УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

11 вересня 2013 року № 191

Про запит на інформацію Атаманчук В.В., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 5 вересня 2013 року за № 21-17-5461

До Центральної виборчої комісії 5 вересня 2013 року електронною поштою надійшов запит на інформацію Атаманчук Віти Вікторівни від 4 вересня 2013 року стосовно надання відомостей "щодо кількості осіб вперше обраних на посаду сільського, селищного та міського голів на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року станом на 1.09.2013 р. в розрізі областей України".

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 указаного Закону запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів та референдумів визначаються виключно законами України.

Так, організація і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів регламентуються Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів " (далі – Закон).

Статтею 25 Закону встановлення результатів виборів, зокрема, сільського, селищного, міського голови віднесено до повноважень сільської, селищної, міської виборчої комісії.

Міські, селищні, сільські виборчі комісії відповідно до частини одинадцятої статті 25 Закону інформують Центральну виборчу комісію про хід виборчого процесу та результати виборів.

Згідно із частиною восьмою статті 76 Закону повідомлення про результати голосування і підсумки виборів, обраного, зокрема, сільського, селищного, міського голову, із зазначенням прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, громадянства, партійності, посади, місця роботи (заняття), місця проживання сільського, селищного, міського голови, назви місцевої організації партії, від якої він обраний, не пізніш як на п’ятий день після проведення виборів публікуються у пресі або доводяться до відома населення в інший спосіб. Про результати голосування і підсумки виборів територіальна виборча комісія приймає відповідне рішення. Про результати виборів сільського, селищного, міського голови відповідна територіальна виборча комісія невідкладно надсилає повідомлення Центральній виборчій комісії за формою, встановленою Комісією, та інформує відповідну раду – на її першому пленарному засіданні відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Порядок надання Центральній виборчій комісії інформації щодо підготовки та проведення чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року затверджено постановою Комісії від 15 вересня 2010 року № 349.

Разом з тим, Законом та вказаним Порядком не передбачено надання територіальними виборчими комісіями інформації про вперше обраних осіб на посаду сільського, селищного, міського голови.

З вищезазначеного вбачається, що Центральна виборча комісія не є розпорядником запитуваної Атаманчук В.В. інформації у зв’язку з відсутністю у Комісії юридичного обов’язку володіти такою інформацією.

За змістом пункту 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

З огляду на вказані обставини Центральна виборча комісія не володіє і не зобов’язана відповідно до своєї компетенції, передбаченої законодавством України, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, та має право відмовити у його задоволенні згідно з пунктом 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Водночас на виконання вимоги пункту 4 частини четвертої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" Центральна виборча комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 вказаного Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до статей 1, 19, пункту 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", статті 25, частини восьмої статті 76 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", керуючись статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Атаманчук В.В. у задоволенні запиту на інформацію, зареєстрованого у Центральній виборчій комісії 5 вересня 2013 року за № 21-17-5461.

2. Копію цієї постанови надіслати Атаманчук В.В. на її поштову та електронну адреси.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії   Ж. УСЕНКО-ЧОРНА