УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

10 листопада 2016 року № 482

Про запит на інформацію голови громадської організації "Нова генерація – майбутнє України" Гаталяка О.А., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 3 листопада 2016 року за № 21-37-11684

До Центральної виборчої комісії 3 листопада 2016 року надійшов запит на інформацію голови громадської організації "Нова генерація – майбутнє України" Гаталяка Олега Андрійовича від 1 листопада 2016 року щодо "ведення Центральною виборчою комісією загальнодержавного реєстру членів виборчих комісій усіх рівнів, починаючи з обласного (ОВК, ТВК, ДВК), та про осіб, які приймали участь у роботі виборчих комісій із зазначенням суб’єктів подання, починаючи від виборів Народних депутатів І демократичного скликання".

Розглянувши зазначений запит на інформацію, Комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (далі – Закон) публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону України "Про доступ до публічної інформації" запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Центральною виборчою комісією в процесі виконання своїх повноважень загальнодержавний реєстр членів виборчих комісій усіх рівнів не створювався.

Підготовка вказаної інформації потребує виконання спеціальних дій, спрямованих на її створення із застосуванням програмних засобів.

Пунктом 1 частини першої статті 22 Закону встановлено, що розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

Крім того, Центральна виборча комісія звертає увагу, що всупереч вимогам пункту 2 частини п’ятої статті 19 Закону запит на інформацію в частині надання інформації "про осіб, які приймали участь у роботі виборчих комісій, із зазначенням суб’єктів подання, починаючи від виборів Народних депутатів І демократичного скликання", не містить загального опису інформації, зокрема, не конкретизовано вид виборів та виборчих комісій, що унеможливлює Комісії самостійно встановити обсяг запитуваної інформації.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 22 Закону розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту, зокрема, у випадку недотримання вимог до запиту на інформацію, передбачених частиною п’ятою статті 19 Закону.

Разом з тим, на виконання пункту 4 частини четвертої статті 23 Закону Центральна виборча комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, визначеному Законом.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 1, частини п’ятої статті 19, пунктів 1, 4 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись пунктом 2 статті 3, статтями 11 – 13, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити голові громадської організації"Нова генерація – майбутнє України"Гаталяку О.А. в задоволенні його запиту на інформацію.

2. Копію цієї постанови надіслати Гаталяку О.А.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії     Ж. УСЕНКО-ЧОРНА