітня та 09 травня 2023 року надійшли пояснення (від 17 квітня та 01 травня 2023 року № 01-6/22, № 01-6/31), у яких вона інформує, що 09 березня 2023 року справді отримала рішення ЧЕТВЕРТОГО (ПОЗАЧЕРГОВОГО) З’ЇЗДУ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА” від 06 березня 2023 року № 1, 2, 3 про відкликання депутатів Лохвицької міської ради Лісовського О.М., Коленка Б.М. та Литвиненко Н.С. за народною ініціативою. Суб’єкт оскарження зазначає, що на виконання вимог Кодексу, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, Роз’яснення головою територіальної виборчої комісії скликано засідання територіальної виборчої комісії, про що повідомлено членів комісії шляхом надсилання смс-повідомлень на вайбер та особистими повідомленнями по телефону. Разом з тим засідання територіальної виборчої комісії, призначені на 14, 16, 21 березня 2023 року, 05, 07, 11, 28 квітня 2023 року, не були повноважними. Частина членів Лохвицької міської територіальної виборчої комісії участі у роботі комісії не бере та навіть не склали присягу. До пояснення додано копії відомостей щодо відвідування засідань членами Лохвицької міської територіальної виборчої комісії, актів від 14, 16, 21 березня 2023 року, 05, 07, 11, 28 квітня 2023 року, рішень ЧЕТВЕРТОГО (ПОЗАЧЕРГОВОГО) З’ЇЗДУ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ДОВІРА” від 06 березня 2023 року № 1, 2, 3, журналу реєстрації повідомлень членів територіальної виборчої комісії за відповідні дати.

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Порядок подання до Комісії звернень (заяв, скарг), а також порядок і строки їх розгляду регламентовано статтями 14, 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”.

Частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 вказаного Закону передбачено, що скарги щодо виборів чи референдумів подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг щодо місцевих виборів, вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком.

Відповідно до частини четвертої статті 69 Кодексу, підпункту 3 пункту 8.8 Порядку скарга, що стосується відповідних виборів, однак надійшла до Центральної виборчої комісії поза межами виборчого процесу таких виборів, розглядається Комісією протягом тридцяти днів з дня отримання скарги.

Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Досліджуючи вказані питання, Комісія зазначає, що скарга громадської організації “Центр контролю передвиборчих програм” подана на бездіяльність Лохвицької міської територіальної виборчої комісії в частині неприйняття нею рішень, передбачених статтею 284 Кодексу, а отже, ця скарга має розглядатись Центральною виборчою комісією як виборчою комісією з місцевих виборів.

Перелік суб’єктів звернення до виборчої комісії, зокрема з місцевих виборів, зі скаргою міститься у частині першій статті 65 Кодексу (пункті 2.1 Порядку). До таких суб’єктів належить, зокрема, офіційний спостерігач від громадської організації, натомість у цьому переліку відсутня громадська організація.

Таким чином, Центральна виборча комісія констатує, що громадська організація “Центр контролю передвиборчих програм” не є визначеним Кодексом належним суб’єктом звернення зі скаргою до Центральної виборчої комісії як виборчої комісії з місцевих виборів, а отже, відповідну скаргу подано неналежним суб’єктом звернення.

Згідно з частиною третьою статті 72 Кодексу, пунктом 10.6 Порядку в разі, якщо скарга подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Таким чином, указане обумовлює відсутність підстав для розгляду по суті скарги громадської організації “Центр контролю передвиборчих програм”, зазначена скарга підлягає залишенню без розгляду по суті.

Разом з тим, з урахуванням обставин, викладених у скарзі, Комісія вважає за необхідне зазначити, що питання діяльності Лохвицької міської територіальної виборчої комісії як колегіального органу, зокрема її спроможність вирішувати питання, що належать до її повноважень, перебуває на контролі у Центральної виборчої комісії. Так, Комісією відповідно до положень статей 203, 208 Кодексу за наявності визначених законодавством підстав внесено низку змін до складу Лохвицької міської територіальної виборчої комісії (постанови від 27 березня 2023 року № 18, від 10 квітня 2023 року № 21 та від 05 травня 2023 року № 26).

Насамкінець Комісія вважає за потрібне звернути увагу Лохвицької міської територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації своїх повноважень та організації роботи.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 63 – 72 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу громадської організації “Центр контролю передвиборчих програм”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 квітня 2023 року за № 21-37-1752, залишити без розгляду по суті.

2. Звернути увагу Лохвицької міської територіальної виборчої комісії Миргородського району Полтавської області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації своїх повноважень та організації роботи.

3. Копію цієї постанови надіслати громадській організації “Центр контролю передвиборчих програм” та Лохвицькій міській територіальній виборчій комісії Миргородського району Полтавської області.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   В. ПЛУКАР