УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

9 листопада 2020 року № 462

Про скаргу кандидата в депутати Буринської міської ради Конотопського району Сумської області Райденко І.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 6 листопада 2020 року за № 21-36/1-22375

До Центральної виборчої комісії 6 листопада 2020 року електронною поштою надійшла скарга кандидата в депутати Буринської міської ради Конотопського району Сумської області Райденко Інни Володимирівни, засвідчена кваліфікованим електронним підписом, суб’єктом оскарження в якій визначено Буринську міську територіальну виборчу комісію Конотопського району Сумської області (далі – Буринська міська територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправною бездіяльність Буринської міської територіальної виборчої комісії, а також зобов’язати вказану виборчу комісію невідкладно встановити та внести до протоколу про підсумки голосування з виборів депутатів Буринської міської ради Конотопського району Сумської області відомості, визначені частиною другою статті 255 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс).

Свої вимоги Райденко І.В. обґрунтовує тим, що “3 листопада 2020 року минув дев’ятий день з дня голосування, але Буринською міською територіальною виборчою комісією Конотопського району протокол про підсумки голосування у Буринську міську раду Сумської області не складений та не затверджений”.

Суб’єкт звернення зі скаргою вважає, що бездіяльність Буринської міської територіальної виборчої комісії порушує її права як кандидата в депутати, а також створює умови “для фальсифікацій, підроблення результатів виборів”.

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (далі – Закон) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу.

Відповідно до частини сьомої статті 63 Кодексу постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 затверджено Порядок розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів (далі – Порядок).

Згідно з частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 65 Кодексу суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах.

Частиною першою статті 22 Кодексу визначено, що кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому Кодексом, є суб’єктом виборчого процесу відповідних виборів.

Таким чином, скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Частиною першою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1 Порядку встановлено, що скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження.

Разом з тим частинами другою, третьою статті 66 Кодексу та підпунктами 1, 2 пункту 4.2 Порядку передбачено спеціальні строки оскарження, згідно з якими, зокрема, скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів виборчих комісій, що мали місце під час встановлення підсумків голосування, може бути подана до виборчої комісії не пізніше наступного дня після дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності, але не пізніше часу прийняття відповідною виборчою комісією виборчих документів такої виборчої комісії відповідно до Кодексу.

За змістом частин шостої, сьомої статті 66 Кодексу, підпунктів 4, 6 пункту 4.3 Порядку днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією. Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини першої статті 68 Кодексу.

Як вбачається зі змісту скарги, суб’єкт звернення оскаржує бездіяльність Буринської міської територіальної виборчої комісії щодо встановлення підсумків голосування з місцевих виборів, що мало бути здійснено не пізніш як на дев’ятий день з дня голосування, тобто не пізніше ніж 3 листопада 2020 року.

Враховуючи, що днем вчинення Буринською міською територіальною виборчою комісією бездіяльності є 3 листопада 2020 року (останній день строку складання протоколу про підсумки голосування, визначеного Кодексом), останнім днем подання скарги було 4 листопада 2020 року. Натомість скарга Райденко І.В. на бездіяльність Буринської міської територіальної виборчої комісії надійшла до Центральної виборчої комісії 6 листопада 2020 року.

Отже, Комісія констатує, що скарга подана з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

За змістом частини третьої статті 72 Кодексу та пункту 10.6 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом.

За таких обставин скарга Райденко І.В. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Разом з тим, як вбачається із надісланих до Комісії електронною поштою документів, протоколи про підсумки голосування з виборів депутатів Буринської міської ради Конотопського району Сумської області по кожному територіальному виборчому округу було складено Буринською міською територіальною виборчою комісією 4 листопада 2020 року.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 22, частин першої, третьої статті 65, статей 66, 69, частин першої – третьої статті 72 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, 17, 21 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу кандидата в депутати Буринської міської ради Конотопського району Сумської області Райденко Інни Володимирівни залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Райденко І.В., Буринській міській територіальній виборчій комісії Конотопського району Сумської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО