УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

20 жовтня 2023 року № 68

Про скаргу Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 02 жовтня 2023 року за № 21-34-6128

До Центральної виборчої комісії 02 жовтня 2023 року надійшла скарга Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА”, суб’єктом оскарження у якій визначено Кам’янець-Подільську міську територіальну виборчу комісію Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (далі – Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить:

достроково припинити повноваження всього складу Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії в порядку, передбаченому частиною третьою статті 208 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс);

зобов’язати вказану виборчу комісію розглянути подану Яремовим Костянтином Олександровичем заяву про реєстрацію його депутатом Кам’янець-Подільської міської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (далі – Кам’янець-Подільська міська рада).

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія на засіданні 14 вересня 2023 року визнала обраним депутатом Кам’янець-Подільської міської ради Яремова К.О. як наступного за черговістю кандидата в депутати у територіальному виборчому окрузі № 3, включеного до виборчого списку Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА” на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

За змістом скарги Яремов К.О. 18 вересня 2023 року надіслав поштовим зв’язком заяву про реєстрацію його депутатом Кам’янець-Подільської міської ради з доданими до неї документами на дві адреси Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії у місті Кам’янець-Подільський Хмельницької області: пл. Вірменський ринок, 6 та майдан Відродження, 1. Один з цих листів зазначена виборча комісія отримала 21 вересня 2023 року. Тобто, як наголошує скаржник, Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія на виконання вимог частини третьої статті 283 Кодексу була зобов’язана не пізніше 26 вересня 2023 року на засіданні розглянути подану Яремовим К.О. заяву про реєстрацію його депутатом Кам’янець-Подільської міської ради. Однак, як зауважує суб’єкт звернення зі скаргою, станом на дату подання скарги Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія відповідного рішення не прийняла та допустила протиправну бездіяльність, грубо порушила положення Кодексу, знехтувала конституційними правами громадянина. Така бездіяльність указаної виборчої комісії, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, є підставою для дострокового припинення повноважень усього її складу.

На підтвердження викладеного до скарги додано копії заяви про реєстрацію Яремова К.О. депутатом Кам’янець-Подільської міської ради, сторінок його паспорта громадянина України, роздруківки з сайту “Укрпошта” про відправлення заяви з доданими до неї документами, описів вкладення у цінні листи на дві адреси Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії з відбитком поштового календарного штемпеля, а також посилання на відеоролик засідання цієї виборчої комісії від 14 вересня 2023 року, на якому, зокрема, було прийнято постанову № 8 “Про визнання обраним депутатом Кам’янець-Подільської міської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області”.

З метою з’ясування відповідних обставин Кам’янець-Подільській міській територіальній виборчій комісії було надіслано лист щодо надання пояснень.

До Комісії надійшли письмові пояснення зазначеної виборчої комісії за підписом заступника голови, у яких йдеться, що 25 вересня 2023 року комісія отримала заяву Яремова К.О. про реєстрацію його депутатом Кам’янець-Подільської міської ради, а постановою від 29 вересня 2023 року № 10 зареєструвала Яремова К.О. депутатом Кам’янець-Подільської міської ради. Зазначена постанова надійшла до Комісії відповідно до Порядку інформування Центральної виборчої комісії про перебіг виборчого процесу місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 25 серпня 2020 року № 200.

Також на доповнення до вказаних пояснень Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія надіслала сканкопію витягу з журналу вхідної та вихідної кореспонденції комісії, що містить відомості про реєстрацію відповідних документів за період з 19 вересня до 12 жовтня 2023 року.

Згідно з частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” скарги щодо виборів чи референдумів подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, визначено розділом XI Кодексу та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок).

Відповідно до частини четвертої статті 69 Кодексу, підпункту 3 пункту 8.8 Порядку скарга, що стосується відповідних виборів, однак надійшла до виборчої комісії поза межами виборчого процесу таких виборів, розглядається виборчою комісією протягом тридцяти днів з дня отримання скарги.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом. При цьому згідно з частиною третьою статті 72 Кодексу, пунктом 10.6 Порядку в разі, якщо скарга подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Центральна виборча комісія, проаналізувавши зміст скарги, беручи до уваги предмет і суб’єкт оскарження, а також положення частин першої, третьої статті 65, статті 66 Кодексу, пунктів 2.1, 3.1, розділу 4 Порядку, зазначає, що підстав для залишення скарги Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА” без розгляду по суті немає.

Розглядаючи скаргу, додані до неї документи та пояснення суб’єкта оскарження, зважаючи на іншу наявну в Комісії інформацію, зокрема постанову Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії від 29 вересня 2023 року № 10 “Про реєстрацію депутата”, Центральна виборча комісія керується таким.

Відповідно до частини першої статті 32, частин першої, четвертої, восьмої статті 33, статті 206 Кодексу територіальні виборчі комісії є постійно діючими спеціальними колегіальними незалежними органами адміністрування виборчих процесів, що в межах своїх повноважень та в порядку, передбачених Кодексом, забезпечують організацію та проведення місцевих виборів, реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства.

Територіальні виборчі комісії та їх члени під час виконання своїх повноважень зобов’язані діяти відповідно до Конституції України, Кодексу та законів України (частина третя статті 32, частина четверта статті 38 Кодексу). Втручання в діяльність виборчих комісій, у тому числі у вирішення питань, що належать до їхніх повноважень, крім випадків, передбачених законом, заборонено частиною четвертою статті 32 Кодексу.

Згідно із статтями 283, 284 Кодексу, пунктом 5.9 Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433 (далі – Роз’яснення), реєстрація особи, яку визнано обраною депутатом місцевої ради, здійснюється територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому статтею 283 Кодексу, з урахуванням Роз’яснення.

Так, особа, визнана обраною депутатом місцевої ради, зобов’язана протягом 20 днів з дня повідомлення територіальною виборчою комісією про визнання її обраною подати в порядку, передбаченому статтею 283 Кодексу, необхідні документи для реєстрації її депутатом.

Територіальна виборча комісія у п’ятиденний строк з дня отримання документів, визначених статтею 283 Кодексу (розділом 3 Роз’яснення), приймає рішення про реєстрацію депутата (частина третя статті 283 Кодексу, пункт 5.3 Роз’яснення).

З наявних у Комісії документів вбачається, що Кам’янець-Подільська міська територіальна виборча комісія постановою від 14 вересня 2023 року № 8 визнала Яремова К.О. обраним депутатом Кам’янець-Подільської міської ради як наступного за черговістю кандидата в депутати у територіальному виборчому окрузі № 3, включеного до виборчого списку Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА”.

Як особа, визнана обраною депутатом Кам’янець-Подільської міської ради, Яремов К.О. 18 вересня 2023 року надіслав Кам’янець-Подільській міській територіальній виборчій комісії заяву про реєстрацію його депутатом відповідної ради, про що свідчить відбиток поштового календарного штемпеля на описі вкладення у відповідний цінний лист. Водночас належних доказів про отримання вказаною виборчою комісією зазначеної заяви до скарги не додано (з наданої роздруківки з сайту “Укрпошта” неможливо встановити ні предмета поштового відправлення, ні суб’єкта його одержання).

Натомість з надісланої сканкопії витягу з журналу вхідної та вихідної кореспонденції Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії вбачається, що цей журнал містить запис про одержання 25 вересня 2023 року цією виборчою комісією заяви Яремова К.О. про реєстрацію депутатом місцевої ради.

Разом з тим Комісія бере до уваги, що постановою Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії від 29 вересня 2023 року № 10 “Про реєстрацію депутата” Яремова К.О. зареєстровано депутатом Кам’янець-Подільської міської ради.

Згідно з пунктом 4 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпунктом 4 пункту 10.16 Порядку виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що на момент її розгляду виборчою комісією – суб’єктом оскарження вчинено необхідні дії, скасовано рішення, що є предметом оскарження, або іншим способом поновлено права суб’єкта звернення зі скаргою відповідно до вимог Кодексу (відсутність предмета оскарження).

Таким чином, прийняття Кам’янець-Подільською міською територіальною виборчою комісією постанови від 29 вересня 2023 року № 10 про реєстрацію Яремова К.О. депутатом Кам’янець-Подільської міської ради обумовлює відмову в задоволенні скарги Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА” у частині вимоги зобов’язати цю виборчу комісію розглянути подану Яремовим К.О. заяву про реєстрацію його депутатом Кам’янець-Подільської міської ради.

Водночас стосовно вимоги скарги достроково припинити повноваження всього складу Кам’янець-Подільської міської територіальної виборчої комісії Центральна виборча комісія вкотре зауважує, що частиною третьою статті 208 Кодексу Комісії надано право достроково припинити повноваження всього складу територіальної виборчої комісії в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення нею Конституції України, Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня. Указане положення не покладає на Центральну виборчу комісію імперативного обов’язку достроково припиняти повноваження територіальної виборчої комісії за наявності відповідних підстав, такий захід є її дискреційним правом. Тобто дострокове припинення повноважень територіальної виборчої комісії є організаційним заходом, який за необхідності може вживатися Центральною виборчою комісією, однак не може вважатися способом поновлення порушеного права.

Беручи до уваги вказане, а також визначені Кодексом вимоги, які суб’єкт звернення може заявляти у скарзі (частина восьма статті 67 Кодексу, пункт 6.4 Порядку), рішення, які виборча комісія може ухвалювати за результатом розгляду скарги (частина десята статті 72 Кодексу, пункт 10.13 Порядку), і загалом суть поняття скарги (пункт 1.3 Порядку), прохання про дострокове припинення повноважень територіальної виборчої комісії не може становити змісту вимоги у скарзі.

До того ж, як указано вище, Яремова К.О. зареєстровано депутатом Кам’янець-Подільської міської ради.

Такі обставини підтверджують відсутність підстав для задоволення всіх вимог скарги Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА”.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 32, 33, 38, 63 – 72, 202, 205, 206, 283, 284 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись статтями 1, 2, частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, статтями 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги Кам’янець-Подільської міської організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА”, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 02 жовтня 2023 року за № 21-34-6128, відмовити.

2. Копію цієї постанови надіслати Кам’янець-Подільській міській організації ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ “СВОБОДА” та Кам’янець-Подільській міській територіальній виборчій комісії Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО