УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

14 січня 2009 року № 2

Про скаргу Сидорчука В.В. та Обложок К.С., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 22 грудня 2008 року за № 21-30-3877

До Центральної виборчої комісії 22 грудня 2008 року надійшла скарга голови та секретаря зборів громадян України, що відбулися у місті Вишгороді 10 вересня 2008 року, Сидорчука Валерія Васильовича та Обложок  Катерини Станіславівни на "бездіяльність голови Вишгородської міської ради Решетняка В.О. щодо нереєстрації ініціативної групи по проведенню місцевого референдуму в м. Вишгород".

До скарги додано копії документів проведених зборів громадян, а також копію розпорядження Вишгородського міського голови від 26 вересня 2008 року № 122 "Про відмову у реєстрації ініціативної групи зі збору підписів громадян для проведення місцевого референдуму".

У своїй скарзі суб’єкти звернення зі скаргою просять "вжити заходів щодо припинення незаконних дій з боку Решетняка В.О.; надати правовий висновок щодо незаконних дій голови міської ради м. Вишгород Київської області Решетняка В.О."

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до статей 14, 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" суб’єкти референдумного процесу мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому зазначеним Законом, Законом України "Про звернення громадян" та іншими законами України. Під зверненням згідно із Законом України "Про Центральну виборчу комісію" слід розуміти, зокрема, скаргу, в якій міститься інформація про порушення законодавства України про референдуми та вимога забезпечити реалізацію і захист прав на участь у референдумі, законних інтересів суб’єктів референдумного процесу, поновити порушене право на участь у референдумі.

Заяви та скарги, подані до Комісії, розглядаються у порядку, встановленому Законом України "Про Центральну виборчу комісію" та іншими законами України, а також Регламентом Центральної виборчої комісії.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, зазначеним та іншими законами України.

Повноваження Центральної виборчої комісії щодо організації підготовки і проведення місцевих референдумів визначені статтею 22 Закону України "Про Центральну виборчу комісію".

Водночас Законом України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" та іншими законодавчими актами Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг стосовно підготовки та проведення місцевих референдумів. Частиною дванадцятою статті 17 зазначеного Закону встановлено, що відмова у реєстрації ініціативної групи з місцевого референдуму або відсутність рішення про реєстрацію можуть бути оскаржені членами ініціативної групи до суду.

Статтею 7 Конституції України зазначено, що в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм владних повноважень.

Згідно з частиною десятою статті 59 зазначеного Закону акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Отже, Центральна виборча комісія не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії, бездіяльність, зокрема, міського голови.

Таким чином, порушені у скарзі Сидорчука В.В. та Обложок К.С. питання не відносяться до повноважень Центральної виборчої комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 17 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11, 12, 14, 15, 22 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу голови та секретаря зборів громадян України, що відбулися у місті Вишгороді 10 вересня 2008 року, Сидорчука Валерія Васильовича та Обложок  Катерини Станіславівни залишити без розгляду по суті.

2. Цю постанову надіслати Сидорчуку В.В., Обложок К.С. та Вишгородському міському голові Решетняку В.О.

Голова Центральної виборчої комісії     В. ШАПОВАЛ