УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

12 жовтня 2007 року №534

Про скаргу Партії правозахисту в особі голови цієї партії Черниша П. П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 8 жовтня 2007 року за № 21-34-10704

До Центральної виборчої комісії 8 жовтня 2007 року повторно надійшла скарга Партії правозахисту в особі голови цієї партії Черниша П.П. про порушення державними посадовцями та службовцями Міністерства юстиції України покладених на них обов’язків. 

У своїй скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію визнати "неправомірними дії та бездіяльність посадовців та службовців Міністерства юстиції України, які заблокували участь Партії правозахисту у дочасних парламентських виборах 30 вересня 2007 року ненаданням відповідних документів для реєстрації у Центральній Виборчій Комісії висунутих V-м позачерговим з’їздом Партії кандидатів у народні депутати України, зазначених у пункті 2 частини першої статті 58 Закону України "Про вибори народних депутатів України" та протизаконними рішенння суду".

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Суб’єктом звернення із скаргою 26 вересня 2007 року було вперше подано до Центральної виборчої комісії скаргу про порушення Міністерством юстиції України покладених на нього обов’язків.

Відповідно до частини третьої статті 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) 27 вересня 2007 року цю скаргу було повернуто без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджають розгляду скарги. Суб’єкту звернення вказувалося на можливість повторного звернення із скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 107 Закону, в передбачені Законом строки.

Частиною шостою статті 106 Закону встановлено, що строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини третьої статті 108 Закону.  

Скарга до виборчої комісії відповідно до частини першої статті 106 Закону може бути подана суб’єктом звернення із скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Частиною п’ятою цієї ж статті встановлено, що днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги суб’єктом розгляду скарги.

Повторно скаргу з виправленими недоліками скаржником подано до Центральної виборчої комісії лише 8 жовтня 2007 року, тобто з порушенням строку подання скарги, встановленого частиною шостою статті 106 Закону.

При цьому недоліки, на які вказувалося при поверненні скарги, були виправлені частково.

Відповідно до частини третьої статті 107 Закону до скарги додаються її копії та копії всіх документів, що приєднуються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі. Цієї вимоги Закону не було дотримано.

На підтвердження своїх вимог суб’єктом звернення із скаргою не було додано копію носія (лазерного диску) з аудіозаписом судового засідання.

Згідно з частиною четвертою статті 108 Закону при повторному поданні скарги з невиправленими недоліками суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Також, відповідно до пункту 2 частини першої статті 103 Закону суб’єктом звернення із скаргою, що стосується процесу виборів народних депутатів України, може бути, зокрема, партія (блок) – суб’єкт виборчого процесу. Пунктом 3 статті 12 Закону визначено, що суб’єктом виборчого процесу є партія (блок), що висунула кандидатів у депутати. З матеріалів, надісланих  Чернишом П. П., не вбачається, що Партія правозахисту висувала кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року.

У зв’язку із цим Партія правозахисту не може вважатися належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Згідно із частиною дванадцятою статті 108 Закону суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана, зокрема, неналежним суб’єктом звернення зі скаргою або з порушенням строків оскарження.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 103, 106, 107, 108 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Партії правозахисту залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Партії правозахисту та Міністерству юстиції України.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА