УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

24 жовтня 2015 року № 512

Про скаргу Хорольської районної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 24 жовтня 2015 року за № 21-34-14854

До Центральної виборчої комісії 24 жовтня 2015 року повторно надійшла скарга Хорольської районної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", суб’єктом оскарження в якій визначено Хорольську районну виборчу комісію Полтавської області.

У своїй скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить "визнати дії Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області щодо зміни територіальних виборчих округів, за якими закріплено кандидатів у депутати, після проведення реєстрації кандидатів у депутати відповідно до додатка 1 до постанови Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області від 1 жовтня 2015 року такими, що не відповідають вимогам законодавства про місцеві вибори;  зобов’язати виборчу комісію утриматись від незаконних дій у частині фальсифікації виборчої документації".

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Хорольською районною організацією Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" 19 жовтня 2015 року подано до Центральної виборчої комісії скаргу на дії Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області.

Відповідно до частини другої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та пункту 6.7 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок), вказану скаргу 20 жовтня 2015 року повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджають її розгляду. Одночасно Хорольській районній організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Хорольською районною організацією Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" 24 жовтня 2015 року повторно подано скаргу до Центральної виборчої комісії, при цьому на порушення пунктів 3, 7 частини першої статті 96 Закону та підпунктів 3, 7 пункту 6.2 Порядку скарга не містить  номера засобу зв’язку, адреси електронної пошти, якщо такі є, суб’єкта оскарження та переліку документів і матеріалів, які  додаються до скарги.

Також, на порушення частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку окремі копії письмових доказів, доданих до скарги, не засвідчено в установленому порядку.

Отже, Хорольською районною організацією Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" повторно подано скаргу з невиправленими недоліками.

Згідно з частиною першою статті 94 Закону, пунктом 2.1 Порядку кандидат, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник у територіальній виборчій комісії або уповноважена особа, офіційний спостерігач, виборча комісія, утворена відповідно до Закону, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею та статтями 95 – 98 Закону.

Відповідно до частин першої, п’ятої, шостої статті 95 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону.

Так, Хорольською районною організацією Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" оскаржуються дії Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області щодо зазначення у додатку до постанови цієї комісії від 1 жовтня 2015 року № 12 "Про реєстрацію кандидатів у депутати Хорольської районної ради Полтавської області" неправдивих, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, відомостей про закріплення кандидатів у депутати Хорольської районної ради, включених до виборчого списку вказаної місцевої організації партії, за територіальними виборчими округами.

Скарга Хорольської районної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" на вказані дії Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області до Центральної виборчої комісії вперше надійшла 19 жовтня 2015 року, тобто з порушенням строку оскарження, передбаченого частиною першою статті 95 Закону.

Після повернення скарги 20 жовтня 2015 року суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду повторно скарга надійшла до Центральної виборчої комісії 24 жовтня 2015 року, тобто з порушенням строку, встановленого частиною шостою статті 95 Закону.

Відповідно до частин шостої, сьомої статті 94 Закону, пункту 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії або до суду (шляхом подання позовної заяви) оскаржується бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Згідно з частиною шостою статті 94 Закону, пунктом 3.2 Порядку  рішення чи дії територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, можуть бути оскаржені виключно до суду.

Отже, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на дії Хорольської районної виборчої комісії Полтавської області.

Згідно з частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин шостої, сьомої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95, частини першої статті 96, частин третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Хорольської районної організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 24 жовтня 2015 року за № 21-34-14854, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Хорольській районній організації Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина", Хорольській районній виборчій комісії Полтавської області та Жовтухіній С.Г.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   М. ОХЕНДОВСЬКИЙ