УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

28 вересня 2007 року №503

Про скаргу громадянки Іванової В. Г., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 вересня 2007 року за № 21-30-9326

До Центральної виборчої комісії 26 вересня 2007 року надійшла скарга громадянки Іванової Віри Григорівни на дії рекламного відділу телеканалу 1+1 та "Блоку Юлії Тимошенко".

У своїй скарзі Іванова В.Г. просить Центральну виборчу комісію: "визнати поширену інформацію недостовірною, тобто обманом виборця, а саме: ніби у Верховній Раді відбулась державна зрада, а Нострадамус ніби передбачав: "Дамі престол нададуть і без спору…"; витребувати рекламний ролик про Нострадамуса з телеканалу 1+1, а саме: хто є замовником передвиборного рекламного ролика про передбачення Нострадамуса щодо надання престолу Дамі у 2007 році; взяти пояснення у Юлії Тимошенко стосовно державної зради у Верховній Раді, про що вона говорила у своєму зверненні до українського народу, а БЮТ поширює інформацію свого лідера; розглянути скаргу відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян" у моїй присутності".

Свої вимоги Іванова В.Г. обгрунтовує тим, що 19 вересня 2007 року по телеканалу 1+1 демонструвався ролик, в якому міститься інформація щодо передбачення Нострадамуса, що у 2007 році Україну очолить жінка. Це, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, є поширенням недостовірної інформації  та обманом виборця. У  скарзі також зазначається, що 18 вересня 2007 року Іванова В.Г.  від розповсюджувачів газети "Київський майдан" дізналася про те, що "Блок Юлії Тимошенко" у зверненні до українського народу поширює інформацію про державну зраду у Верховній Раді України, що, на думку Іванової В.Г., також свідчить про поширення неправдивих відомостей та обман виборця.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Суб’єктом звернення 20 серпня 2007 року вперше було подано скаргу на дії рекламного відділу телеканалу 1+1 та "Блоку Юлії Тимошенко" .

Відповідно до частини третьої статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) 21 вересня 2007 року цю скаргу було повернуто без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, що перешкоджають розгляду скарги, і вказувалося на можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 107 Закону, в передбачені Законом строки.

Частиною шостою статті 106 Закону встановлено, що строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини третьої статті 108 Закону.

25 вересня 2007 року до Центральної виборчої комісії надійшло доповнення до скарги, що не є повторним поданням скарги після усунення її недоліків.

Скаргу з виправленими недоліками повторно подано Івановою В.Г. до Центральної виборчої комісії лише 26 вересня 2007 року, тобто з порушенням строків оскарження, встановлених частиною шостою статті 106 Закону. 

Статтею 103 Закону визначено суб’єктів звернення зі скаргою, що стосується процесу виборів депутатів. Відповідно до пункту 5 частини першої цієї статті Закону суб’єктом звернення зі скаргою може бути лише той виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Частинами першою, другою та третьою статті 109 Закону передбачено, що суб’єкт звернення зі скаргою повинен надати Центральній виборчій комісії докази, що підтверджують обставини, якими він обґрунтовує свої вимоги.

Згідно з частиною першою статті 11 Закону виборчий процес – це здійснення суб’єктами, визначеними статтею 12 Закону, виборчих процедур, передбачених Законом, відповідно до засад і принципів виборчого права, визначених у Законі.

Зокрема, частиною першою статті 6 Закону встановлено, що громадянам України забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. При цьому частиною другою цієї статті Закону заборонено застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця.

Відповідно до положень частин першої, одинадцятої статті 2 Закону виборцями є громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років і які мають право голосу.

Автором скарги не вказано, в який спосіб наведені вище дії суб’єктів оскарження порушують її право на забезпечення умов щодо вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Скаржником не зазначено, що суб’єкти оскарження вчинили дії саме стосовно неї, та у який спосіб ці дії перешкодили вільному формуванню та вільному виявленню її волі як виборця.

У скарзі також не зазначено, які права та охоронювані законом інтереси скаржника щодо здійснення нею виборчих процедур порушені. Проте із змісту скарги вбачається, що суб’єктами оскарження щодо автора скарги не було застосовано насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, які могли б перешкодити вільному формуванню та вільному виявленню її волі як виборця.

Таким чином, Центральною виборчою комісією встановлено, що оскаржувані Івановою В.Г. дії не можуть порушувати виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі саме Іванової В. Г.

У зв’язку з цим Іванова В.Г. не може вважатися належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Частиною дванадцятою статті 108 Закону передбачено, що суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою або з порушенням строків оскарження.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, сьомої, одинадцятої статті 2, частин першої, другої статті 6, статей 11, 12, 17, пункту 5 частини першої статті 103, статей 106, 108, 109 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Іванової Віри Григорівни залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Івановій В.Г., телеканалу 1+1 та видати представнику "Блоку Юлії Тимошенко" у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу.

Голова Центральної виборчої комісії В. ШАПОВАЛ