УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

29 травня 2014 року № 753

Про скаргу Іванової В.Г., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 травня 2014 року за № 21-30-10193

До Центральної виборчої комісії 27 травня 2014 року Івановою Вірою Григорівною повторно подано скаргу, в якій вона просить Центральну виборчу комісію "забезпечити реалізацію умов для вільного формування волі виборця, для чого зобов’язати кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлію Володимирівну не порушувати законодавство про вибори, а саме: статтю 6 Закону України "Про вибори Президента України" щодо застосування обману у передвиборній агітації", а також "захистити виборче право на вільні вибори та законні інтереси виборця, для чого зобов’язати кандидата на пост Президента України Тимошенко Юлію Володимирівну повідомити виборцям правду про те, що Юлія Тимошенко та її об’єднання "Батьківщина" порушували права людини та Закон України "Про звернення громадян".

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються і розглядаються в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки розгляду скарг, що стосуються виборчого процесу з виборів Президента України, а також вимоги до їх форми і змісту визначено статтями 95, 96 Закону України "Про вибори Президента України" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 28 березня 2014 року № 114 (далі – Порядок).

Івановою В.Г. 20 травня 2014 року подано до Центральної виборчої комісії скаргу, яку відповідно до частини третьої статті 96 Закону та пункту 6.7 Порядку 21 травня 2014 року повернуто їй без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджають розгляду вказаної скарги. Одночасно Івановій В.Г. повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою згідно з вимогами статті 95 Закону та розділу 6 Порядку, в передбачені Законом строки.

Івановою В.Г. 27 травня 2014 року повторно подано скаргу до Центральної виборчої комісії.

За змістом частин першої, третьої статті 94 Закону скарга, зазначена у статтях 91 та 92 Закону, щодо порушення, яке мало місце до дня виборів, може бути подана протягом п’яти днів після дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності, але не пізніше 22 години дня, що передує дню виборів.

Згідно з частиною п’ятою вказаної статті строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду.

Позачергові вибори Президента України відбулися 25 травня 2014 року.

Скаргу отримано Центральною виборчою комісією 27 травня 2014 року.

Відповідно до частини другої статті 96 Закону днем подання скарги вважається день її фактичного отримання суб’єктом розгляду. 

Таким чином, Іванова В.Г. повторно подала свою скаргу до Комісії після дня виборів Президента України, тобто з порушенням встановлених Законом строків оскарження.

Згідно з частиною шостою статті 96 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана, зокрема, з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

На підставі викладеного, відповідно до частин першої, третьої, п’ятої статті 94, частини шостої статті 96 Закону України "Про вибори Президента України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Іванової Віри Григорівни, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 травня 2014 року за № 21-30-10193, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Івановій В.Г.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії     М. ОХЕНДОВСЬКИЙ