УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

12 лютого 2010 року № 238

Про скаргу політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 10 лютого  2010 року за № 21-34-17928

До Центральної виборчої комісії 10 лютого 2010 року надійшла скарга політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", подана в інтересах цієї партії Гайдай Мариною Вікторівною, на дії окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111.

У скарзі суб’єкт звернення зі скаргою просить Центральну виборчу комісію визнати незаконними дії окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 щодо неприйняття нею рішення про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 123 і зобов’язати цю комісію прийняти вказане рішення та скласти протокол з позначкою "Уточнений" про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу № 111.

В обґрунтування своєї вимоги суб’єктом звернення зі скаргою додано акт про порушення вимог Закону України "Про вибори Президента України", складений 8 лютого 2010 року та підписаний за твердженням суб’єкта звернення, офіційним спостерігачем від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у територіальному виборчому окрузі № 111 Горковенком О.О. та двома свідками (виборцями) Брогунцем А.О., Федоровим О.М.

До Центральної виборчої комісії 12 лютого 2010 року надійшли також письмові пояснення секретаря окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали та письмові пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Обґрунтовуючи свої вимоги, суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що на засіданні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 під час прийняття протоколу дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 123 про підсумки голосування члени цієї окружної виборчої комісії "наочно переконалися у відсутності написів" на пакетах "Невикористані виборчі бюлетені" та "Контрольні талони" щодо їх кількості. Проте на підтвердження зазначеного суб’єктом звернення зі скаргою не було надано жодного доказу.

Відповідно до частини четвертої статті 82 Закону України "Про вибори Президента України" (далі – Закон) на засіданні окружної виборчої комісії приймаються, розглядаються та оголошуються протоколи дільничних виборчих комісій про підсумки голосування на відповідних виборчих дільницях, а також передаються інші документи дільничних виборчих комісій, передбачені частиною десятою статті 79 Закону.

З протоколу засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 з виборів Президента України від 7 лютого 2010 року № 10 вбачається, що питання про повторний підрахунок голосів  виборців на виборчій дільниці № 123 цього округу під час засідання не ставилося та не розглядалося.

Натомість під час прийняття вказаного протоколу окружною виборчою комісією територіального виборчого округу № 111 було встановлено наявність усіх документів дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 123 цього округу та зазначено у протоколі окружної виборчої комісії про відсутність зауважень.

Таким чином, як свідчить протокол засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 від 7 лютого 2010 року № 10, протокол дільничної виборчої комісії виборчої дільниці № 123 цього округу про підсумки голосування був прийнятий, розглянутий та оголошений на засіданні окружної виборчої комісії в установленому Законом порядку.

За відповідне рішення проголосували всі 14 членів окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111, хоча вимог щодо прийняття окружною виборчою комісією рішення  про прийняття як кожного окремого протоколу дільничної виборчої комісії про підсумки голосування на відповідних виборчих дільницях, так і всіх таких протоколів, Закон не містить.

Зазначене свідчить про відсутність порушень статті 78 Закону та фактично спростовує викладені у скарзі доводи.

Крім того, суб’єкт звернення зі скаргою зазначає, що до окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 офіційним спостерігачем від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у територіальному виборчому окрузі № 111 Горковенком О.О. 8 лютого 2010 року була подана скарга на порушення дільничною виборчою комісією виборчої дільниці № 123 цього округу вимог частин сьомої, дев’ятої, тринадцятої статті 78 Закону з доданим до неї актом про такі порушення. Однак вказаний акт окружною виборчою комісією територіального виборчого округу № 111 розглянутий не був.

Проте жодного доказу, який свідчить про подання зазначених акта та скарги до окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 до скарги, поданої до Центральної виборчої комісії суб’єктом звернення зі скаргою додано не було.

Як вбачається з пояснень секретаря окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111, зазначена скарга офіційного спостерігача від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у територіальному виборчому окрузі № 111 Горковенка О.О. до цієї комісії не надходила та в журналі реєстрації скарг не реєструвалася.

З акта про порушення вимог Закону, який було складено та підписано офіційним спостерігачем від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у територіальному виборчому окрузі № 111 Горковенком О.О. та двома свідками (виборцями) Брогунцем А.О., Федоровим О.М., неможливо встановити, чи надходив вказаний акт до окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111, оскільки жодної позначки, яка б свідчила про подання та отримання цього акта окружною виборчою комісією територіального виборчого округу № 111, зазначений акт не містить.

Таким чином, суб’єктом звернення зі скаргою не доведено факт бездіяльності  окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 щодо розгляду вищевказаного акта. Враховуючи викладене, суб’єктом звернення зі скаргою не доведено факт порушення окружною виборчою комісією територіального виборчого округу № 111 обов’язку, передбаченого частиною восьмою статті 82 Закону, щодо розгляду питання про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 123 цього округу.

Відповідно до частини першої статті 97 Закону доказами, на підставі яких виборча комісія при розгляді скарги встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги суб’єкта звернення можуть бути, зокрема, письмові документи і матеріали, які містять відомості про обставини, що мають значення для розгляду скарги.

Згідно з частиною п’ятою цієї статті Закону виборча комісія оцінює докази з урахуванням дослідження їх у сукупності, керуючись законом.

За змістом пункту 9.3 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 8 грудня 2009 року № 432, відповідно до частини другої статті 97 Закону виборча комісія приймає до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарг, тобто лише ті, що свідчать про наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги суб’єкта звернення і заперечення зацікавлених осіб, або конкретизують, уточнюють ці обставини тощо.

Враховуючи викладене, Центральна виборча комісія підстав для задоволення скарги не вбачає.

Разом з тим, з пояснень секретаря окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 111 встановлено, що Горковенко О.О. не був зареєстрований офіційним спостерігачем від кандидата на пост Президента України Тимошенко Ю.В. у територіальному виборчому окрузі № 111.

Відповідно до частини четвертої статті 82, частин першої та п’ятої статті 97, частини четвертої статті 98  Закону України "Про вибори Президента України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 8 грудня 2009 року № 432, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 ? 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" відмовити.

2. Цю постанову надіслати політичній партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", окружній виборчій комісії територіального виборчого округу № 111.

Голова Центральної виборчої комісії     В. ШАПОВАЛ