УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

28 жовтня 2010 року № 500

Про скаргу Когута К.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 жовтня 2010 року за № 21-30/1-56577

До Центральної виборчої комісії 26 жовтня 2010 року надійшла скарга Когута Кирила Ігоровича від 25 жовтня 2010 року, зареєстрована за № 21-30/1-56577, на неправомірну бездіяльність Ялтинської міської виборчої комісії.

У своїй скарзі Когут К.І. просить Центральну виборчу комісію "прийняти зазначену скаргу до розгляду; визнати бездіяльність Ялтинської міської виборчої комісії, вчиненої на порушення приписів частини 4 статті 87 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", постанови ЦВК № 352 від 15 вересня 2010 року, статті 38 та частини п’ятої статті 124 Конституції України; прийняти рішення відповідно до приписів п. 5 ч.1 статті 25 та ч. 6 статті 41 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" про реєстрацію Когута Кирила Ігоровича  кандидатом в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 20 з виборів депутатів Масандрівської селищної ради Автономної Республіки Крим, що відбудуться 31 жовтня 2010 року".

Вивчивши скаргу та додані до неї документи, Центральна виборча комісія зазначає.

Суб’єкт звернення зі скаргою Когут К.І. оскаржує бездіяльність Ялтинської міської виборчої комісії, яка, на його думку, полягає в непризначенні Ялтинською міською виборчою комісією на 26 жовтня 2010 року розгляду його скарги від 25 жовтня 2010 року на бездіяльність Масандрівської селищної виборчої комісії міста Ялта щодо нерозгляду документів, які надійшли 4 жовтня 2010 року до Масандрівської селищної виборчої комісії міста Ялта про реєстрацію його кандидатом у депутати Масандрівської селищної ради міста Ялта одномандатному виборчому окрузі № 20.

Відповідно до частини сьомої статті 85 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон) Центральна виборча комісія уповноважена розглядати скарги щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Згідно з пунктом 17 частини четвертої статті 25 Закону результати виборів депутатів селищної ради встановлює селищна територіальна виборча комісія. Разом з тим, встановлення результатів таких виборів відповідно до частин п’ятої, шостої, восьмої статті 25 Закону не належить до повноважень міських територіальних виборчих комісій.

Таким чином, Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду цієї скарги.

Відповідно до частини одинадцятої статті 88 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

У частині вимог суб’єкта звернення зі скаргою Когута К.І. стосовно прийняття рішення про реєстрацію його кандидатом у депутати Масандрівської селищної ради міста Ялта Автономної Республіки Крим в одномандатному виборчому окрузі № 20 Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з пунктом 5 частини четвертої статті 25, статтями 38, 41 Закону реєстрація кандидатів у депутати селищних рад належить до повноважень відповідних селищних територіальних виборчих комісій.

До Центральної виборчої комісії 27 жовтня 2010 року надійшла копія постанови Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 12 жовтня 2010 року у справі № 2а-5736/10/0124-27, якою прийнято нове рішення у справі за позовом Когута К.І. до Масандрівської селищної виборчої комісії міста Ялта Автономної Республіки Крим "про визнання незаконною та скасування постанови Масандрівської селищної виборчої комісії міста Ялта № 234 від 7 жовтня 2010 року, якою позивачу відмовлено у реєстрації кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 20 по виборам депутатів Масандрівської селищної ради, про зобов’язання відповідача у невідкладний термін прийняти рішення відповідно до приписів ч. 4 ст. 41 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

У резолютивній частині вказаної постанови Севастопольського апеляційного адміністративного суду зазначається: "Відмовити Когут Кирилу Ігоровичу в задоволенні позовних вимог до Масандрівської селищної виборчої комісії м. Ялта про визнання незаконною та скасування постанови виборчої комісії та зобов’язання вчинити певні дії".

Відповідно до частини п’ятої статті 124 Закону України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Отже, підстави для задоволення скарги Когута К.І. в частині прийняття рішення про реєстрацію його як кандидата у депутати Масандрівської селищної ради міста Ялта Автономної Республіки Крим відсутні.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 25, частини сьомої статті 85, частини одинадцятої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 352, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Когута К.І. в частині визнання бездіяльності Ялтинської міської виборчої комісії залишити без розгляду по суті.

2. У частині задоволення інших вимог Когуту К.І. відмовити.

3. Цю постанову надіслати Когуту К.І., Ялтинській міській виборчій комісії та Масандрівській селищній виборчій комісії міста Ялта Автономної Республіки Крим.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА