УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

27 жовтня 2012 року № 1908

Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського І.Р., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 жовтня 2012 року за № 21-36-34725

До Центральної виборчої комісії 26 жовтня 2012 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського Ігоря Ростиславовича на дії кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Якібчука Мирослава Ілліча.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України" в частині проведення передвиборної агітації, дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Якібчука Мирослава Ілліча та оголосити йому попередження.

Суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує свої вимоги тим, що 19 жовтня 2012 року в селах Княжа та Тарасівка Черкаської області, які знаходяться в межах одномандатного виборчого округу № 199, агітаторами кандидата у народні депутати України в цьому окрузі Якібчука М.І. проводилася передвиборна агітація на його підтримку, яка супроводжувалася наданням виборцям коштів, що свідчить про порушення вимог частини тринадцятої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

Крім того, на думку суб’єкта звернення зі скаргою зазначені незаконні дії з боку суб’єкта оскарження відбуваються й досі в інших населених пунктах, про що свідчать додані до скарги договори на проведення агітації від 21 жовтня 2012 року, однією зі сторін яких є Демінський Г.Р., довірена особа кандидата у народні депутати України Якібчука М.І.

Постановою Центральної виборчої комісії від 3 серпня 2012 року № 147 зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського Ігоря Ростиславовича.

Постановою Центральної виборчої комісії від 14 серпня 2012 року № 356 зареєстровано кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Якібчука Мирослава Ілліча.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок), кандидат у народні депутати України, зареєстрований у встановленому Законом порядку, може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії іншого кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Водночас відповідно до частини першої статті 109 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією (частина п’ята статті 109 Закону).

Суб’єкт звернення зі скаргою оскаржує, зокрема, дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Якібчука М.І., які  мали місце 19 жовтня 2012 року.

Скаргу до Центральної виборчої комісії подано 26 жовтня 2012 року, тобто з порушенням строку оскарження, встановленого частиною першою статті 109 Закону.

Згідно з частиною одинадцятою статті 111 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана, зокрема, з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 109 Закону.

Отже, скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського І.Р. у частині визнання дій кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Якібчука М.І. щодо проведення передвиборної агітації, які мали місце 19 жовтня 2012 року в селах Княжа та Тарасівка Черкаської області, такими, що не відповідають вимогам Закону, підлягає залишенню без розгляду по суті.

Розглянувши скаргу в частині визнання незаконними дій кандидата у народні депутати України Якібчука М.І., вчинених ним, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, 21 жовтня 2012 року, та додані матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 68 Закону передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з частиною тринадцятою статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Частиною першою, пунктом 1 частини другої статті 61 Закону визначено, що попередження партії, кандидати у депутати від якої включені до виборчого списку партії, або окремому кандидату у депутати оголошується у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту підкупу виборців або членів виборчих комісій кандидатом у депутати, партією, яка висунула кандидатів у депутати, представником партії, уповноваженою особою партії чи посадовою особою партії, довіреною особою кандидата у депутати, а також іншою особою за дорученням кандидата у депутати, партії – суб’єкта виборчого процесу.

Відповідно до частин першої – третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

За змістом частини п’ятої статті 112 Закону обставини (факти), для доведення яких законом встановлено певні засоби доказування, не можуть доводитися іншими засобами доказування.

Враховуючи положення пункту 1 частини другої статті 61 Закону, факт підкупу виборців кандидатом у депутати має бути встановлений судом.

Відповідного рішення суду суб’єктом звернення зі скаргою не надано.

Що стосується доданих до скарги договорів на проведення агітації від 21 жовтня 2012 року, вони не є належними доказами, що підтверджують факт проведення агітації кандидатом у народні депутати України Якібчуком М.І., яка супроводжувалася наданням коштів виборцям.

Вказані договори, нібито укладені між Демінським Г.Р., довіреною особою кандидата у народні депутати України Якібчука М.І. та окремими фізичними особами, не містять зобов’язання сплатити кошти за проведення агітації, а також не підписані зазначеною довіреною особою, а отже, не тягнуть за собою настання жодних юридичних наслідків і не мають доказової сили, у зв’язку з чим підлягають відхиленню відповідно до частини четвертої статті 109 Закону.

Інших доказів, що підтверджують факти підкупу виборців кандидатом у народні депутати України Якібчуком М.І., суб’єктом звернення зі скаргою не надано.

Отже, у Центральної виборчої комісії відсутні докази, які свідчили б про вчинення протиправних дій кандидатом у народні депутати України Якібчуком М.І.

Частиною другою статті 61 Конституції України встановлено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Таким чином, факт підкупу виборців кандидатом у народні депутати України в одномандатному  виборчому окрузі № 199 Якібчуком М.І. суб’єктом звернення зі скаргою не доведено.

З огляду на зазначене у Центральної виборчої комісії відсутні підстави для задоволення вимог скарги.

Водночас згідно з частиною двадцять п’ятою статті 74 Закону у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 61, частин тринадцятої, двадцять п’ятої статті 74, статей 108 – 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського Ігоря Ростиславовича в частині визнання дій кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Якібчука Мирослава Ілліча щодо проведення передвиборної агітації, які мали місце 19 жовтня 2012 року в селах Княжа та Тарасівка Черкаської області, такими, що не відповідають вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України", залишити без розгляду по суті.

2. У задоволенні скарги кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського Ігоря Ростиславовича в частині інших вимог відмовити.

3. Надіслати скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманського І.Р. з доданими до неї матеріалами до Міністерства внутрішніх справ України для перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законів України.

4. Копію цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 199 Доманському І.Р. та Якібчуку М.І., а також Міністерству внутрішніх справ України.

5. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА