УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

29 вересня 2010 року № 377

Про скаргу Макіївської міської організації Політичної партії "За Україну!", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 вересня 2010 року за № 21-34-48603

До Центральної виборчої комісії 27 вересня 2010 року надійшла скарга Макіївської міської організації Політичної партії "За Україну!".

У своїй скарзі Макіївська міська організація Політичної партії "За Україну!" просить визнати дії Макіївської міської виборчої комісії Донецької області протиправними та зобов’язати Макіївську міську виборчу комісію Донецької області прийняти подання від Макіївської міської організації Політичної партії "За Україну!" та провести повторне жеребкування за участю кандидата від вказаної організації партії.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини першої статті 85 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон) суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії може бути: кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник або уповноважена особа, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

За змістом частини другої статті 40 Закону подання документів до територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі починається за 32 дні і закінчується за 24 дні до дня виборів.

Частиною другою статті 41 Закону встановлено, що подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі починається за 32 дні і закінчується за 24 дні до дня виборів, а в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі починається за 29 днів і закінчується за 24 дні до дня виборів.

Згідно з частиною другою статті 42 Закону подання документів до відповідної територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови починається за 32 дні і закінчується за 24 дні до дня виборів.

Таким чином, на сьогодні відсутні рішення територіальних виборчих комісій про реєстрацію кандидатів у депутати місцевих рад, кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів.

Отже, Макіївська міська організація Політичної партії "За Україну!" не є належним суб’єктом звернення зі скаргою до виборчої комісії.

Разом з тим, згідно з частиною сьомою статті 85 Закону Центральна виборча комісія уповноважена розглядати лише скарги щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Відповідно до частини п’ятої цієї ж статті Закону рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, її члена може бути оскаржено до територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, або до суду.

Таким чином, Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду даної скарги.

Крім того, частинами першою, п’ятою, шостою статті 86 Закону встановлено, що скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини третьої статті 88 Закону.

Макіївська міська організація Політичної партії "За Україну!" оскаржує дії Макіївської міської виборчої комісії Донецької області, які мали місце 22 та 23 вересня 2010 року.

Скарга надійшла до Центральної виборчої комісії 27 вересня 2010 року, тобто з порушенням встановлених Законом строків оскарження.

Відповідно до частини одинадцятої статті 88 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених цим Законом.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, п’ятої, сьомої статті 85, частин першої, п’ятої, шостої, статті 86, частини одинадцятої статті 88 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року № 352, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Макіївської міської організації Політичної партії "За Україну!" залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Макіївській міській організації Політичної партії "За Україну!" та Макіївській міській виборчій комісії Донецької області.

Голова Центральної виборчої комісії   В. ШАПОВАЛ