УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

14 листопада 2019 року № 1961

Про скаргу Зарецького С.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 листопада 2019 року за № 21-40-46574

До Центральної виборчої комісії 11 листопада 2019 року повторно надійшла скарга Зарецького Сергія Вікторовича.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати протиправною бездіяльність Сєвєродонецької міської виборчої комісії Луганської області (далі – Сєвєродонецька міська виборча комісія) "щодо непроведення засідань комісії, неприйняття присяги головою комісії та усунення від покладених повноважень визначених ч. 5 ст. 25 Закону України "Про місцеві вибори"; "зобов’язати Сєвєродонецьку міську виборчу комісію упорядкувати списки діючих депутатів Сєвєродонецької міської ради, враховуючи рішення суду про визнання неправомірних постанов від 30.01.2018 № 3,4,5"; "внести відповідні зміни на сайті Центральної виборчої комісії щодо фактичного складу обраних депутатів Сєвєродонецької міської ради, зазначивши у списку в якості депутатів ради: Зарецького Сергія Вікторовича, Яроша Олексія Івановича, Пригебу Григорія Валентиновича", а також достроково припинити повноваження вказаної виборчої комісії у зв’язку з систематичним порушенням Конституції України та законів України.

Свої вимоги Зарецький С.В. обґрунтовує тим, що Сєвєродонецька міська виборча комісія допускає злочинну бездіяльність, оскільки не виконує функції контролю за додержанням законодавства про місцеві вибори, не вживає заходів щодо організації своєї роботи, "не реєструє фактичні відомості про наявність обраних депутатів Сєвєродонецької міської ради", не виконує рішення суду.

Крім того, скаржник стверджує, що голова Сєвєродонецької міської виборчої комісії Товмач В.В., яку було включено до складу цієї комісії у 2018 році, до сьогодні не склала присяги члена виборчої комісії "і фактично усунулась від виконання будь-яких повноважень".

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються до Комісії та розглядаються нею в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом ХІІІ Закону України "Про місцеві вибори" (далі – Закон) та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (зі змінами) (далі – Порядок).

До Комісії вперше скарга Зарецького С.В. із порушеного питання надійшла 23 жовтня 2019 року.

Відповідно до частини другої статті 97 Закону та пункту 6.7 Порядку вказану скаргу в установлений строк – 24 жовтня 2019 року листом № 21-40-8436 повернуто суб’єкту звернення зі скаргою без розгляду із зазначенням вичерпного переліку недоліків, які перешкоджали її розгляду.

Зокрема, всупереч пункту 8 частини першої статті 96 Закону та підпункту 8 пункту 6.2 Порядку подана до виборчої комісії скарга не містила зазначення заінтересованих осіб, яких суб’єкт звернення зі скаргою вважає за потрібне залучити до розгляду скарги, у разі їх наявності (або зазначення про відсутність таких осіб).

Крім того, до скарги на порушення вимог частини другої статті 96 Закону, пункту 6.6 Порядку не було додано її копій та копій приєднаних до неї документів у визначеній Законом та Порядком кількості.

Також суб’єкта звернення зі скаргою повідомлено про можливість повторного подання скарги, оформленої згідно з вимогами статті 96 Закону, в установлені Законом строки.

Повторно скарга Зарецького С.В. надійшла до Центральної виборчої комісії 11 листопада 2019 року.

Однак у вказаній скарзі суб’єктом звернення допущено нові недоліки.

Так, зі змісту скарги та заявлених у ній вимог вбачається, що Зарецький С.В. додав нового суб’єкта оскарження – голову Сєвєродонецької міської виборчої комісії Товмач В.В., порушення законодавства про місцеві вибори якою він вбачає у нескладенні нею присяги члена виборчої комісії та усуненні від виконання будь-яких повноважень.

Разом з тим скарга не містить адреси місця проживання (поштової адреси) цього суб’єкта оскарження, його номера засобу зв’язку, адреси електронної пошти, якщо такі є, що є порушенням вимог пункту 3 частини першої статті 96 Закону та підпункту 3 пункту 6.2 Порядку.

Також усупереч частині другій статті 96 Закону, пункту 6.6 Порядку до скарги не додано її копії та копій приєднаних до неї документів у визначеній Законом та Порядком кількості.

Частиною третьою статті 97 Закону, пунктом 6.8 Порядку встановлено, що в разі повторного подання скарги з невиправленими недоліками або з допущенням нових недоліків виборча комісія приймає рішення про залишення її без розгляду по суті.

Отже, скарга Зарецького С.В. підлягає залишенню без розгляду по суті.

Враховуючи викладене, відповідно до частин першої, третьої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229, керуючись статтями 11 – 13, частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Зарецького Сергія Вікторовича, зареєстровану в Центральній виборчій комісії 11 листопада 2019 року за № 21-40-46574, залишити без розгляду по суті.

2. Копію цієї постанови надіслати Зарецькому С.В., Ярошу О.І. та Сєвєродонецькій міській виборчій комісії Луганської області.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   О. ДІДЕНКО