УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

21 квітня 2011 року № 67

Про скаргу Рівненської обласної організації Політичної партії
"Фронт Змін", зареєстровану в Центральній виборчій комісії

31 березня 2011 року за № 21-34-1605

До Центральної виборчої комісії 31 березня 2011 року надійшла скарга Рівненської обласної організації Політичної партії "Фронт Змін".

У своїй скарзі Рівненська обласна організація Політичної партії "Фронт Змін" просить визнати протиправною бездіяльність Рівненської обласної виборчої комісії щодо непередачі на зберігання до Державного архіву Рівненської області виборчої та іншої документації після офіційного оголошення результатів виборів депутатів Рівненської обласної ради та зобов’язати вказану виборчу комісію передати на зберігання до Державного архіву Рівненської області виборчу та іншу документацію з виборів депутатів Рівненської обласної ради в установленому законодавством порядку.

Відповідно до статей 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" об’єднання громадян мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому зазначеним Законом, Законом України "Про звернення громадян" та іншими законами України. Під зверненням за Законом України "Про Центральну виборчу комісію" слід розуміти, зокрема, скаргу, в якій міститься інформація про порушення законодавства України про вибори та вимога забезпечити реалізацію і захист виборчих прав, законних інтересів суб’єктів виборчого процесу, поновити порушені виборчі права.

Заяви та скарги, подані до Комісії, розглядаються у порядку, встановленому Законом України "Про Центральну виборчу комісію" та іншими законами, а також Регламентом Центральної виборчої комісії.
Розглянувши зазначену скаргу та додані до неї матеріали, а також отримані на запит Центральної виборчої комісії листи Рівненської обласної виборчої комісії від 13 квітня 2011 року № 4 та Державного архіву Рівненської області від 14 квітня 2011 року № 421/01-08, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з пунктом 20 частини другої статті 25 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (далі – Закон), зокрема, обласна виборча комісія забезпечує передачу на зберігання до відповідної державної архівної установи виборчої та іншої документації в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.

Частинами першою та другою статті 92 Закону визначено, що територіальна виборча комісія після офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів передає виборчу та іншу документацію до відповідної місцевої державної архівної установи.

Перелік виборчої та іншої документації, що підлягає зберіганню в місцевих державних архівних установах, та порядок її передачі до цих установ визначаються Центральною виборчою комісією за погодженням зі спеціально уповноваженим органом виконавчої влади, що здійснює управління архівною справою.

Так, постановою Центральної виборчої комісії від 25 жовтня 2010 року № 487 "Про порядок передачі виборчої та іншої документації територіальних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на зберігання до державних архівних установ" (далі – Порядок) визначено відповідні перелік та порядок.

Рівненською обласною виборчою комісією на виконання вимог Закону та Порядку 13 квітня 2011 року передано виборчу та іншу документацію з виборів депутатів Рівненської обласної ради, які відбулися 31 жовтня 2010 року, до Державного архіву Рівненської області, що підтверджено листами Рівненської обласної виборчої комісії від 13 квітня 2011 року № 4 та Державного архіву Рівненської області від 14 квітня 2011 року № 421/01-08.

Беручи до уваги, що на момент розгляду скарги Рівненською обласною виборчою комісією виконано вимоги Закону щодо передачі виборчої та іншої документації до відповідної місцевої державної архівної установи, підстави для задоволення скарги Рівненської обласної організації Політичної партії «Фронт Змін» у Центральної виборчої комісії відсутні.

Враховуючи викладене, відповідно до пункту 20 частини другої статті 25, частин першої, другої статті 92 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частинами першою, третьою статті 14, частинами першою, третьою, четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити у задоволенні скарги Рівненської обласної організації Політичної партії "Фронт Змін".

2. Цю постанову надіслати Рівненській обласній організації Політичної партії "Фронт Змін" та Рівненській обласній виборчій комісії.

 

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   А. МАГЕРА