УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

6 листопада 2008 року № 61

Про скаргу громадянина Бачуро М. С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії
7 жовтня 2008 року  за № 21-30-3039

До Центральної виборчої комісії 7 жовтня 2008 року надійшла скарга громадянина Бачуро Михайла Семеновича, суб’єктами оскарження в якій визначено заступника Голови Центральної виборчої комісії Магеру А.Й., керівника Секретаріату Центральної виборчої комісії Кавуна М.Г., Секретаріат Центральної виборчої комісії та громадян Магеру А.Й., Шаповала В.М.

У своїй скарзі Бачуро М.С. просить проконтролювати додержання Конституції і законів України при прийманні і реєстрації його звернень працівниками Секретаріату Центральної виборчої комісії, наданні відповідей за результатами їх розгляду посадовими особами Центральної виборчої комісії, а також видачі йому належним чином засвідчених копій рішень Центральної виборчої комісії.

Також суб’єкт звернення зі скаргою просить розглянути його скарги до Центральної виборчої комісії від 25 та 30 травня 2008 року та звернутися до Конституційного Суду України з конституційним поданням про офіційне тлумачення Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Відповідно до статей 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" суб’єкти виборчого процесу мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому зазначеним Законом, Законом України "Про звернення громадян" та іншими законами України. Під зверненням за Законом України "Про Центральну виборчу комісію" слід розуміти, зокрема, скаргу, в якій міститься інформація про порушення законодавства України про вибори та вимога забезпечити реалізацію і захист виборчих прав, законних інтересів суб’єктів виборчого процесу, поновити порушені виборчі права.

Заяви та скарги, подані до Комісії, розглядаються у порядку, встановленому Законом України "Про Центральну виборчу комісію" та іншими законами, а також Регламентом Центральної виборчої комісії.

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, зазначеним та іншими законами України.

Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності Центральної виборчої комісії, членів Комісії визначений Кодексом адміністративного судочинства України.

Центральна виборча комісія бере до уваги, що скаргу Бачуро М.С., зареєстровану в Комісії 25 травня 2008 року за № 21-30-1840, стосовно визнання окремих положень Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" неконституційними, а також його прохання, викладене у цій скарзі,  звернутися до Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення окремих положень цього Закону Комісією залишено без розгляду (постанова Центральної виборчої комісії від 29 травня 2008 року № 40). Зазначеним рішенням Комісія роз’яснила суб’єктові подання скарги підстави та порядок звернення Комісії до Конституційного Суду України.

Скарга Бачуро М.С. від 30 травня 2008 року, що надійшла до Комісії 2 червня 2008 року, повернута суб’єктові подання скарги з відповідними роз’ясненнями на підставі частини одинадцятої статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" як така, що оформлена без дотримання вимог частини десятої цієї статті Закону (лист від 3 червня 2008 року
№ 21-30-970).

Згідно з частиною першою статті 16 Закону України "Про звернення громадян" скарга на дії чи рішення, зокрема, посадової особи подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє громадянина права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням – безпосередньо до суду. 

З огляду на вищенаведені положення законів України до повноважень Центральної виборчої комісії не віднесено розгляд скарг на рішення Центральної виборчої комісії або дії членів Комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 10, 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статті 16 Закону України "Про звернення громадян", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія  постановляє:

1. Скаргу Бачуро Михайла Семеновича залишити без розгляду.

2. Цю постанову надіслати Бачуро М. С.

 

Голова
Центральної виборчої комісії     В. ШАПОВАЛ