УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

30 вересня 2007 року №518

Про скаргу громадянина Придачия Ю.М. на дії Партії регіонів щодо розповсюдження агітаційних матеріалів, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 вересня 2007 року за № 21-30-9748

До Центральної виборчої комісії 29 вересня 2007 року надійшла скарга громадянина Придачия Юрія Миколайовича на дії Партії регіонів щодо розповсюдження агітаційних матеріалів, який просить визнати: "стрічки синього кольору, які використовує суб’єкт виборчого процесу Партія регіонів, визнати матеріалами передвиборної агітації Партії регіонів; розповсюдження матеріалів передвиборної агітації у вигляді стрічок синього забарвлення – протиправними; вжити заходів щодо недопущення подібних порушень у майбутньому з боку всіх учасників виборчого процесу; вжити відповідних заходів реагування згідно із законами України".

Викладені в скарзі вимоги Придачий Ю.М. обґрунтовує тим, що стрічки синього кольору, які мають, на його думку, характер політичної реклами, розклеюються не на місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації, а на будинках, парканах, стовпах, деревах. Крім того, суб’єкт звернення із скаргою стверджує, що ця політична реклама прямо або опосередковано привертає увагу людей до суб’єкта виборчого процесу – Партії регіонів, метою якої є сформувати у суспільства та у свідомості громадян відповідне ставлення до цієї партії та сприяти формуванню певної політичної поведінки громадян і соціальних груп стосовно суб’єкта оскарження під час позачергових виборів народних депутатів України.

Розглянувши скаргу, Центральна виборча комісія виходить, зокрема, з такого.

Статтею 103 Закону "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) визначено вичерпний перелік суб’єктів звернення із скаргою, що стосується процесу виборів народних депутатів України. Відповідно до пункту 5 частини першої цієї статті Закону суб’єктом звернення із скаргою може бути лише той виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі якого порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Частинами першою, другою та третьою статті 109 Закону передбачено, що суб’єкт звернення із скаргою повинен надати Центральній виборчій комісії докази, що підтверджують обставини, якими він обґрунтовує свої вимоги.

Згідно з частиною першою статті 11 Закону виборчий процес – це здійснення суб’єктами, визначеними статтею 12 Закону, виборчих процедур, передбачених Законом, відповідно до засад і принципів виборчого права, встановлених у Законі.

Зокрема, частиною першою статті 6 Закону передбачено, що громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. При цьому частиною другою цієї ж статті заборонено застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця.

Відповідно до положень частин першої, одинадцятої статті 2 Закону виборцями є громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років і які мають право голосу.

Суб’єктом звернення із скаргою не вказано, в який спосіб наведені вище дії порушують його право щодо забезпечення умов для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні.

Придачиєм Ю.М. не зазначено, що суб’єкт оскарження вчинив дії саме стосовно нього, та у який спосіб ці дії перешкодили вільному формуванню та вільному виявленню його волі як виборця.

У скарзі також не зазначено, які охоронювані законом інтереси суб’єкта звернення із скаргою щодо здійснення ним виборчих процедур порушені. Проте із змісту скарги вбачається, що суб’єктом оскарження щодо громадянина  Придачия Ю.М. не було застосовано насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, які могли б перешкодити вільному формуванню та вільному виявленню його волі як виборця.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено, що оскаржувані Придачиєм Ю.М. дії не можуть порушувати його виборчі права або охоронювані законні інтереси щодо участі у виборчому процесі.

Виходячи з наведеного вище, Придачий Ю.М. не може вважатися належним суб’єктом звернення із скаргою.

Частиною дванадцятою статті 108 Закону передбачено, що суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення із скаргою або з порушенням строків оскарження, встановлених цією статтею.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 77, пункту 20 частини першої статті 92 Конституції України, частин першої, одинадцятої статті 2, частин першої, другої статті 6, статей 11, 12, пункту 5 частини першої статті 103, статей 104, 108, 109 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13, 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Придачия Юрія Миколайовича залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Придачию Ю.М. та видати представнику Партії регіонів у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

Голова Центральної виборчої комісії В. ШАПОВАЛ