УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

27 грудня 2011 року № 150

Про скаргу Слісаренка Л.Д., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 22 грудня 2011 року за № 21-30-6364

До Центральної виборчої комісії 22 грудня 2011 року надійшла скарга Слісаренка Леоніда Дмитровича від 19 грудня 2011 року, зареєстрована за № 21-30-6364, на дії Хоробицької сільської виборчої комісії Городнянського району Чернігівської області.

У своїй скарзі Слісаренко Л.Д. просить Центральну виборчу комісію "здійснити перевірку дій Хоробицької виборчої комісії (Городнянський район, Чернігівська область)" під час проведення виборів Хоробицького сільського голови в жовтні 2010 року. "Визнати неправомірними дії Хоробицької сільської виборчої комісії від 05.10. 2010 року (протокол № 4) про реєстрацію кандидатом на посаду Хоробицького сільського голови Горовенка М.М. Визнати неправомірними дії Хоробицької сільської виборчої комісії (протокол № 10) від 03.11.2010 року про встановлення результатів виборів 31.10.2010 року сільського голови. Зобов’язати Хоробицьку сільську виборчу комісію прийняти рішення про визнання Горовенка М.М. таким, що відмовився від посади сільського голови, та призначити повторні вибори".

Вивчивши скаргу та додані до неї документи, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (далі – Закон) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, вказаним та іншими законами України.

Частиною першою статті 11 Закону визначено, що на засіданні Центральної виборчої комісії  може бути розглянуто будь-яке питання, яке відповідно до зазначеного та інших законів України належить до повноважень Комісії.

За змістом частини сьомої статті 85 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" Центральна виборча комісія уповноважена розглядати лише скарги щодо бездіяльності територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Розгляд скарг на дії виборчих комісій, які встановлюють результати відповідних місцевих виборів, згідно із Законами України "Про Центральну виборчу комісію" та "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" не віднесено до повноважень Центральної виборчої комісії.

Як вбачається зі скарги, Слісаренко Л.Д. оскаржує дії Хоробицької сільської виборчої комісії Городнянського району Чернігівської області, що мали місце до дня голосування та встановлення підсумків голосування з місцевих виборів 31 жовтня 2010 року.

Частиною п’ятою статі 172 Кодексу адміністративного судочинства України  встановлено, що рішення, дії чи бездіяльність, зокрема, сільської  виборчої комісії, членів цієї комісії оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії в порядку та у строки, визначені цим Кодексом.

Таким чином, керуючись положеннями Закону, Центральна виборча комісія як правозастосовчий орган не може виходити за межі законодавчо визначених повноважень.

Питання дострокового припинення повноважень сільського голови регулюються Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" і не належить до повноважень Центральної виборчої комісії.

Враховуючи викладене, відповідно до частини сьомої статті 85 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13, частинами третьою, четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Слісаренка Леоніда Дмитровича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 22 грудня 2011 року за № 21-30-6364, залишити без розгляду.

2. Цю постанову надіслати Слісаренку Л.Д. та Хоробицькій сільській виборчій комісії Городнянського району Чернігівської області.

Голова Центральної виборчої комісії   В. Шаповал