УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

25 жовтня 2018 року № 179

Про скаргу Риженко Н.В., Черевка С.В., Вдовиченка В.В., Мироненко Т.О., Буряка В.О., Буряка О.О., Акішиної А.С., Майстренко О.М., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 22 жовтня 2018 року за № 21-40-7226

До Центральної виборчої комісії 22 жовтня 2018 року надійшла скарга Риженко Ніни Володимирівни, Черевка Сергія Вікторовича, Вдовиченка Василя Васильовича, Мироненко Тетяни Олексіївни, Буряка Володимира Олеговича, Буряка Олега Олександровича, Акішиної Анжели Сергіївни, Майстренко Оксани Миколаївни як така, що подана після усунення недоліків, щодо дій та бездіяльності Яблунівської сільської виборчої комісії Канівського району Черкаської області під час здійснення нею процедури відкликання депутатів Яблунівської сільської ради Канівського району Черкаської області за народною ініціативою, скасування відповідних постанов цієї виборчої комісії та прийняття рішення стосовно припинення ініціативи про відкликання депутатів цієї ради. Суб’єктом оскарження у вказаній скарзі визначено Яблунівську сільську виборчу комісію Канівського району Черкаської області.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено статтями 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", розділом ХІІІ Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

Частиною десятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частиною першою статті 96 Закону та пунктом 6.2 Порядку передбачено, що скарга подається до виборчої комісії в письмовій формі та повинна містити визначені вказаними положеннями відомості.

Відповідно до частини другої статті 96 Закону і пункту 6.6 Порядку до скарги додаються її копії, докази, зазначені у скарзі, та копії усіх документів, що додаються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі. Письмові докази подаються в оригіналі або в засвідченій в установленому порядку копії.

Скарга, оформлена з дотриманням вимог частини десятої статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статті 96 Закону та розділу 6 Порядку, розглядається Центральною виборчою комісією на засіданні. За підсумком її розгляду Комісія приймає рішення (частина четверта статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частина четверта статті 97 Закону, пункти 7.1, 9.1 Порядку).

Частиною одинадцятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", частиною другою статті 97 Закону та пунктом 6.7 Порядку встановлено, що скарга, оформлена без дотримання передбачених частиною десятою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статтею 96 Закону та розділом 6 Порядку вимог, підлягає поверненню без розгляду.

Скарга Риженко Н.В., Черевка С.В., Вдовиченка В.В., Мироненко Т.О., Буряка В.О., Буряка О.О., Акішиної А.С., Майстренко О.М. з указаних питань уперше надійшла до Комісії 10 жовтня 2018 року.

Зазначена скарга була оформлена з порушенням вимог Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Закону та Порядку, а саме: не містила зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкти звернення зі скаргою вважають за потрібне залучити до розгляду скарги, у разі їх наявності (або зазначення про відсутність таких осіб), копії долучених до неї документів не було додано у визначеній Законом і Порядком кількості, а додані до скарги копії документів не засвідчено в установленому порядку.

Зважаючи на викладене, листом Комісії від 11 жовтня 2018 року скаргу повернуто суб’єктам звернення без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду, та повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", статті 96 Закону та розділу 6 Порядку, в установлені Законом строки.

22 жовтня 2018 року до Комісії повторно надійшла скарга Риженко Н.В., Черевка С.В., Вдовиченка В.В., Мироненко Т.О., Буряка В.О., Буряка О.О., Акішиної А.С., Майстренко О.М.

Проте вказана скарга також не відповідає вимогам Закону та Порядку щодо її оформлення: не містить зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкти звернення зі скаргою вважають за потрібне залучити до розгляду скарги, у разі їх наявності (або зазначення про відсутність таких осіб), додані до скарги копії документів не засвідчено в установленому порядку.

Отже, скаргу, яка надійшла до Комісії 22 жовтня 2018 року, подано з невиправленими недоліками.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України, цього та інших законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів у порядку та в межах, встановлених цим та іншими законами України.

За змістом частини другої статті 3 вказаного Закону Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, цим та іншими законами України.

Відповідно до частини сьомої статті 94 Закону, пункту 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії оскаржується лише бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Рішення чи дії територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, оскаржуються виключно до суду (частина шоста статті 94 Закону, підпункт 3 пункту 3.2 Порядку).

Таким чином, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарг на рішення та дії Яблунівської сільської виборчої комісії Канівського району Черкаської області.

Крім того, відповідно до покладених законодавством України повноважень Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду спорів стосовно правовідносин, які виникають у сфері правового регулювання питань, пов’язаних зі статусом депутатів місцевих рад. Надання правової оцінки застосуванню територіальними виборчими комісіями положень Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" у ході реалізації ними своїх повноважень під час процедури відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою до компетенції Комісії не належить.

Разом з тим, скаргу Риженко Н.В., Черевка С.В., Вдовиченка В.В., Мироненко Т.О., Буряка В.О., Буряка О.О., Акішиної А.С., Майстренко О.М. подано з порушенням установлених статтею 95 Закону та розділом 4 Порядку строків оскарження.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону, пунктами 6.8, 9.3 Порядку визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

З огляду на викладені обставини скарга Риженко Н.В., Черевка С.В., Вдовиченка В.В., Мироненко Т.О., Буряка В.О., Буряка О.О., Акішиної А.С., Майстренко О.М. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи зазначене, відповідно до частини сьомої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 10 – 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Риженко Ніни Володимирівни, Черевка Сергія Вікторовича, Вдовиченка Василя Васильовича, Мироненко Тетяни Олексіївни, Буряка Володимира Олеговича, Буряка Олега Олександровича, Акішиної Анжели Сергіївни, Майстренко Оксани Миколаївни, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 22 жовтня 2018 року за № 21-40-7226, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Риженко Н.В., Черевку С.В., Вдовиченку В.В., Мироненко Т.О., Буряку В.О., Буряку О.О., Акішиній А.С., Майстренко О.М. та Яблунівській сільській виборчій комісії Канівського району Черкаської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   Т. СЛІПАЧУК