УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

26 червня 2006 року №1262

Про скаргу Пащенка В.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 21 червня 2006 року за № 21-40-20815

До Центральної виборчої комісії 21 червня 2006 року надійшла скарга Пащенка Валерія Вікторовича на дії Черкаської міської територіальної виборчої комісії.

У скарзі суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію „зобов’язати Черкаську міську територіальну виборчу комісію скасувати постанову під № 74 від 4 квітня 2006 року та оголосити результати виборів Черкаського міського голови відповідно до статті 73 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Повноваження Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки і проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів визначено статтею 21 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” та статтею 23 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”.

Проте Законом України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та іншими законодавчими актами Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо зобов’язання територіальної виборчої комісії вчинити дії, зокрема, щодо скасування деяких постанов та опублікування результатів виборів.

Відповідно до частини третьої статті 19 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” виборчі комісії, що здійснюють підготовку і проведення місцевих виборів, утворюються і діють відповідно до Конституції України, цього та інших законів України. Ніхто не має права втручатись у вирішення питань, віднесених до повноваження виборчих комісій, крім випадків, передбачених законами України.

Частиною шостою статті 24 зазначеного Закону передбачено, що встановлення результатів виборів міського голови та офіційне опублікування результатів виборів належить до повноважень міської виборчої комісії.

Крім того, частина п’ята статті 30 вищевказаного Закону встановлює, що рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, члена територіальної виборчої комісії може бути оскаржено до суду.

Разом з тим, заслухавши повідомлення секретаря Центральної виборчої комісії стосовно ситуації, яка склалась у місті Черкасах 18 червня 2006 року щодо виборів Черкаського міського голови, Центральна виборча комісія дійшла висновку про необхідність на підставі частини четвертої статті 13 Закону України „Про Центральну виборчу комісію” надіслати до прокуратури Черкаської області матеріали для вжиття відповідних заходів.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, частини третьої статті 19, статті 23, частини шостої статті 24, частини п’ятої статті 30 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”,  керуючись частиною другою статті 3, частиною першою статті 11, статтями 12, 13, частиною четвертою статті 14, статтею 21 Закону України „Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія п о с т а н о в л я є:

1. Скаргу Пащенка Валерія Вікторовича залишити без розгляду.

2. Надіслати скаргу Пащенка Валерія Вікторовича, додані до неї матеріали та наявні у Центральній виборчій комісії документи щодо виборів Черкаського міського голови 18 червня 2006 року до прокуратури Черкаської області для реагування відповідно до законів України.

3. Копії цієї постанови надіслати Пащенку В.В., Черкаській міській територіальній виборчій комісії та прокуратурі Черкаської області.

Голова Центральної виборчої комісії   Я. ДАВИДОВИЧ