УКРАЇНА

Центральна виборча комісія

Постанова

м. Київ

15 грудня 2011 року № 144

Про запит на інформацію Літкевича В.О., зареєстрований в Центральній виборчій комісії 13 грудня 2011 року за № 21-66-6133

До Центральної виборчої комісії 13 грудня 2011 року надійшов запит на інформацію Літкевича В.О. про надання відомостей щодо назв вулиць, площ тощо в розрізі адміністративно-територіальних одиниць Іванківського та Поліського районів Київської області.

Розглянувши вказаний запит на інформацію, Центральна виборча комісія зазначає.

Частиною другою статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" встановлено, що Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України "Про доступ до публічної інформації" публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених вказаним Законом.

У Державному реєстрі виборців, розпорядником якого є Центральна виборча комісія, використовуються відомості щодо назв вулиць, проспектів, бульварів, площ тощо як складових виборчих адрес виборців, що належать до персональних даних, які визначають місце та умови голосування виборців.
Таким чином, підготовка інформації про  назви вулиць, площ тощо в розрізі адміністративно-територіальних одиниць Іванківського та Поліського районів Київської області потребує виконання спеціальних дій, спрямованих на її створення, з використанням відомостей Державного реєстру виборців, що передбачає вибірку назв вулиць, проспектів, бульварів, площ тощо на відповідній території із застосуванням програмних засобів автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців".

Згідно з Роз’ясненням щодо використання інформації з Державного реєстру виборців при забезпеченні доступу до публічної інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 19 травня 2011 року № 69, розпорядник Державного реєстру виборців не є розпорядником інформації за запитами на інформацію стосовно інформації, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних Реєстру або потребує створення в інший спосіб із використанням відомостей Реєстру.

Відомості про найменування нових та перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків тощо) у населеному пункті подаються органам ведення Державного реєстру виборців відповідними сільськими, селищними, міськими головами або іншими посадовими особами, які згідно із законом здійснюють їх повноваження (частина п’ятнадцята статті 22 Закону України "Про Державний реєстр виборців").

Статтею 37 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить підготовка і внесення на розгляд ради питань щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території відповідного населеного пункту.

У Центральній виборчій комісії, яка наділена повноваженнями, зокрема, щодо забезпечення ведення та функціонування Державного реєстру виборців, відсутні відомості про належного розпорядника інформації стосовно назв вулиць, площ тощо в розрізі адміністративно-територіальних одиниць Іванківського та Поліського районів Київської області.

Пунктом 1 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" визначено, що розпорядник інформації, який не володіє і не зобов’язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, має право відмовити в задоволенні запиту.

Враховуючи викладене, згідно з пунктом 1 частини першої, частинами четвертою та п’ятою статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись статтею 1, частиною другою статті 3, статтями 11, 12 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити Літкевичу В.О. в задоволенні запиту на інформацію.

2. Цю постанову надіслати Літкевичу В.О.

Голова Центральної виборчої комісії   В. Шаповал