УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

27 березня 2006 року №1121

Про скаргу Комуністичної партії України, зареєстровану
в Центральній виборчій комісії 26 березня 2006 року  за № 21-34-14171

До Центральної виборчої комісії 26 березня 2006 року надійшла скарга Комуністичної партії України в особі представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Богатиря Володимира Вікторовича на дії громадської організації „Незалежне аналітичне агентство „Главред”.

У скарзі суб’єкт звернення просить встановити факт порушення суб’єктом оскарження вимог законодавства; визнати дії суб’єкта оскарження як такі, що здійсненні з недотриманням вимог закону з питань передвиборної агітації; зобов’язати суб’єкта оскарження утриматися від вчинення дій з оприлюднення в день виборів результатів опитувань виборців щодо їх волевиявлення під час голосування; витребувати від суб’єкта оскарження результати опитування, що були  оприлюднені в Інтернеті на сторінці сайту „Главред”; звернутися до правоохоронних органів у зв’язку з фактом оприлюднення в день виборів результатів опитувань виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення, що є перешкоджанням вільному здійсненню громадянами права обирати і бути обраним і є здійсненням передвиборчої агітації в день голосування.

Викладені у скарзі вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що 26 березня 2006 року о 14 годині 16 хвилин на інтернет-сайті „Главред” було розміщено інформацію щодо результатів екзит-полу проведеного Всеукраїнською незалежною соціологічною службою. Станом на 12 годину було опитано 6300 респондентів. Такі дії суб’єкта оскарження, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, є порушенням вимог частини двадцять п’ятої статті 71 Закону України „Про вибори народних депутатів України”, оскільки впливають на волевиявлення виборців, які ще не проголосували.

На підтвердження зазначеного суб’єктом звернення зі скаргою
до скарги додано паперову копію результатів опитування,
оприлюднені в Інтернеті на сторінках сайту „Главред” htpp://www.giavred.info/arhive/2006//03/26/141605-1.html та копію зазначеної інтернет-сторінки в електронному вигляді на CD.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 103 Закону України „Про вибори народних депутатів України” (далі – Закон) суб’єктом звернення зі скаргою, що стосується процесу виборів депутатів, може бути, зокрема, політична партія – суб’єкт виборчого процесу в особі представника партії у Центральній виборчій комісії. Комуністична партія України висунула кандидатів у народні депутати України 27 листопада 2005 року на ХІ з’їзді цієї партії, відтак набула статусу суб’єкта виборчого процесу з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.

Комуністична партія України звернулася зі скаргою до Центральної виборчої комісії в особі представника цієї партії в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Богатиря Володимира Вікторовича, який є належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Згідно з частиною першою статті 104 Закону скарга, що стосується призначення, підготовки і проведення виборів депутатів, з урахуванням особливостей, встановлених статтями 111–115 Закону, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою, зокрема, на дії об’єднання громадян, крім тих рішень та дій, які відповідно до закону, статуту (положення) об’єднання громадян належать до їх внутрішньої організаційної діяльності або їх виключеної компетенції.

Відповідно до частини другої статті 114 Закону, така скарга подається до відповідної окружної виборчої комісії чи Центральної виборчої комісії або до апеляційного суду за місцезнаходженням об’єднання громадян.

Таким чином, розгляд скарги Комуністичної партії України на дії громадської організації „Незалежне аналітичне агентство Главред” належить до повноважень Центральної виборчої комісії.

Крім того, встановлено, що скаргу подано до Центральної виборчої комісії у строки, передбачені статтею 106 Закону.

На виконання вимог частини одинадцятої статті 108, частини другої статті 109 Закону копії зазначеної скарги та доданих до неї документів надіслано Центральною виборчою комісією суб’єкту оскарження листом від 26 лютого 2006 року № 21-37-4718, в якому повідомлено про передбачене вказаною нормою Закону право подати Центральній виборчій комісії письмові пояснення по суті скарги.

У своїх поясненнях, поданих до Центральної виборчої комісії 27 березня 2006 року, суб’єкт оскарження зазначив, що протягом 25-26 березня 2006 року співробітниками групи технічного забезпечення громадської організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред” було зафіксовано три несанкціоновані спроби проникнення в програмне забезпечення сайту за адресою www.glavred.info та виведення його з ладу. В результаті програмного збою частина матеріалів агенства, що були виставлені на вказаний сайт у цей період, зникла, а частина матеріалів, яка була підготовлена для публікації після завершення голосування по дільницях, з’явилася на сторінках видання. У ході екстреного реагування співробітниками агенства інформація, яка в результаті програмного збою з’явилася у проміжку між 14 годиною 09 хвилин та 14 годиною 19 хвилин
26 березня 2006 року, яка могла вплинути на хід голосування, була усунута о 14 годині 22 хвилини. Про збій у системі було проінформавоно читачів о
14 годині 35 хвилин 26 березня 2006 року після усунення усіх технічних проблем.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини двадцять п’ятої статті 71 Закону забороняється оприлюднення в день виборів результатів опитування виборців щодо їх волевиявлення під час голосування до його закінчення.

Згідно з частиною першої статті 83 Закону голосування проводиться в день виборів з сьомої до двадцять другої години без перерви.

Як вбачається з наданих суб’єктом звернення зі скаргою доказів та пояснення суб’єкта оскарження, на інтернет-сайті громадської організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред”  26 березня 2006 року о 14 годині 16 хвилин була розміщена інформація щодо результатів екзит-полу, проведеного Всеукраїнською незалежною соціологічною службою, що є порушенням вимог частини двадцять п’ятої статті 71 Закону.

Разом з тим, з пояснення суб’єкта оскарження вбачається, що зазначене порушення стало можливим через збій у системі, який виник внаслідок несанкціонованих спроб невідомих осіб проникнути в програмне забезпечення сайту громадської організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред”.

Вказане підтверджується наданою суб’єктом оскарження
паперовою копією інтернет-сторінки за адресою  htpp://www.giavred.info/arhive/2006//03/26/143502-4.html, на якій було проінформовано читачів про технічні збої у роботі агенства з 14 години
09 хвилин до 14 години 19 хвилин, що виникли в результаті спроб несанкціонованого доступу на сервер сайту.

Таким чином, з наявних доказів не вбачається, що оскаржувані дії щодо розміщення на інтернет-сайті громадської організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред” результатів екзит-полу, проведеного Всеукраїнською незалежною соціологічною службою, під час голосування і до його закінчення вчинені саме суб’єктом оскарження.

Частиною першою статті 109 Закону встановлено, що доказами, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги і заперечення скаржника, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, можуть бути, зокрема, письмові документи і матеріали       (в тому числі електронні), які містять відомості про обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги.

Якщо суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія відповідно до частини третьої статті 109 Закону вирішує справу на основі наявних доказів.

Суб’єктом звернення зі скаргою також не надано доказів, що дали б змогу дійти висновку, що оскаржувані дії вчинені саме суб’єктом оскарження.

За таких обставин у Центральної виборчої комісії немає правових підстав вважати, що оскаржувані дії вчинені саме суб’єктом оскарження.

Крім того, з пояснення суб’єкта оскарження також вбачається, що на даний час громадською організацією “Незалежне аналітичне агенство „Главред” із залученням компетентних органів проводиться розслідування фактів несанкціонованих спроб проникнення в програмне забезпечення сайту.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 12, пункту 1 частини другої статті 30, частини двадцять п’ятої статті 71, пункту 2 частини першої статті 103, пункту 3 частини першої статті 104, частини першої, шостої
статті 106, статей 108, 109, частин першої, третьої, четвертої, дев’ятої, десятої статті 110, статті 113 Закону України „Про вибори народних депутатів України”, керуючись частиною другою статті 3, частиною п’ятою статті 4, статтями 11, 12, 13, 15, пунктом 19 статті 19 Закону України
„Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити у задоволенні скарги Комуністичної партії України в особі представника Комуністичної партії України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Богатиря Володимира Вікторовича на дії громадської організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред”.

2. Копії цієї постанови видати представнику Комуністичної партії України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу
Богатирю В.В. та надіслати громадській організації “Незалежне аналітичне агенство „Главред”.

Голова Центральної виборчої комісії   Я. ДАВИДОВИЧ