УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

31 серпня 2012 року № 690

Про скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчука В.Ф., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 29 серпня 2012 року за № 21-36-16831

До Центральної виборчої комісії 29 серпня 2012 року надійшла скарга кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчука Вадима Федоровича.

Суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію "визнати дії кандидата у народні депутати України Пилипишина Віктора Петровича із роздачі виборцям продовольчих наборів з агітаційними матеріалами у пакетах з іменем цього кандидата такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів, і зобов’язати кандидата у народні депутати України Пилипишина Віктора Петровича утриматися від вчинення певних дій, а саме: дарування виборцям продовольчих наборів з агітаційними матеріалами у пакетах з його іменем".

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що 19 серпня 2012 року о 12.30 на перехресті вулиць Пика та Ташабаєва (район Нивки міста Києва) кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Пилипишин В.П. роздавав виборцям продовольчі набори (яблука, мед тощо), що супроводжувалося передвиборною агітацією, зазначенням імені кандидата на пакетах із продовольчими наборами, блокнотах, агітаційній продукції без вихідних даних із закликами голосувати за Пилипишина В.П., та, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, є підкупом виборців і порушенням частини другої статті 6 та частини тринадцятої статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Скарга до виборчої комісії за змістом частини першої статті 109 Закону може бути подана суб’єктом звернення із скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Частиною п’ятою вказаної статті встановлено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.
Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду відповідно до частини другої статті 111 Закону (частина шоста статті 109 Закону).

Суб’єктом звернення із скаргою 25 серпня 2012 року вперше було подано скаргу до Центральної виборчої комісії на дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Пилипишина В.П.

Згідно з частиною другою статті 111 Закону та пунктом 6.8 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, цю скаргу було повернуто без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджають її розгляду, 26 серпня 2012 року. Суб’єкту звернення вказувалося на можливість повторного звернення із скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 110 Закону та розділу 6 Порядку, в передбачені Законом строки.

Повторно скаргу з виправленими недоліками кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчуком В.Ф. подано до Центральної виборчої комісії лише 29 серпня 2012 року, тобто з порушенням строку подання скарги, встановленого частиною шостою статті 109 Закону.

Частиною одинадцятою статті 111 Закону визначено, що виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 109 Закону.

Таким чином, скарга кандидата у народні депутати України Гладчука Вадима Федоровича підлягає залишенню без розгляду по суті.

Разом з тим, у разі надходження до Центральної виборчої комісії або окружної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення щодо порушень, які мають ознаки вчинення злочину чи адміністративного правопорушення, відповідна виборча комісія невідкладно звертається до відповідних правоохоронних органів щодо перевірки зазначеного повідомлення та реагування відповідно до законів України (частина двадцять п’ята статті 74 Закону).

Враховуючи викладене, відповідно до частини двадцять п’ятої статті 74, статті 109, частини одинадцятої статті 111, частини десятої статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчука Вадима Федоровича залишити без розгляду по суті.

2. Надіслати скаргу кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчука В.Ф. з доданими до неї матеріалами до Міністерства внутрішніх справ України для перевірки та реагування відповідно до законодавства України.

3. Копії цієї постанови надіслати кандидатам у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 223 Гладчуку В.Ф. та Пилипишину В.П., Міністерству внутрішніх справ України.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії     А. МАГЕРА