УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

13 вересня 2016 року № 390

Про скаргу Шимко Л.І., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 12 вересня 2016 року за № 21-30-10178

До Центральної виборчої комісії 12 вересня 2016 року надійшла повторно скарга Шимко Людмили Іванівни, суб’єктом оскарження в якій визначено Чкаловську селищну виборчу комісію Чугуєвського району Харківської області (далі – Чкаловська селищна виборча комісія).

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить скасувати постанову Чкаловської селищної виборчої комісії від 23 серпня 2016 року № 209 у частині реєстрації обраного депутата Чкаловської селищної ради Чугуєвського району Харківської області Золотарьова Михайла Ілліча в одномандатному виборчому окрузі № 22 та прийняти рішення про призначення повторних виборів у цьому окрузі.

Обґрунтовуючи свої вимоги, Шимко Л.І. повідомляє, що на момент прийняття Чкаловською селищною виборчою комісією вказаного рішення Золотарьов М.І. мав інший представницький мандат.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, визначено розділом XIII Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

До Центральної виборчої комісії 5 вересня  2016 року вперше надійшла скарга Шимко Л.І. з порушеного вище питання.

Відповідно до частини другої статті 97 Закону та пункту 6.7 Порядку вказану скаргу 6 вересня 2016 року повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду.

Так, подана скарга на порушення вимог пунктів 2, 3, 8, 9
частини першої статті 96 Закону та підпунктів 2, 3, 8, 9 пункту 6.2 Порядку не містила адреси електронної пошти суб’єкта звернення зі скаргою, якщо така є; номера засобу зв’язку суб’єкта оскарження, його адреси електронної пошти, якщо такі є; у разі їх наявності зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги (або зазначення про відсутність таких осіб), зазначення дати підписання скарги.

Крім того, всупереч вимогам частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку до скарги не було додано її копії та копій усіх документів, що додаються до неї, для суб’єкта оскарження, а додані до скарги копії письмових доказів не засвідчено в установленому порядку.

Одночасно Шимко Л.І. було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону.

 Повторно скарга Шимко Л.І надійшла до Центральної виборчої комісії 12 вересня 2016 року.

Проте і повторна скарга не містить адреси електронної пошти суб’єкта звернення зі скаргою, якщо така є; номера засобу зв’язку суб’єкта оскарження, його адреси електронної пошти, якщо такі є; у разі їх наявності зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги (або зазначення про відсутність таких осіб).

Також до вказаної скарги не було додано її копії та копій усіх документів, що додаються до неї, для суб’єкта оскарження, а додані до скарги копії письмових доказів не засвідчено в установленому порядку.
При цьому в повторній скарзі допущено нові недоліки, зокрема, не зазначено місцезнаходження (поштової адреси) суб’єкта оскарження.

Отже, Шимко Л.І. повторно подано скаргу з невиправленими недоліками та з допущенням нових.

Разом з тим, відповідно до частини шостої статті 94 Закону,
підпункту 2 пункту 3.2 Порядку рішення чи дії територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, оскаржуються виключно до суду.

Таким чином, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на зазначене рішення Чкаловської селищної виборчої комісії.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини шостої статті 94,
частин першої, другої статті 96, частин першої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Шимко Людмили Іванівни, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 12 вересня 2016 року за № 21-30-10178, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Шимко Л.І. та Чкаловській селищній виборчій комісії Чугуєвського району Харківської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії    Ж. УСЕНКО-ЧОРНА