УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

24 січня 2024 року № 4

Про скаргу Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 26 грудня 2023 року за № 21-34-9177

До Центральної виборчої комісії 26 грудня 2023 року надійшла скарга Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” від 19 грудня 2023 року (вих. № 19-12/23), суб’єктом оскарження в якій визначено Львівську обласну територіальну виборчу комісію.

У скарзі суб’єкт звернення просить:

визнати протиправною та такою, що порушує виборчі права громадян, бездіяльність Львівської обласної територіальної виборчої комісії щодо неприйняття рішення про реєстрацію в установлений строк депутатами Львівської обласної ради на чергових виборах депутатів цієї ради 25 жовтня 2020 року кандидатів у депутати відповідної обласної ради від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” Іваша Олега Ігоровича та Фрея Миколи Михайловича;

зобов’язати Львівську обласну територіальну виборчу комісію зареєструвати депутатами Львівської обласної ради на чергових виборах депутатів цієї ради 25 жовтня 2020 року кандидатів у депутати Львівської обласної ради від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” Іваша О.І. та Фрея М.М. або самостійно вчинити дії щодо реєстрації депутатами Львівської обласної ради на чергових виборах депутатів указаної ради 25 жовтня 2020 року кандидатів у депутати відповідної обласної ради від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” Іваша О.І. та Фрея М.М.

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що 11 грудня 2023 року Львівською обласною територіальною виборчою комісією прийнято постанови № 8 “Про визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати до Львівської обласної ради VIII скликання Іваша Олега Ігоровича від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська солідарність” під № 8, у територіальному виборчому окрузі № 5″ та № 9 “Про визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати до Львівської обласної ради VIII скликання Фрея Миколи Михайловича від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська солідарність” під № 3, у територіальному виборчому окрузі № 6″, якими визнано обраними депутатами Львівської обласної ради наступних за черговістю кандидатів у депутати від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” Іваша О.І. та Фрея М.М. відповідно. У скарзі йдеться, що 12 грудня 2023 року Іваш О.І. та Фрей М.М. подали Львівській обласній територіальній виборчій комісії заяви про реєстрацію їх депутатами Львівської обласної ради, однак всупереч положенням частини третьої статті 283 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) Львівська обласна територіальна виборча комісія станом на 19 грудня 2023 року вказаних осіб депутатами не зареєструвала.

На підтвердження наведених доводів до скарги додано копії постанов Львівської обласної територіальної виборчої комісії від 11 грудня 2023 року № 8 та № 9, заяв Іваша О.І. та Фрея М.М. про реєстрацію депутатами Львівської обласної ради від 12 грудня 2023 року (з відміткою про отримання відповідних заяв цього самого дня заступником голови Львівської обласної територіальної виборчої комісії Чорним О.В.).

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі – Порядок), копію скарги з доданими документами надіслано суб’єкту оскарження з проханням надати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 10 січня 2024 року електронною поштою та 16 січня 2024 року поштовим зв’язком надійшло пояснення Львівської обласної територіальної виборчої комісії, у якому вона інформує, що вказана виборча комісія організовувала засідання 21, 23, 28, 29 листопада 2023 року, 04, 11, 29 грудня 2023 року, а також 08 січня 2024 року. На засіданні, що відбулося 11 грудня 2023 року, цією територіальною виборчою комісією ухвалено постанови № 8 та № 9, якими відповідно Іваша О.І. та Фрея М.М. визнано обраними депутатами Львівської обласної ради. У поясненні зазначено, що Львівська обласна територіальна виборча комісія отримала заяви Іваша О.І. та Фрея М.М. про їх реєстрацію депутатами Львівської обласної ради від 12 грудня 2023 року. Суб’єкт оскарження інформує, що питання стосовно реєстрації вказаних осіб депутатами Львівської обласної ради було предметом розгляду на засіданні Львівської обласної територіальної виборчої комісії 29 грудня 2023 року, однак рішень щодо цього виборчою комісією не прийнято, оскільки пропоновані проєкти не підтримано більшістю голосів від складу комісії. Водночас засідання, скликане на 08 січня 2024 року, було неповноважним через присутність на ньому менше половини складу виборчої комісії. Також Львівська обласна територіальна виборча комісія повідомила, що питання стосовно реєстрації Іваша О.І. та Фрея М.М. депутатами Львівської обласної ради планується повторно розглянути на наступному засіданні цієї виборчої комісії. До пояснення Львівської обласної територіальної виборчої комісії додано копії порядків денних та проєктів порядків денних відповідних засідань цієї територіальної виборчої комісії, а також документів щодо присутності її членів на вказаних засіданнях.

Крім того, 23 січня 2024 року електронною поштою та 24 січня 2024 року поштовим зв’язком Комісія отримала копії постанов Львівської обласної територіальної виборчої комісії від 22 січня 2024 року № 1 “Про реєстрацію депутата Львівської обласної ради VIIІ скликання, Іваша Олега Ігоровича, обраного від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська солідарність” у територіальному виборчому окрузі № 5″ та № 2 “Про реєстрацію депутата Львівської обласної ради VIIІ скликання, Фрея Миколу Михайловича, обраного від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська солідарність” в територіальному виборчому окрузі № 6″, якими відповідна виборча комісія за наслідками розгляду заяв Іваша О.І. та Фрея М.М. про реєстрацію депутатами Львівської обласної ради з доданими до них документами зареєструвала вказаних осіб депутатами цієї ради.

Згідно з частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” скарги щодо виборів чи референдумів подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу та Порядком.

Відповідно до частини четвертої статті 69 Кодексу, підпункту 3 пункту 8.8 Порядку скарга, що стосується відповідних виборів, однак надійшла до виборчої комісії поза межами виборчого процесу таких виборів, розглядається виборчою комісією протягом тридцяти днів з дня отримання скарги.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Кодексом. При цьому частиною третьою статті 72 Кодексу, пунктом 10.6 Порядку визначено, що в разі, якщо скарга подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Кодексом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Центральна виборча комісія, проаналізувавши зміст скарги, беручи до уваги предмет та суб’єкт оскарження, а також положення частин першої, третьої статті 65, статті 66 Кодексу, пунктів 2.1, 3.1, розділу 4 Порядку, зазначає, що підстав для залишення скарги Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” без розгляду по суті немає.

Розглядаючи скаргу та додані до неї документи, а також пояснення суб’єкта оскарження з долученими до нього документами, зважаючи на іншу наявну в Комісії інформацію, Центральна виборча комісія керується таким.

Відповідно до частини першої статті 32, частин першої, четвертої, восьмої статті 33, статті 206 Кодексу територіальні виборчі комісії є постійно діючими спеціальними колегіальними незалежними органами адміністрування виборчих процесів, що в межах своїх повноважень та в порядку, передбачених Кодексом, забезпечують організацію та проведення місцевих виборів, реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства.

Територіальні виборчі комісії та їх члени під час виконання своїх повноважень зобов’язані діяти відповідно до Конституції України, Кодексу та законів України (частина третя статті 32, частина четверта статті 38 Кодексу). Втручання в діяльність виборчих комісій, зокрема у вирішення питань, віднесених до їхніх повноважень, крім випадків, передбачених законом, заборонено частиною четвертою статті 32 Кодексу.

Згідно зі статтями 283, 284 Кодексу, пунктом 5.9 Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433 (далі – Роз’яснення), реєстрація особи, яку визнано обраною депутатом місцевої ради, здійснюється територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому статтею 283 Кодексу, з урахуванням Роз’яснення.

Так, особа, визнана обраною депутатом місцевої ради, зобов’язана протягом 20 днів з дня повідомлення територіальною виборчою комісією про визнання її обраною подати в порядку, передбаченому статтею 283 Кодексу, необхідні документи для реєстрації її депутатом.

За змістом частини третьої статті 283 Кодексу, пункту 5.3 Роз’яснення територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів у п’ятиденний строк з дня отримання документів, визначених статтею 283 Кодексу (розділами 2, 3 Роз’яснення), приймає рішення про реєстрацію депутата.

З наявних у Комісії документів вбачається, що Львівська обласна територіальна виборча комісія постановою від 11 грудня 2023 року № 8 визнала обраним депутатом Львівської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати в територіальному виборчому окрузі № 5 за територіальним виборчим списком від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” Іваша О.І., а постановою № 9 – наступного за черговістю кандидата в депутати в територіальному виборчому окрузі № 6 за територіальним виборчим списком від цієї місцевої організації політичної партії Фрея М.М.

Іваш О.І. та Фрей М.М. 12 грудня 2023 року подали Львівській обласній територіальній виборчій комісії заяви про реєстрацію їх депутатами Львівської обласної ради.

Постановами Львівської обласної територіальної виборчої комісії від 22 січня 2024 року № 1 та № 2 Іваша О.І. та Фрея М.М. зареєстровано депутатами Львівської обласної ради.

Згідно з пунктом 4 частини тринадцятої статті 72 Кодексу та підпунктом 4 пункту 10.16 Порядку виборча комісія відмовляє в задоволенні скарги, якщо встановить, що на момент розгляду скарги виборчою комісією – суб’єктом оскарження вчинено необхідні дії, скасовано рішення, що є предметом оскарження, або іншим способом поновлено права суб’єкта звернення зі скаргою відповідно до вимог Кодексу (відсутність предмета оскарження).

Таким чином, вирішення Львівською обласною територіальною виборчою комісією питань щодо реєстрації депутатами Львівської обласної ради Іваша О.І. та Фрея М.М., обраних на чергових виборах депутатів Львівської обласної ради 25 жовтня 2020 року у відповідних територіальних виборчих округах за територіальними виборчими списками кандидатів у депутати від Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність”, шляхом прийняття 22 січня 2024 року постанов № 1 та № 2 обумовлює відмову в задоволенні скарги Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність” у частині вимоги про визнання бездіяльності Львівської обласної територіальної виборчої комісії з цього приводу протиправною та такою, що порушує виборчі права громадян, а також похідної від неї вимоги – про зобов’язання суб’єкта оскарження вирішити зазначені питання або ухвалити відповідні рішення Комісією самостійно.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 32, 33, 38, 63 – 72, 283, 284 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 28 жовтня 2020 року № 433, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги Львівської територіальної організації Політичної партії “Європейська Солідарність”, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 26 грудня 2023 року за № 21-34-9177, відмовити.

2. Копію цієї постанови надіслати Львівській територіальній організації Політичної партії “Європейська Солідарність” та Львівській обласній територіальній виборчій комісії.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО