УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

12 жовтня 2007 року №533

Про скаргу Шевченка А. Ю., зареєстровану в Центральній виборчій комісії  9 жовтня 2007 року за № 21-30-10934

До Центральної виборчої комісії 9 жовтня 2007 року надійшла скарга Шевченка Анатолія Юхимовича на бездіяльність і протиправні дії Центральної виборчої комісії.

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію "розглянути відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" скаргу від 30.09.2007 р., як подану з дотриманістю вимог Законів і нерозглянуту через порушення ЦВК України, визнати порушення ЦВК України при реєстрації кандидатів у народні депутати від БЮТ на виборах 2006 р., як протиправну дію, а вибори 30.09.2007 р, як наслідок порушень на попередніх виборах з участю БЮТ незаконними, а також при розгляді скарги розглянути всі заяви до ЦВК України і відповіді на них на протязі 2006 – 2007 років, надати їм правову оцінку, як доказу законності вимоги про визнання фальсифікації виборів 26.03.2006 р, 30.09.2007 р. з участю ЦВК України".

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини четвертої статті 116 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) скарга щодо рішення, дії чи бездіяльності Центральної виборчої комісії, члена Центральної виборчої комісії подається до суду.

Частиною третьою статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються до окружного адміністративного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

На порушення зазначених вимог Закону та Кодексу адміністративного судочинства України скаргу на дії Центральної виборчої комісії було подано до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Центральна виборча комісія не є належним суб’єктом розгляду скарг на свої ж дії та бездіяльність.

Крім того, суб’єкт звернення зі скаргою оскаржує дії Центральної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку "Блоку Юлії Тимошенко", на позачергових виборах народних депутатів України 30 вересня 2007 року, а також бездіяльність Центральної виборчої комісії, яка, на думку суб’єкта звернення зі скаргою, мала місце 30 вересня 2007 року.

Статтею 106 Закону передбачено, що скарга до виборчої комісії або до суду може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Скарга щодо порушення, яке мало місце до дня голосування, може бути подана у строк, встановлений частиною першою цієї ж статті, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги суб’єктом розгляду скарги.

Скаргу подано до Центральної виборчої комісії 9 жовтня 2007 року, тобто з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 106 Закону.

Відповідно до частини дванадцятої статті 108 Закону суб’єкт розгляду скарги приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана неналежним суб’єктом звернення зі скаргою, до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження.

Враховуючи викладене та відповідно до статей 106, 108, частини четвертої статті 116 Закону України "Про вибори народних депутатів України", частини третьої статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України, керуючись частиною другою статті 3, статтями 12, 13, 14, частиною четвертою статті 15, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Шевченка Анатолія Юхимовича на дії та бездіяльність Центральної виборчої комісії залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Шевченку А. Ю.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії А. МАГЕРА