УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

від 15 червня 2017 року № 125

Про скаргу Погребняка В.П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 12 червня 2017 року за № 21-40-4368

До Центральної виборчої комісії 12 червня 2017 року повторно надійшла скарга Погребняка В.П. разом із доданими до неї документами, суб’єктом оскарження в якій визначено Петриківську районну виборчу комісію Дніпропетровської області (далі – Петриківська районна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати постанову зазначеної районної виборчої комісії від 13 квітня 2017 року № 6 "Про новий склад Миколаївської селищної виборчої комісії Петриківського району Дніпропетровської області" такою, що не відповідає вимогам законодавства, грубо порушує виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу, скасувати її та з огляду на порушення законодавства Петриківською районною виборчою комісією достроково припинити повноваження голови вказаної виборчої комісії.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом ХІІІ Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

До Комісії 1 червня 2017 року вперше надійшла скарга Погребняка В.П. з указаного питання.

Відповідно до частини другої статті 97 Закону та пункту 6.7 Порядку скаргу 2 червня 2017 року з огляду на її оформлення без дотримання вимог, передбачених статтею 96 Закону та розділом 6 Порядку, повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду.

Зокрема, на порушення пунктів 2, 3 частини першої статті 96 Закону та підпунктів 2, 3 пункту 6.2 Порядку подана скарга не містила власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності) суб’єкта звернення зі скаргою, а також адрес електронної пошти, якщо такі є, суб’єкта звернення зі скаргою та суб’єкта оскарження. Також усупереч пункту 7 частини першої статті 96 Закону та підпункту 7 пункту 6.2 Порядку в скарзі не було зазначено переліку документів і матеріалів, що додавались до неї.

Водночас Погребняка В.П. було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Повторно скарга Погребняка В.П. надійшла до Комісії 12 червня 2017 року.

Проте на порушення вимог пункту 2 частини першої статті 96 Закону та підпункту 2 пункту 6.2 Порядку і вказана скарга не містить власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності) суб’єкта звернення зі скаргою.

Разом з тим, у поданій до Комісії 12 червня 2017 року скарзі Погребняка В.П. не зазначено дати її підписання, що не відповідає вимогам пункту 9 частини першої статті 96 Закону та підпункту 9 пункту 6.2 Порядку.

Відтак Погребняком В.П. повторно подано скаргу з невиправленими недоліками та з допущенням нових недоліків.

Комісія також зазначає, що згідно з частиною сьомою статті 94 Закону, пунктом 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії оскаржується лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Отже, Комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на рішення Петриківської районної виборчої комісії.

Загальний строк оскарження передбачено частиною першою статті 95 Закону та пунктом 4.1 Порядку, за змістом яких скарга до виборчої комісії може бути подана у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Днем подання скарги вважається день фактичного її отримання відповідною виборчою комісією (частина п’ята статті 95 Закону, підпункт 6 пункту 4.3 Порядку).

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону (частина шоста статті 95 Закону, підпункт 4 пункту 4.3 Порядку).

Уперше скарга Погребняка В.П., в якій оскаржується рішення Петриківської районної виборчої комісії від 13 квітня 2017 року № 6, надійшла до Центральної виборчої комісії 1 червня 2017 року. Після її повернення 2 червня 2017 року без розгляду повторно скаргу було подано до Комісії 12 червня 2017 року, тобто з порушенням установлених Законом строків оскарження.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону, пунктами 6.8, 9.3 Порядку визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Таким чином, скарга Погребняка В.П. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, шостої, сьомої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95, пунктів 2, 9 частини першої статті 96, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Погребняка В.П., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 12 червня 2017 року за № 21-40-4368, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Погребняку В.П. та Петриківській районній виборчій комісії Дніпропетровської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   Ж. УСЕНКО-ЧОРНА