УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

28 вересня 2007 року №504

Про скаргу громадянина Романова В. П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 вересня 2007 року за № 21-30-9258

До Центральної виборчої комісії 26 вересня 2007 року надійшла скарга громадянина Романова Валерія Петровича на постанову окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 32 від 12 вересня 2007 року
№ 13.

У своїй скарзі Романов В.П. просить Центральну виборчу комісію визнати дії Партії регіонів щодо розміщення політичної реклами на транспортних засобах громадського користування, які працюють на маршрутах, власниками яких є комунальні підприємства "Криворіж-автотранс" та "Криворізький трамвай", такими, що не відповідають вимогам законодавства України, порушують права та законні інтереси суб’єкта звернення щодо забезпечення умов для вільного формування своєї волі та створенню умов, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця; скасувати постанову окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 32 від 12 вересня 2007 року № 13 "Про скаргу Романова В.П.".

Свої вимоги Романов В.П. обґрунтовує тим, що на засіданні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 32 ним, начебто, було доведено незаконне розміщення на транспортних засобах громадського користування у місті Кривому Розі агітаційних плакатів Партії регіонів. Суб’єкт звернення зі скаргою вважає, що зазначена окружна виборча комісія навмисно ігнорувала наведені факти на користь Партії регіонів.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

18 вересня 2007 року суб’єктом звернення із скаргою до Центральної виборчої комісії вперше було подано скаргу на постанову окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 32 від 12 вересня 2007 року № 13.

Відповідно до частини третьої статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) 18 вересня 2007 року цю скаргу було повернуто без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджають розгляду скарги. Суб’єкту звернення вказувалося на можливість повторного звернення із скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 107 Закону, в передбачені Законом строки.

Частиною шостою статті 106 Закону встановлено, що строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини третьої статті 108 Закону.

Скарга до виборчої комісії відповідно до частини першої статті 106 Закону може бути подана суб’єктом звернення із скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Частиною п’ятою цієї статті встановлено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги суб’єктом розгляду скарги.

Повторно скаргу з виправленими недоліками Романовим В.П. подано до Центральної виборчої комісії лише 26 вересня 2007 року, тобто з порушенням строку подання скарги, встановленого частиною шостою статті 106 Закону.

Згідно з частиною дванадцятою статті 108 Закону суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана, зокрема, з порушенням строків оскарження.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 17, 106, 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Романова Валерія Петровича залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Романову В.П. та окружній виборчій комісії територіального виборчого округу № 32.

Голова Центральної виборчої комісії В. ШАПОВАЛ