УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

30 липня 2019 року № 1837

Про скаргу Матвєєнка Є.Г., зареєстровану в Центральній виборчій комісії  29 липня 2019 року за № 21-36-39012, № 21-36-39109

До Центральної виборчої комісії 29 липня 2019 року надійшла скарга Матвєєнка Євгена Георгійовича, в якій він просить "скасувати рішення  № 1447 від 3 липня 2019 року в частині скасування моєї реєстрації за моєю заявою від 3 липня 2019 року та внести зміни до постанови № 1275  від 25 червня 2019 року про відмову у моїй реєстрації як кандидата в народні депутати, відповідно до моєї заяви від 24 червня 2019 року, та повернути сплачену мною грошову заставу".

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються виборів народних депутатів України, визначено розділом ХІІІ Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 7.2 Порядку під час вивчення скарги виборча комісія встановлює, зокрема, чи віднесено Законом розгляд цієї скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строки оскарження, встановлені Законом.

Як вбачається зі скарги, Матвєєнко Є.Г. по суті не згоден з прийнятими Центральною виборчою комісією рішеннями від 25 червня 2019 року № 1275 щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 157 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року та від 3 липня 2019 року № 1447 щодо скасування його реєстрації.

За змістом частини дев’ятої статті 108 Закону, пункту 3.3 Порядку рішення, дії чи бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена Центральної виборчої комісії оскаржуються виключно до суду шляхом подання позовної заяви.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Конституцією України та законами України Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність Комісії.

Крім того, Комісія зазначає, що загальний строк оскарження встановлено частиною першою статті 109 Закону, згідно з якою скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження.

Разом з тим, скарга щодо порушень, які мали місце до дня голосування, може бути подана у строк, визначений частиною першою статті 109 Закону, але не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування (частина друга  статті 109 Закону).

Частинами п’ятою, шостою статті 109 Закону передбачено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією. Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду.

У зв’язку з цим Комісія зазначає, що скаргу Матвєєнком Є.Г. подано з порушенням установлених Законом строків оскарження.

Згідно з частиною одинадцятою статті 111 Закону, пунктом 10.2 Порядку виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

За таких обставин скарга Матвєєнка Є.Г. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини дев’ятої статті 108,  статті 109, частин четвертої, одинадцятої статті 111 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою  статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Матвєєнка Євгена Георгійовича залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Матвєєнку Є.Г.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   Т. СЛІПАЧУК