УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

23 грудня 2015 року № 618

Про скаргу Якубовського С.О., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 21 грудня 2015 року за № 21-40-25019

До Центральної виборчої комісії 21 грудня 2015 року повторно надійшла скарга Якубовського Сергія Олександровича, суб’єктом оскарження в якій визначено Вороновицьку селищну виборчу комісію Вінницького району Вінницької області (далі – Вороновицька селищна виборча комісія).

У своїй скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправними дії Вороновицької селищної виборчої комісії щодо реєстрації його селищним головою та бездіяльність указаної комісії стосовно неприйняття рішень про визнання Якубовського С.О. таким, що відмовився від посади селищного голови, та про призначення повторних виборів Вороновицького селищного голови, а також зобов’язати суб’єкта оскарження прийняти відповідні рішення.

Обґрунтовуючи свої вимоги, Якубовський С.О. повідомляє, що 7 грудня 2015 року ним подано до Вороновицької селищної виборчої комісії заяву про відмову від посади Вороновицького селищного голови. Так, суб’єкт звернення зі скаргою посилається на неприйняття суб’єктом оскарження рішення про визнання його таким, що відмовився від посади Вороновицького селищного голови, у зв’язку з чим просить визнати бездіяльність указаної комісії протиправною та зобов’язати її  прийняти рішення про визнання Якубовського С.О. таким, що відмовився від посади селищного голови, та про призначення повторних виборів Вороновицького селищного голови.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, а також інші наявні в Центральній виборчій комісії документи, Комісія встановила.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею у порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, визначено розділом ХІІІ Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

До Центральної виборчої комісії 14 грудня 2015 року вперше надійшла скарга Якубовського С.О. з порушених вище питань.

Відповідно до частини другої статті 97 та пункту 6.7 вказану скаргу 15 грудня 2015 року з огляду на її оформлення без додержання вимог, передбачених статтею 96 Закону та розділом 6 Порядку, повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду. Зокрема, подана скарга на порушення вимог пунктів 3, 8 частини першої статті 96 Закону та підпунктів 3, 8 пункту 6.2 Порядку не містила номера засобу зв’язку, адреси електронної пошти, якщо такі є, суб’єкта оскарження, у разі їх наявності зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги (або зазначення про відсутність таких осіб). Крім того, всупереч вимогам частини другої статті 96 Закону та пункту 6.6 Порядку до скарги не додано її копій та копій усіх документів, що додаються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб’єктів оскарження, а письмові докази подано не в оригіналах або засвідчених у встановленому порядку їх копіях.

Одночасно Якубовського С.О. було повідомлено про можливість повторного звернення зі скаргою, оформленою відповідно до вимог статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Повторно скарга Якубовського С.О. надійшла до Центральної виборчої комісії 21 грудня 2015 року.

Проте і повторна скарга не містить номера засобу зв’язку, адреси електронної пошти, якщо такі є, суб’єкта оскарження, а також у разі їх наявності зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги (або зазначення про відсутність таких осіб).

Також копії окремих доданих до скарги письмових доказів не засвідчені в установленому порядку.

Отже, Якубовським С.О. повторно  подано скаргу з невиправленими недоліками.

Крім того, Центральна виборча комісія зазначає, що згідно з частиною першою статті 94 Закону, розділом 2 Порядку кандидат, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник у територіальній виборчій комісії або уповноважена особа, офіційний спостерігач, виборча комісія, утворена відповідно до Закону, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу,   з урахуванням особливостей, визначених указаною статтею та
статтями 95 – 98 Закону.

Відповідно до частин шостої, сьомої статті 94 Закону, пункту 3.3 Порядку до Центральної виборчої комісії або до суду (шляхом подання позовної заяви) оскаржується бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Згідно з частиною шостою статті 94 Закону, пунктом 3.2 Порядку рішення чи дії територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, оскаржуються виключно до суду.

Таким чином, Центральна виборча комісія є неналежним суб’єктом розгляду скарги на дії Вороновицької селищної виборчої комісії.

За змістом частини першої статті 95 Закону та пункту 4.1 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

Частиною дванадцятою статті 15 Закону та підпунктом 2 пункту 4.3 Порядку встановлено, що днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути вчинена дія, передбачена цим чи іншими законами України.

Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідною виборчою комісією (частина п’ята статті 95 Закону, підпункт 6 пункту 4.3 Порядку).

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення суб’єктом розгляду скарги без розгляду відповідно до частини другої статті 97 Закону (частина шоста статті 95 Закону, підпункт 4 пункту 4.3 Порядку).

Так, Якубовським С.О. оскаржується бездіяльність Вороновицької селищної виборчої комісії, що полягає у неприйнятті рішень про визнання Якубовського С.О. таким, який відмовився від посади Вороновицького селищного голови, та про призначення повторних виборів Вороновицького селищного голови.

З доданих до скарги матеріалів вбачається, що суб’єктом оскарження заяву про відмову від посади Вороновицького селищного голови до Вороновицької селищної виборчої комісії подано 7 грудня 2015 року.

Відповідно до пункту 14 Роз’яснення щодо порядку реєстрації  обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2015 року № 381, уразі подання особою, обраною сільським, селищним, міським головою, старостою села, селища, заяви про відмову від посади сільського, селищного, міського голови, старости села, селища територіальна виборча комісія у п’ятиденний строк приймає рішення про визнання особи такою, що відмовилася відповідно від посади сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, та у десятиденний строк з дня прийняття такого рішення призначає повторні вибори відповідно сільського, селищного, міського голови, старости села, селища.

Уперше скарга Якубовського С.О. надійшла до Центральної виборчої комісії 14 грудня 2015 року. Після повернення 15 грудня 2015 року цієї скарги без розгляду повторно скарга надійшла до Центральної виборчої комісії 21 грудня 2015 року, що свідчить про порушення встановлених статтею 95 Закону строків оскарження.

Частинами третьою, одинадцятою статті 97 Закону визначено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків, а також у разі подання скарги до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частини дванадцятої статті 15,  частин першої, шостої, сьомої статті 94, частин першої, п’ятої, шостої статті 95, частин першої, другої статті 96, частин другої, третьої, одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2015 року № 381, керуючись статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Якубовського Сергія Олександровича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 21 грудня 2015 року за № 21-40-25019, залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Якубовському С.О. та Вороновицькій селищній виборчій комісії Вінницького району Вінницької області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії     Ж. УСЕНКО-ЧОРНА