УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

2 жовтня 2020 року № 333

Про скаргу кандидата на посаду Рівненського міського  голови Рівненського району Рівненської області Мічуди І.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 1 жовтня 2020 року за № 21-36/1-14100

До Центральної виборчої комісії 1 жовтня 2020 року надійшла скарга кандидата на посаду Рівненського міського голови Рівненського району Рівненської області Мічуди Ігоря Володимировича, суб’єктом оскарження в якій визначено Рівненську міську територіальну виборчу комісію Рівненського району Рівненської області (далі – Рівненська міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить “визнати протиправною бездіяльність Рівненської міської територіальної виборчої комісії щодо неприйняття рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Рівненської міської ради Рівненського району Рівненської області, висунутих Рівненською міською організацією Політичної Партії “Рівне Разом”, заява про реєстрацію яких подана 24 вересня 2020 року о 12 год 15 хв та о 23 год 15 хв, та у зв’язку з цим скасувати постанову Рівненської міської територіальної виборчої комісії від 29.09.2020 року № 56″, а також прийняти рішення по суті питання з власної ініціативи.

Свої вимоги Мічуда І.В. обґрунтовує тим, що Рівненська міська територіальна виборча комісія розглянувши документи, подані для реєстрації кандидатів у депутати Рівненської міської ради Рівненського району Рівненської області (далі – Рівненська міська рада), висунутих Рівненською міською організацією Політичної Партії “Рівне Разом”, “була зобов’язана прийняти єдино законне рішення, яким відмовити Рівненській міській організації Політичної Партії “Рівне Разом” у реєстрації кандидатів у депутати” з підстав передбачених пунктом 1 частини першої статті 230 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс), а “не прийнявши такого рішення, Рівненська міська ТВК допустила протиправну бездіяльність, яка є предметом оскарження”.

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії електронною поштою 2 жовтня 2020 року надійшли пояснення за підписом голови Рівненської міської територіальної виборчої комісії та копія постанови цієї виборчої комісії від 29 вересня 2020 року № 56 “Про реєстрацію кандидатів в депутати Рівненської міської ради Рівненського району Рівненської області”, з яких вбачається, що зазначеною комісією було зареєстровано кандидатів у депутати Рівненської міської ради на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року, включених до виборчих списків Рівненської міської організації Політичної Партії “Рівне разом”.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (далі – Закон) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону скарги, що стосуються виборів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу.

Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок.

Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Згідно з частинами першою, шостою, сьомою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1, підпунктами 4, 6 пункту 4.3 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій вказаної статті Кодексу. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Отже, скаргу подано з дотриманням встановленого Кодексом строку.

За змістом частини першої статті 65 Кодексу, пункту 2.1 Порядку суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, кандидат у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної в місті, селищної, сільської ради, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, зареєстрований для участі у відповідних місцевих виборах.

Водночас відповідно до частини першої статті 3 Кодексу в Україні проводяться такі типи місцевих виборів: вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим; вибори депутатів сільської, селищної, міської ради; вибори сільського, селищного, міського голови; вибори депутатів районної ради; вибори депутатів обласної ради; вибори депутатів районної у місті ради (у містах, де утворені районні у місті ради).

Згідно з абзацом другим частини другої статті 65 Кодексу, пунктом 2.3 Порядку кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах, може оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність стосуються відповідного регіону, округу, де цей кандидат зареєстрований для участі у виборах.

Частиною першою статті 3 Кодексу  вибори міського голови та вибори депутатів міської ради віднесено до різних типів виборів.

Відповідно до частин другої – четвертої статті 192 Кодексу вибори депутатів міських рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) проводяться у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської територіальної громади; вибори міського голови проводяться в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі, що збігається відповідно з територією міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією територіальної громади.

Суб’єкта звернення зі скаргою зареєстровано кандидатом на посаду Рівненського міського голови, водночас предметом оскарження в його скарзі визначено бездіяльність виборчої комісії щодо організації та проведення виборів депутатів Рівненської міської ради.

За таких обставин скаргу до Комісії подано неналежним суб’єктом.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія зазначає.

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Центральна виборча комісія звертає увагу, що згідно з висновками, викладеними Верховним Судом у рішенні від 11 серпня 2019 року у справі № 9901/436/19, з яким погодилась Велика Палата Верховного Суду, залишаючи своєю постановою від 15 серпня 2019 року відповідне рішення суду першої інстанції без змін, протиправна бездіяльність суб’єкта владних повноважень – це утримання суб’єкта владних повноважень від вчинення рішень, дій, які цей суб’єкт зобов’язаний був вчинити на підставі закону та/або іншого нормативно-правового регулювання.

Відповідно до частини першої статті 227 Кодексу кандидати в депутати, включені організацією партії до єдиного та територіальних виборчих списків, реєструються територіальною виборчою комісією Автономної Республіки Крим, відповідною територіальною обласною, районною, міською, районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією за умови подання комісії документів, передбачених статтею 222 Кодексу.

Територіальна виборча комісія не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації (частина шоста статті 227 Кодексу).

Як вбачається з наявних в Комісії документів, Рівненською міською виборчою комісією прийнято рішення про реєстрацію кандидатів у депутати від указаної міської організації Політичної Партії “Рівне Разом” (постанова від 29 вересня 2020 року № 56). Таким чином, зазначеною виборчою комісією виконано вимоги частини шостої статті 227 Кодексу.

Водночас суб’єкт звернення зі скаргою стверджує, що Рівненською міською територіальною виборчою комісією допущено протиправну бездіяльність, яка полягає у неприйнятті рішення саме про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Рівненської міської ради, висунутих Рівненською міською організацією Політичної Партії “Рівне Разом”, а отже, по суті він не згоден з прийнятою комісією постановою від 29 вересня 2020 року № 56, що підтверджується вимогою скарги про скасування цього рішення.

Комісія звертає увагу, що згідно з частинами першою, четвертою статті 32 Кодексу виборчі комісії діють як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів. Ніхто не має права втручатися в діяльність виборчих комісій, зокрема у вирішення питань, віднесених до їхніх повноважень, крім випадків, передбачених законом.

Частиною шостою статті 227 Кодексу передбачено, що територіальна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації, а отже, виборчій комісії надано право діяти на власний розсуд, приймаючи рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації кандидата на підставі вивчення та аналізу поданих документів.

Враховуючи викладене, Комісія зазначає, що скаржник, висуваючи вимогу визнати протиправною бездіяльність Рівненської міської територіальної виборчої комісії стосовно неприйняття рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Рівненської міської ради, висунутих Рівненською міською організацією Політичної Партії “Рівне Разом”, у зв’язку з цим скасувати постанову Рівненської міської територіальної виборчої комісії від 29 вересня 2020 року № 56, фактично оскаржує зазначене рішення цієї виборчої комісії. 

Водночас за змістом пункту 11 частини другої статті 64, підпункту 5 пункту 3.4 Порядку рішення чи дії територіальної виборчої комісії, крім установлених Кодексом випадків, оскаржуються виключно до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, шляхом подання позовної заяви.

За змістом частини третьої статті 72 Кодексу та пункту 10.6 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

З огляду на викладене Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду скарги Мічуди І.В., а вказана скарга підлягає залишенню без розгляду по суті.

Також зазначаємо, що згідно зі статтею 55 Конституції України, статтями 64, 65 Кодексу обставини, викладені у скарзі, можуть бути предметом судового розгляду.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 3, статті 22, частин першої – третьої статті 65, статті 69, частин другої, третьої статті 72, частин другої – четвертої статті 192 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, 16, 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата на посаду Рівненського міського голови Рівненського району Рівненської області Мічуди Ігоря Володимировича залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Мічуді І.В., Рівненській міській територіальній виборчій комісії Рівненського району Рівненської області та Рівненській міській організації Політичної Партії “Рівне Разом”.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО