УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

27 березня 2006 року №1119

Про скаргу виборчого блоку політичних партій “Опозиційний
блок НЕ ТАК”, зареєстровану в Центральній виборчій комісії
26 березня 2006 року за № 21-34-14163

До Центральної виборчої комісії 26 березня 2006 року надійшла скарга виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК” в особі представника цього виборчого блоку в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Місюри Вадима Ярославовича на дії Блоку “НАША УКРАЇНА”.

У скарзі суб’єкт звернення просить Центральну виборчу комісію визнати, що зазначені у скарзі дії суб’єкта оскарження вчинені без законних підстав та порушують принципи і засади виборчого процесу, порушують вимоги виборчого законодавства України щодо проведення передвиборної агітації та спрямовані на порушення прав та охоронюваних законом інтересів виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК” та громадян; зобов’язати суб’єкта оскарження утримуватися в подальшому від порушень чинного виборчого законодавства та порушень прав суб’єктів виборчого процесу; винести Блоку “НАША УКРАЇНА” попередження за порушення ним обмежень щодо проведення передвиборної агітації.

Суб’єкт звернення обґрунтовує свої вимоги тим, що 26 березня 2006 року, в день виборів, зафіксовано факти ведення передвиборної агітації, зокрема, в багатьох місцях на території міста Києва розташовані носії зовнішньої реклами (так звані бігборди/білборди), на яких міститься реклама Блоку “НАША УКРАЇНА”.

На підтвердження вказаних обставин як доказ до скарги додано акт із додатком – електронний носій інформації CD-R з фотозображеннями агітації Блоку “НАША УКРАЇНА”, яка проводилась 26 березня 2006 року у вигляді зовнішньої реклами, розміщеної на стаціонарних рекламних конструкціях (бігбордах), що розташовані в місті Києві.

Суб’єкт звернення зі скаргою вважає, що такими діями суб’єкт оскарження порушує обмеження щодо ведення передвиборної агітації та надає переваги суб’єкту оскарження порівняно з іншими партіями та блоками – суб’єктами виборчого процесу.

Суб’єкт звернення зі скаргою вважає, що дії суб’єкта оскарження є порушенням вимог частини другої статті 65, частин сьомої, двадцять четвертої статті 71 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (далі – Закон) щодо обмеження проведення передвиборної агітації.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 103 Закону суб’єктом звернення зі скаргою, що стосується процесу виборів депутатів, може бути, зокрема, політична партія (виборчий блок політичних партій) – суб’єкт виборчого процесу в особі її керівника (керівників блоку), представника партії (блоку) в Центральній виборчій комісії. Виборчий блок політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК!” висунув кандидатів у народні депутати України 18 грудня 2005 року на Міжпартійному з’їзді цього блоку, відтак набув статусу суб’єкта виборчого процесу з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.

До Центральної виборчої комісії звернувся зі скаргою представник виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК!” у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Місюра Вадим Ярославович, який є належним суб’єктом звернення зі скаргою.

Згідно з частиною першою статті 104 Закону скарга, що стосується призначення, підготовки і проведення виборів депутатів, з урахуванням особливостей, встановлених статтями 111–115 Закону, може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою, зокрема, на рішення, дію чи бездіяльність суб’єкта виборчого процесу відповідно до статті 12 Закону.

Виборчий блок “НАША УКРАЇНА” висунув кандидатів у народні депутати України 18 грудня 2005 року на І Міжпартійному з’їзді цього блоку, відтак набув статусу суб’єкта виборчого процесу з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року.

Відповідно до частини першої статті 105 Закону суб’єктом розгляду скарги, передбаченої статтею 104 Закону, є виборча комісія або суд.

Таким чином, розгляд скарги виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК” на дії зазначеного суб’єкта оскарження належить до повноважень Центральної виборчої комісії.

На виконання вимоги частини одинадцятої статті 108 Закону
26 березня 2006 року копію вказаної скарги надано Центральною виборчою комісією суб’єкту оскарження та зазначено, що він має право подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 26 березня 2006 року надійшло пояснення Блоку “НАША УКРАЇНА”, у якому зазначено, що суб’єкт звернення зі скаргою прийняв за політичну рекламу Блоку “НАША УКРАЇНА” комерційну рекламу газети “Київська газета Наша столиця” з рекламою її чергового номера.

Крім того, суб’єкт оскарження стверджує, що не розміщував носії зовнішньої реклами, на яких міститься зображення Президента України В.Ющенка, Прем’єр-міністра України Ю.Єханурова та друкований текст зі змістом “Київська газета Наша столиця 26 березня команда президента перемагає!”. Зазначена газета заснована приватними особами, які не мають відношення до Блоку “НАША УКРАЇНА”.

Також, суб’єкт оскарження наголошує, що бере участь у виборчому процесі на засадах суворого дотримання вимог Конституції України та виборчого законодавства.

Розглянувши скаргу та додані до неї матеріали, Центральна виборча комісія встановила.

Як зазначено у скарзі, в багатьох місцях на території міста Києва розташовані носії зовнішньої реклами (так звані бігборди/білборди), на яких міститься зображення Президента України В.Ющенка, Прем’єр-міністра України Ю.Єханурова та друкований текст зі змістом “Київська газета Наша столиця 26 березня команда президента перемагає!”.

Згідно з частиною першою статті 11 Закону виборчий процес – це здійснення суб’єктами, визначеними статтею 12 Закону, виборчих процедур, передбачених Законом, відповідно до засад і принципів виборчого права, визначених у Законі. Одним із етапів виборчого процесу є проведення передвиборної агітації.

Відповідно до частини першої статті 66 Закону передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу.

Як вбачається з визначення передвиборної агітації обов’язковим елементом передвиборної агітації є мета (суб’єктивне ставлення) – спонукання виборців голосувати за або проти саме суб’єктом виборчого процесу. Мета передбачає усвідомлення того, що вчинені особою дії мають спричинити бажані для неї наслідки.

Відповідно до частини першої статті 109 Закону виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення скаржника, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, на підставі поданих ними доказів та доказів, додатково витребуваних виборчою комісією.

Враховуючи положення частини четвертої статті 109 Закону, яка встановлює, що виборча комісія бере до розгляду лише ті докази, які мають значення для розгляду скарги, а також частини сьомої зазначеної статті, відповідно до якої виборча комісія оцінює належність кожного доказу та достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, а також те, що ніякі докази не мають наперед встановленої сили, Центральна виборча комісія не вбачає, що скаржником надано докази, які підтверджують, що оскаржувані дії вчинені саме суб’єктом оскарження.

Вичерпний перелік підстав для винесення попередження партії (блоку) визначений частиною четвертою статті 64 Закону.

Оскільки, Центральна виборча комісія не встановила, що носії зовнішньої реклами, на яких міститься зображення Президента України В.Ющенка, Прем’єр-міністра України Ю.Єханурова та друкований текст зі змістом “Київська газета Наша столиця 26 березня команда президента перемагає!” розмістив саме суб’єкт оскарження, то відсутні правові підстави для оголошення Блоку “НАША УКРАЇНА” попередження.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, статті 12, частини четвертої статті 64, частини першої статті 66, частини першої статті 103, частини першої статті 104, частини першої статті 105, частини одинадцятої статті 108, частин першої, четвертої, сьомої статті 109 Закону України “Про вибори народних депутатів України” та керуючись статтями 11, 12, 13, пунктом 19 статті 19 Закону України
“Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в задоволенні скарги виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК”.

2. Копії цієї постанови видати представнику виборчого блоку політичних партій “Опозиційний блок НЕ ТАК” у Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу Місюрі В.Я. та Блоку “НАША УКРАЇНА”.

Голова Центральної виборчої комісії   Я. ДАВИДОВИЧ