УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

27 жовтня 2012 року № 1914

Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Ю.А., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 жовтня 2012 року за № 21-36-35405

До Центральної виборчої комісії 17 жовтня 2012 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Юрія Анатолійовича на дії заступника голови окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 162 Пупа Володимира Івановича.

Зазначену скаргу було оформлено без дотримання вимог, передбачених статтею 110 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) та розділом 6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок), що обумовило її повернення суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду згідно з частиною другою статті 111 Закону та пунктом 6.8 Порядку.

Листом за підписом члена Центральної виборчої комісії Осадчука О.К. від 18 жовтня 2012 року № 21-36-5133 суб’єкта  звернення зі скаргою було поінформовано про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 110 Закону та розділу 6 Порядку, у передбачені Законом строки.

До Центральної виборчої комісії 27 жовтня 2012 року повторно надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Юрія Анатолійовича.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Постановою Центральної виборчої комісії від 11 серпня 2012 року № 273 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Партією Наталії Королевської "Україна – Вперед!", в одномандатних виборчих округах" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бову Юрія Анатолійовича.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати дії заступника голови окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 162 Пупа В.І. такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, порушують права та законні інтереси суб’єкта виборчого процесу – кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Бови Ю.А.

За змістом частини шостої статті 108 Закону та підпункту 3 пункту 3.3 Порядку дії члена окружної виборчої комісії можуть бути оскаржені виключно до суду.

Таким чином, скаргу подано до неналежного суб’єкта розгляду скарги.

Крім того, за змістом частини першої статті 109 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Частиною п’ятою статті 109 Закону визначено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду відповідно до частини другої статті 111 Закону (частина шоста статті 109 Закону).

Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Ю.А. від 17 жовтня 2012 року згідно з частиною другою статті 111 Закону та пунктом 6.8 Порядку було повернуто йому без розгляду 18 жовтня 2012 року.

Повторно скаргу Бова Ю.А. подав до Центральної виборчої комісії лише 27 жовтня 2012 року, тобто з порушенням строку подання скарги, встановленого частиною шостою статті 109 Закону.

Відповідно до частини одинадцятої статті 111 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою, до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 109 Закону.

Отже, скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Ю.А. на підставі частини одинадцятої статті 111 Закону підлягає залишенню без розгляду по суті.

Крім того, частиною третьою статті 110 Закону та пунктом 6.7 Порядку передбачено, що до скарги додаються її копії, докази, зазначені у скарзі, та копії усіх документів, що приєднуються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі. При цьому письмові докази подаються в оригіналі або в засвідченій у встановленому порядку копії.

Усупереч вказаним вимогам до повторно поданої скарги не додано оригіналів або засвідчених у встановленому порядку копій постанови окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 162 від 9 жовтня 2012 року № 26 "Про розгляд заяви редактора газети "Новини Тростянеччини" Зленка П.А., зареєстрованої в ОВК ОВО № 162 за № 284 від 1 жовтня 2012 року" та протоколу № 8 засідання вказаної комісії від 9 жовтня 2012 року.

Таким чином, Бовою Ю.А. подано скаргу повторно без виправлення недоліків.

Згідно з частиною третьою статті 111 Закону при повторному поданні скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бови Юрія Анатолійовича на дії заступника голови окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 162 Пупа Володимира Івановича залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати кандидату у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 162 Бові Ю.А. та заступнику голови окружної виборчої комісії цього ж округу Пупу В.І.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА