УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

21 вересня 2015 року № 358

Про запит на інформацію Анохіної К.С., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 14 вересня 2015 року за № 21-17-6417

До Центральної виборчої комісії 14 вересня 2015 року електронною поштою надійшов запит на інформацію Анохіної Катерини Сергіївни стосовно надання копій автобіографії та декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидата в  народні депутати України Туки Георгія Борисовича, включеного до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ  "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у народні депутати України.

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 указаного Закону запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Указом Президента України від 27 серпня 2014 року № 690/2014 на 26 жовтня 2014 року було призначено позачергові вибори до Верховної Ради України.

Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів та референдумів визначаються виключно законами України.

Організація і порядок проведення виборів народних депутатів України регламентується Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

Особливості підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України встановлено статтею 107 Закону.

Згідно з частиною одинадцятою вказаної статті Закону при проведенні позачергових виборів народних депутатів України декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидатами в народні депутати України не подається.

Отже, при поданні до Центральної виборчої комісії політичною партією ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ  "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА" документів для реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку зазначеної партії, декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидатів у народні депутати України, в тому числі Туки Г.Б., не подавалися.

За змістом пункту 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

З огляду на вказані вище обставини Центральна виборча комісія не володіє і не зобов’язана відповідно до своєї компетенції, передбаченої законодавством України, володіти декларацією про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидата в народні депутати України Туки Г.Б., включеного до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, щодо якої зроблено запит, та має право відмовити в його задоволенні в цій частині згідно з пунктом 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Крім того, Центральна виборча комісія зазначає, що статтею 54 Закону визначено умови реєстрації кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії, за умови отримання нею передбачених частиною першою статті 54 Закону документів, зокрема автобіографій осіб, на паперових носіях та в електронному вигляді, включених до виборчого списку партії, що обов’язково повинні містити: прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім’ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості (пункт 6 частини першої статті 54 Закону).

На виконання вимог пункту 5 частини першої статті 54 Закону при поданні політичною партією ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ  "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА" до Центральної виборчої комісії документів для реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку зазначеної партії, окрім інших документів, подавалася заява кандидата в народні депутати України Туки Г.Б., яка, зокрема, містить згоду на оприлюднення його біографічних відомостей у зв’язку з участю у виборах народних депутатів України, а не автобіографії.

Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані використовувати її лише з метою та у спосіб, визначені законом (пункт 2 частини третьої статті 10 Закону України "Про доступ до публічної інформації").

Конституційний Суд України у Рішенні від 20 січня 2012 року в справі № 1-9/2012 зазначив, що інформація про фізичну особу включає, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адресу, дату і місце народження, місце проживання та перебування.

За змістом частини другої статті 21 Закону України "Про інформацію" інформація про фізичну особу є конфіденційною та може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною другою статті 7 Закону України "Про доступ до публічної інформації" встановлено, що розпорядники інформації, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди – лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше (частина третя статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації").

За змістом частини восьмої статті 58 Закону виборчий список кандидатів у народні депутати України політичної партії разом із рішенням про їх реєстрацію оприлюднюється в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр" та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Пунктом 4 частини першої статті 54 Закону визначено, що виборчий список кандидатів у депутати від партії повинен містити відомості про осіб, висунутих кандидатами в депутати (прізвище, власне ім’я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, посаду (заняття), місце роботи, місце проживання, партійність, наявність чи відсутність судимості).

Згідно з частиною другою статті 63 Закону інформація, що міститься в документах, поданих до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів, є відкритою. На офіційному веб-сайті Комісії оприлюднюються відомості про прізвище, власне ім’я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про посаду (заняття), місце роботи, партійність, місце проживання, наявність чи відсутність судимості, суб’єкт висування кожного кандидата в народні депутати України.

Таким чином, Законом чітко визначено, які відомості щодо кандидатів у депутати є відкритими та підлягають оприлюдненню.

Біографічні відомості кандидата в народні депутати України Туки Г.Б. зазначено в постанові Центральної виборчої комісії від 26 вересня 2014 року № 1193 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України,  включених до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі  на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року", якою вказаного кандидата зареєстровано.

Кандидат у народні депутати України Тука Г.Б. згоди на поширення будь-якої іншої інформації щодо нього, крім біографічних відомостей, Центральній виборчій комісії не надавав. Оскільки автобіографія кандидата в народні депутати України, крім інформації, що міститься в біографічних відомостях, включає інші відомості, а саме: про трудову діяльність, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), склад сім’ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, вона не може бути оприлюднена Центральною виборчою комісією.

Із запиту на інформацію також не вбачається підстав для поширення автобіографії зазначеного кандидата в народні депутати України за відсутності його згоди в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини або за рішенням суду для реалізації та захисту прав і законних інтересів запитувача інформації.

Зважаючи на вказане, Центральна виборча комісія як розпорядник інформації не має права поширювати автобіографію кандидата в народні депутати України Туки Г.Б., включеного до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року та вбачає підстави для відмови в задоволенні запиту в цій частині відповідно до пункту 2 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Разом з тим, на виконання пункту 4 частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" Центральна виборча комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 цього Закону.

Водночас згідно з частиною сьомою статті 6 зазначеного Закону обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 6, 7, 19, пунктів 1, 2 частини першої, частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 – 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Анохіній Катерині Сергіївні в задоволенні запиту на інформацію щодо надання копій автобіографії та декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидата в  народні депутати України Туки Георгія Борисовича, включеного до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ  "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

2. Надати Анохіній К.С. біографічні відомості кандидата в народні депутати України Туки Г.Б., включеного до виборчого списку політичної партії ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ПОЛІТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ "УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА", у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року згідно з додатком.

3. Копію цієї постанови надіслати Анохіній К.С.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії   М. ОХЕНДОВСЬКИЙ

Додатки та посилання